Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Saltuk DURUALP

Mutluyum, Mutlusun, Mutlu 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 Ve 2023…

Neredeyse 6 ayda bir internet mecrasında bir rüzgâr eser. “Türkiye’nin en mutlu şehirleri açıklandı” başlığında, illerin kendi konumlarına göre “En mutlu iller arasında biz varız” ya da “İlimiz çok mutsuz” ve benzeri başlıklar atılır. İllerin siyasetçileri de “Mutluyuz”, “Mutlu şehirde hizmet vermekten mutluyuz” gibi cümlelerle duygu ve düşüncelerini paylaşır.
Siyasetçileri bir nebze olsun anlıyorum. Çünkü özellikle sosyal medya mecraları, ‘takipçinin diri tutulması’, yani sürekli güncel ve ilginç bir konu paylaşılarak dikkat çekme üzerine kurulu. Siyasetçi, her zaman her oy için taliptir; bu nedenle şehri için olumlu gördüğü konuları paylaşırken belki çok araştırma yapmayabilir.
Ancak gazetecinin görevi biraz da burada başlamaz mı?
Gazeteci, hiç değilse “Bu araştırmanın, verinin kaynağı nedir” diye sormaz mı?
İnternet çağının hızında bu soru için vakit bulamayabiliriz; çünkü rekabet “hız”a evrilmiş durumda. Ancak mesleğimizin gereklerinden birisi soru sormaktır.
Mesela son zamanlarda “Afyonkarahisar en mutlu ikinci il” başlığıyla haberler görmeye başladık.
Haberlerin kaynağına bakıyoruz, yok.
Büyük bir ihtimalle bir önceki internet haberinin kopyalanması ile oluşturulmuş metinler…
Gelin, meseleyi inceleyelim: Türkiye İstatistik Kurumu, 2017 yılında yayımladığı Yaşam Memnuniyet Anketi’nde bilhassa kamu hizmetlerinin vatandaşa yansımasındaki memnuniyet oranlarını sordu.
Sağlık, eğitim, güvenlik gibi devletimizin üstlendiği bu hizmetlere göre, Sinop en memnun il olarak birinci oldu; Afyonkarahisar da kamu hizmetlerinin devamı, kalitesi ve ihtiyaçlara cevap vermesi yönüyle vatandaşın memnuniyetini dile getirdiği ikinci il oldu.
O sıralar, Yaşam Memnuniyet Anketi’nde üst sıralara giremeyen bazı iller gönül koydu; dolayısıyla TÜİK, Yaşam Memnuniyet Anketi’ne devam etse bile 2017’den sonra illere göre açıklama yapmadı.
Genel istatistikler, okuma-yazma oranlarına göre memnuniyet, kültürel alışkanlıklar gibi başlıklarda memnuniyet durumlarını ortaya koydu. Daha önce, bazı ekonomi dergilerinin “Yaşanabilir Şehirler” anketleri yayınlanıyordu; o anketler de benzer şekilde illerin yazılmaması kaydıyla bir süre daha yapıldı; sonra tamamıyla bırakıldı.
Yaşam Memnuniyeti Anketi konusunda Afyonkarahisar’ın güncel verilerdeki konumunu bilemiyoruz.
Belki de, özellikle eğitim alanındaki son 2 yıllık memnuniyet ile; kamu kurumlarının vatandaşa yaklaşımı, Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediyesi’nin yapıcı ve çözüm odaklı tutumu, Afyonkarahisar Milletvekilleri’nin vatandaşın taleplerini Ankara’ya taşıması ve sonuç alması ile birinciyizdir.
En mutlu iller sıralamasında neden ikincilikle yetinelim?

 

ADAY ADAYLARINDAN BEKLENTİ

 

Siyasi partilerin Belediye Başkanlıkları için aday adayı olan birbirinden değerli büyüklerimiz kendilerini tanıtmaya başladılar. Ancak bir seçmen olarak aday adaylarından beklentim, 2024 Yerel Seçimleri’nin sonrasında, mevcut durumu nasıl ve ne derece değiştireceklerine ilişkin projelerin açıklanmasıdır. Afyonkarahisar’da mevcut yerel yönetim zaten elini taşın altına koymuş, dünyadaki ekonomik krize rağmen canla başla mücadele ediyor. Siz, ne taahhüt ediyorsunuz ki aynı partiden ya da farklı partiden seçmenler sizi seçsin?
AK Parti’nin emektarlarından Metin Külünk, projelerini anlatma durumuna en güzel örnektir. Külünk, sosyal medya mecralarından önce yola çıkması vidyosu yayınladı; ardından da projelerine yer verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Metin Külünk, ismiyle cismiyle bu adaylık için emek harcadığını gösteriyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti