Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Otoyol Toplantısı’ndan akılda kalanlar – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 23 Ocak 2015 Cuma 02:00:00
  İhsaniye’de Ankara-İzmir Otoyolu Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirme Süreci kapsamında Halkın Katılımı Toplantısı vardı. Bu toplantıya hem muhabir olarak, hem de “Ne konuşulacak acaba” diyen meraklı bir vatandaş olarak katıldım. İşte aklımda kalanlar:
GÜZERGÂH ÇOK NET: Ankara-İzmir Otoyolu Projesi, net bir biçimde İhsaniye’den geçiyor. Bu, artık senin-benim iddiam olmaktan çok; proje üzerinde 6 yıl çalışma yapan, çeşitli seçenekleri değerlendiren, güzergâhta 100 kilometrelik bir koridorun ince ayrıntılarını hesaplayan şirketlerin yetkilileri tarafından verilen bilgi hüviyetinde.
RASTGELE DEĞİL: Mühendislik firmaları, Ankara-İzmir Otoyolu güzergâhını rastgele seçmemiş. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün çizdiği eksen üzerinde çalışmışlar.
HARİTALAR GEÇERLİ: Ankara-İzmir Otoyolu Projesi’nin son dönemde yayınlanan haritaları, yerel siyasetçilerin öne sürdüğü gibi “eski” değil. Aksine “eski” denilen haritaların üzerinde “sanat yapıları”nın nerelerde, hangi noktalarda inşa edileceği bile düşünülmüş.
ÇED SÜRECİ 6 AYDA BİTECEK: Çevresel Etki Değerlendirme Süreci, yerel siyasetçilerin iddia ettiği gibi “6-7 yıl” devam edecek bir konu değil. Zaten ön çalışma başlayalı 6 yıl olmuş. Bundan sonra 6 ay içinde çeşitli kurumlar görüşlerini belirtecek. Muhtemelen 7 Haziran 2015 genel seçimlerinden sonra da Ankara-İzmir Otoyolu’nun ihalesi yapılacak.
NE ZAMAN BİTECEĞİ BELİRSİZ: Ankara-İzmir Otoyolu Projesi’nin “hangi yıl” hedefi olduğuna ilişkin net bir bilgi yok. Fakat toplantıda söylenen, Otoyol Projesi’nin 2023’te hizmete açılmasının istendiği.
AFYON’UN GÖRÜŞÜ SORULDU: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın “Afyon’un görüşlerini alırız” dediği, aslında Halkın Katılımı Toplantısı’ndan başka bir şey değil.
GÜZERGÂHI DEĞİŞTİRECEK İTİRAZ GELMEZ: Alışılagelen tavır üzerine, Çevresel Etki Değerlendirme Süreci’nde düzenlenen toplantılarda dile getirilen itirazlar, rapora işleniyor. 6 ay boyunca itiraz yapılabilir. Ama güzergâh üzerindeki siyasi durumu göz önüne aldığımızda, kurumların, kuruluşların ve vatandaşların bu projeyi değiştirecek kadar bir itirazlarının bulunmadığı aşikâr.
CHP’Lİ DEMİRKIRKAN İYİ HAZIRLANMIŞ: Afyonkarahisar vilayeti sınırlarında sadece İhsaniye’yi ilgilendirdiği için İhsaniye’de düzenlenen Halkın Katılımı Toplantısı’na Afyonkarahisar’dan sadece Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı Kemal Demirkırkan, CHP Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Göçen ile CHP Üyesi Sabahattin Akyüz katıldı. CHP Merkez İlçe Başkanı Kemal Demirkırkan, Ankara-İzmir Otoyolu hakkında araştırma yaptığı belli bir şekilde itirazını dile getirdi.
MHP DE, AK PARTİ DE YOKTU: Milliyetçi Hareket Partililer, “İtiraz etsek ne olacak ki” yaklaşımı nedeniyle toplantıya katılmadı. “Otoyol” hakkında fikir ileri süren AK Partili yöneticiler de, toplantıda yoktu.
“SİVİL TOPLUM” DUYARSIZ KALDI: Siyasetçilerin yanı sıra demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, sendikalar, bu Otoyol’dan olumsuz etkilenecek işadamları, meslek kuruluşları da Otoyol Toplantısı’na iştirak etmemeyi uygun gördüler. “Amaan canım bize ne” der gibi…
İHSANİYE PROJEYİ DESTEKLİYOR: Toplantının ev sahibi konumundaki İhsaniye’nin MHP’li Belediye Başkanı Şaban Çabuk, katılımcıları “misafir” olarak görüp ağırladı. Nazik bir davranış sergiledi. Bununla birlikte Ankara-İzmir Otoyolu’nu öyle bir savundu ki Çabuk, danışmanlık şirketi yetkilileri bile Çabuk’u AK Partili zannetti.
GÜNDE 7 BİN Mİ, 31 BİN Mİ?: 2013 yılında Afyonkarahisar’dan günde en fazla 31 bin 500 aracın geçtiğini de toplantı vesilesiyle öğrenmiş olduk. Yerel siyasetçilerin savundukları “Afyon, bu otoyolu kaldırmaz. Günde 7 bin araçla bu olmaz” tezinin yanlış olup olmadığının yorumu da okuyucuya ait.
KAÇ ARAÇ İÇİN GARANTİ VERİLECEK?: Toplantıda “Yap-İşlet-Devret” modelinin zararı gündeme getirildi; ancak Ankara-İzmir Otoyolu’nun ortalama kaç araçlık bir “garanti” ile ihale edilebileceği üzerinde durulmadı

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER