Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan

Vergi Oranları Yüksek

Devletlerin gelirleri arasında büyük pay vergilerdir. Devlet vergilerini toplayacak ki giderlerini karşılasın, yatırım yapsın, sosyal adaleti sağlasın.
Türk vergi sistemi beyan esasına dayanır. Yani mükellefler kazançlarını kendileri devlete beyan ederler. Aksini devlet incelemeyle tespit eder.
Vergilerin düzgünce toplanabilmesi için bazı şartlar vardır.
Önce vergi adaleti olmalıdır. Çok kazanandan çok, az kazanandan az almalıdır.
Vergi her kesime yaygınlaştırılmalıdır. Özellikle büyük şehirlerde ne kadar kayıtsız mükellef vardır kim bilir! Hani “çayırdaki kazları görmeyip, kümesteki tavukları yolmak” tabiri vardır ya, işte öyle bir şey.
Toplanan verginin nerelere gittiği de önemlidir. Vatandaş vergisinin olması gereken yerlere adaletlice gittiğine inanmalıdır. İnanmazsa vermek istemeyecektir.
Ülkemizde dolaylı vergilerin toplam vergi içindeki oranı da çok yüksektir. Bu da düşürülmelidir.
Vergi oranlarına gelince; Gelir Vergisi oranları %15’ten başlayıp 40’lara kadar çıkıyor. Kurumlar vergisi oranı %25, KDV oranları %20’ye kadar çıkmaktadır. Stopaj oranları da yine %20’lerdedir. Gider kısıtlamaları da her geçen sürede artırılmaktadır. Sigorta, bağ-kur giderlerini de ekleyelim.
Türkiye’deki normal bir ticaret erbabının kazançlarına göre bu oranlar yüksektir. İnsanlar beyan edilen kardan ziyade ödeyecekleri yani cebinden çıkacağı parayı düşünmektedir.
Değerli dostlar; Mesleğim gereği de çok iyi bilmekteyim ki yukarıda sebeplerden dolayı esnafımız zor durumdadır. Piyasada yaprak kımıldamıyor.
Enflasyonu düşürmek pahasına işsizliği artırmak yada ticaretin önünü kapatmak konusu elbetteki tartışılır. (Eleman bulunmama sebebi ayrı bir konudur. Onu da yazacağız.)
Elbette devlet bizim, vergimizi vereceğiz. Serbest Meslek ve ticari faaliyetlerimde olsun, özel hayatımda olsun bu güne kadar ne devletime ne de şahıslara borcumu bir gün bile aksatmadım. Ama mesele sadece ben değil. İnsanlar zorda, görmek lazım.
Sonuç olarak; Esnaf ve ticaretimiz her geçen gün tıkanmakta ve vergi yükü ağırlaşmaktadır.
Bu böyle biline…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti