Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şantiye şefliği kâğıt üzerinde kalmamalı!

TMMOB Afyonkarahisar İMO İl

TMMOB Afyonkarahisar İMO İl Temsilcisi Ahmet Neoldum, deprem ülkesi Türkiye’de yapı güvenliğini sağlamanın elzem olduğunu, şantiye şefliğinin kâğıt üzerinde kalmaması gerektiğini söyledi. Neoldum, “Bir inşaatın öncelikle güvenliği ve düzenli bir bina yapılması bizim İnşaat Mühendisleri olarak dikkat edeceğimiz kuralları, yönetmelikleri uygun olarak kullanmamıza bağlıdır. Bunu biz kendimiz sağlamalıyız.” dedi.

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Afyonkarahisar İnşaat Mühendisleri Oda Temsilcisi Ahmet Neoldum, birliğin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Şantiye Şefleri Hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik hakkında ki oda görüşünü bugün oda da düzenlediği basın toplatısıyla açıkladı. Toplantıda; İMO Afyonkarahisar Temsilci Yardımcısı Abdulah Miraç Daldal ve İMO Mesleki Denetim Sorumlusu Ayşegül Sevim hazır bulundu.
“ÜLKEMİZDE YAPI GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK ELZEMDİR”
Güvenli yapılaşma için her şantiyeye bir şefin şart olduğunu dile getiren Ahmet Neoldum, “TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından, güvenli yapı üretimi ve yapı üretim sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için şantiye şefliği görevinin düzenlenmesi hakkında kapsamlı çalışmalar yapılmıştır. İMO’nun bu çalışmaları raporlar haline getirilerek kamuoyuyla, milletvekilleriyle ve tüm ilgili kurum, kuruluşlarla paylaşılmıştır. Son olarak odamızın katkılarıyla hazırlanan Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik Taslağı TMMOB tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderilmiştir. Bakanlık Şantiye Şefleri hakkındaki yönetmelikte revize yapma ihtiyacı duymuştur. Hazırladığı değişiklik taslağını da ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşmıştır. Ülkemizde yapı güvenliğinin sağlanması açısından elzem bir rolü olan Şantiye Şefliği Yönetmeliği konusunda bakanlık tarafından yapılan çalışmanın ne yazık ki ihtiyacı karşılamadığını ifade etmek mümkün değildir.” dedi.
“ŞANTİYE ŞEFLİĞİ KÂĞIT ÜZERİNDE KALMAMALI”
Şantiye Şeflerinin TMMOB tarafından belirlenen mühendislik asgari ücretinin altında çalıştırılmamaları gerektiğini vurgulayan Neoldum, “Şantiye Şefliği işi yasal güvence altına alınmalıdır. 2020 yılına ait yapı ruhsatı verilerine göre toplam ruhsatlar içerisinde İnşaat Mühendisi üyelerimizin üstlendikleri şantiye şeflik oranı yüzde 45,8’dir. Yapı ruhsatlarının önemli bir oranında şantiye şefliği görevlendirmesi uygun meslek gruplarında yapılmamaktadır. Şantiye Şefliği görevinin sadece resim prosedürleri tamamlamak amacıyla kâğıt üzerinde kaldığı bilinmektedir. Can güvenliği için asli bir çalışma alanı olan Şantiye Şefliğinin bir deprem ülkesinde ilgili her kurum ve kuruluşların gözü önünde sadece kâğıt üzerinde kalması halkın can ve mal güvenliği açısından da tehdit oluşturmaktadır.” diye konuştu.
Şantiye Şefliği işinin son derece önem taşıdığını altını çizen Neoldum, “İlimizde konuyla ilgili üzücü bir olay yaşadık. Gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmamasından dolayı bir asansör kazası facia ile sonuçlanarak bir çalışan hayatını kaybetmiştir. Üzücü bir olaydır. Gerekli güvenlik tedbirlerinin daha dikkatli biçimde alınmasını oda olarak önermekteyiz. Şantiye Şefliği Yönetmelik düzenlemesinde; Şantiye Şefliği ve idarenin görevleri uygulanacak ülke ve ilke ve kurallar şantiye şeflerinin çalışma usulü ve ilgili idarenin görevleri gibi başlıklarda yapılması gereken açıkladığımız gerekçeler doğrultusunda bakanlığın hazırladığı taslak üzerinde değerlendirilen İMO görüşünü kamuoyunun ve tüm ilgililerin bilgisine sunarız.” şeklinde konuştu.
“SGK GİRİŞİ YAPILIP GEREKLİ ÜCRETLER ALINMALIDIR”
İMO İl Temsilcisi Ahmet Neoldum şöyle konuştu: “Afyon İnşaat Mühendisleri Odası olarak zaman zaman yaptığımız görüşmeleri, şantiye şefliğinin getirdiği sıkıntıları bizde dile getirdik. Bunlardan en önemlileri sıraladıklarımızın içerisinde bir İnşaat Mühendisi bir yılda 5 şantiye şefliği görevi alabilmektedir. Ancak bunların hepsi bahsettiğimiz üzere kâğıt üzerinde kaldığından ne SGK girişi yapılmakta ne gerekli ücretler alınmaktadır. Ne de hak ve özgürlükler doğrultusunda gerekli haklarını koruyamamaktadırlar. Bunların alınması adına biz SGK’ya gerekli önerileri sunmuştuk. Örneğin beş tane şantiye şefliği alan bir arkadaşımız sadece 6 gün SGK’lı gösterilse dahi bir ay içerisinde 30 gün SGK’lı gözükecektir. Bu durumda ne Bağ-Kur primi yatırmak zorunda kalacak ne de SGK primi yatırmak zorunda kalacak, bilfiil SGK’lı olacaktır. Güzel bir ücretle ücretlendirilirse başka bir iş dalında görevlendirilmesine gerek kalmayacaktır. Hakkıyla Şantiye Şefliği görevini yerine getireceği kanaatini taşıdığımızı zaman zaman ilgili kuruluşlarda dile getirerek bilgilendirdik. Bu konuda daha duyarlı davranılmasını hem bakanlıktan hem odalardan hem de meslektaşlarımızdan talep ediyoruz. Bir inşaatın öncelikle güvenliği ve düzenli bir bina yapılması bizim İnşaat Mühendisleri olarak dikkat edeceğimiz kuralları, yönetmelikleri uygun olarak kullanmamıza bağlıdır, bizim elimizdedir. Bunu biz kendimiz sağlamalıyız.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti