Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Lokman Özkul

Sosyal Medya Dolandırıcılığı

Sosyal medya günümüzde hemen hemen herkesin kullandığı bir sosyal mecradır. Bu platformlarda yer alan kullanıcıların dolandırıcılık faaliyetlerine maruz kalması ise maalesef sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Facebook, Instagram ya da farklı bir sosyal mecrada yer alan kullanıcılar sahte hesaplar üzerinden kandırılarak dolandırılabilmektedir.
Dolandırıcıların izlediği yollardan biri bu mecralarda sahte hesap açmak ve diğer kullanıcılara bu sahte hesaplar üzerinden bildirim göndermektir. Sahte link gönderimi ya da kişilerin kendisini polis, asker, savcı, hakim ve başka unvanlar altında tanıtması da dolandırıcılığa yönelenlerin başvurdukları yöntemler arasındadır.
Bunun yanı sıra sosyal medya platformları üzerinden ürün ve hizmet satışları da yapılmaktadır. Kişisel hesaplardan ya da firma adına açılmış gibi gösterilen hesaplardan kullanıcılara ürün ve hizmet reklamı yapılarak tüketiciler olmayan bir ürün ya da hizmeti almaya yönlendirilebilmektedir. Özellikle instagram üzerinden yapılan satışların çoğunluğu dolandırıcılık yöntemidir. Facebook ve diğer sosyal mecralardan da bunları yapmaktadırlar. Yakın zamanda büyük firmaları da taklide başladılar. Firmanın görselini bire bir kopyalayıp, çok düşük fiyatlarla satıldığını gösteren kataloglar ve broşürler paylaşmaktadırlar. Örneğin piyasa değeri 50.000 TL olan bir telefonu 15.000 TL ye sattıklarını ilan etmektedirler. Bu tip şeylere sakın kanmayın, kimse hiçbir ürünü değerinden ucuza satamaz. Bunlar dolandırıcılık linkleridir, kesinlikle tıklamayın. Diğer türlü korsan satış sitelerinden ucuza ürün aldıklarını düşünenlere, alakasız ürünler gelmektedir. Mesela, çok kaliteli telefonu ucuza aldım diye düşündüğünde kendisine alakasız bir telefon veya oyuncak telefon gelebilmektedir. Kaliteli, marka bir kıyafet veya ayakkabı aldığını düşündüğünde, kendisine basit bir çocuk kıyafeti veya değeri çok düşük bir ayakkabı gelebilmektedir. İnternet üzerinden alışveriş yapacaksanız, güvenliği kanıtlanmış, koruma düzeyi çok yüksek sitelerden telefona kod gelme yöntemi olan 3 D Secure yöntemini kullanın.
Sosyal mecralardan daha çok para kazanabilirsiniz tarzı yöntemlerle dolandırıcılık da günümüzde revaçta. İnstagram hesabım çalındığından dolayı suç duyurusunda bulunmak için gittiğim Emniyet Siber Suçlarla Mücadele Şubesinde bir mağdurun şu durumuna tanık oldum. Yine bir dolandırıcılık şebekesi, sosyal medya üzerinden 8.000 TL yatırın 850.000 TL kazanın şeklindeki tuzağa düşmüş. Hiç kimse böyle bir para veremez velev ki 80.000 TL bile deseler dahi bunlar aleni dolandırıcılık ayakları.
Yurtdışı mail üzerinden de, bana şu kadar miras kaldı, Türkiye’ye geleceğim bu parayı kullanmada bana yardımcı olacak birini arıyorum, bu parayı kullanmada bana yardım eder misiniz tarzı yöntemler de tercih edilebiliyor. Bunların alenisi dolandırıcı. Hiçbirine kanmayın, resmi makamların uyarılarını dikkate alın, kolay para kazanma düşüncesi ile dolandırıcıların tuzağına düşmeyin. Helalinden çalışarak paranızı kazanın, geçiminizi sağlayın.
Sosyal mecralar üzerinden dolandırılan, hesabı çalınıp, hesabı üzerinden bu tür dolandırıcılık yöntemi kullanılanlar, vakit geçirmeden, kolluk kuvvetlerine veya Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunsunlar. İspat için sunabilecekleri kanıt varsa, telefon numarası, mail adresi, IP gibi.. onları da şikayet dilekçelerinde açık açık belirtsinler. Dolandırıcılar hak ettikleri cezaları bulsunlar, dolandırıcılık davaları ağır ceza mahkemelerinde görülmektedir. Bu konularda avukatlardan destek de alabilirsiniz. İnsanların dürüst iş görüp inanların parasına malına mülküne göz dikmediği güzel günler dileğiyle..

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER