Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

NECASETTEN TAHÂRET NEDİR? – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 16 Ekim 2014 Perşembe 03:00:00
  Namaz kılacak kimsenin bedeninde veya elbisesinde veyahut namaz kılacağı yerde şer’an necis (pis) sayılan bir madde varsa, o pisliğin temizlenmesi demektir.
Necâsetten tahâret, vücut, elbise ve namaz kılınacak yerin, -insan kanı ve idrarı, at, koyun gibi hayvanların idrar ve dışkıları gibi- dinen pis sayılan şeylerden temizlenmesi demektir.
Namazın sıhhatine engel olacak ölçüde necâset taşıyan bir elbise ile bilmeyerek namaz kılan kimsenin, bu durumu öğrendikten sonra namazını iade etmesi gerekir.
Necasetten tahâret üç şeyle tamam olur:
1. Namaz kılarken giydiği elbiselerin necasetten temizlenmesi ile,
2. Namaz kılmadan önce bedeni temizlemekle,
3. Namaz kıldığı yeri temizlemekle,
Kirli ve Yağlı İş Elbisesi İle
Namaz Kılınır mı?
Dinimiz iç temizliğine olduğu kadar maddi temizliğe de önem verir. Hele Allah’ın huzuruna çıkmak demek olan namaz ibadeti söz konusu olunca temizliğin önemi daha da artar. Nitekim cünüplük ve abdestsizlik gibi manevi kirlerden; yine, beden ve elbisenin “necaset” diye anılan maddi pisliklerden uzak olması namazın geçerliliği için şart kılınmıştır. Necaset bulaşmamış fakat kirli olan elbise ile kılınan namaz geçerli olur. Ancak zorunlu olmadıkça kirli, paslı ve yağlı elbise ile namaz kılmak mekruhtur. Yaptıkları iş gereği giysileri yağlı ve kirli olanlar, mümkün mertebe kıyafet değiştirerek namaz kılmaya çalışmalıdırlar. Bir ayettte:
“Ey Âdemoğulları! Her mescitte ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin.)” (A’raf, 7/31) buyrulmuştur. Hz. Ömer (r.a.) kirli ve buruşuk bir elbise ile namaz kılmakta olan bir şahsa:
“Söyle bakayım, seni bu elbise ile halktan bazı kimselerin huzuruna göndersem gider misin? “ diye sormuş; “Hayır” cevabını alınca da; “Allah Teâlâ; kendisi için temiz ve güzel görünümlü olmaya daha fazla hak sahibidir” (Tahtavi, Haşiye ala Meraki’l-felah, I, 359) demiştir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER