Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Yükseliş Dönemini Yaşıyoruz

Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nda Sultan Alparslan ve Sultan Melikşah, Anadolu Selçuklu Devleti’nde I. Alaeddin Keykubat, Osmanlı İmparatorluğu’nda Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman, Türkiye Cumhuriyeti’nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk…

Saydığım komutan ve devlet adamlarının dönemlerinde bir taraftan ordumuz başarılar kazanmış; diğer taraftan toplumu ilgilendiren birçok konuda atılımlar yapmışız.

Tarihe geçen birçok savaşı kazandığımız gibi edebiyatta, mimaride ve sanatın diğer alanlarında kalıcı eserler bırakmışız.

Bu kutlu dönemleri incelediğimizde özellikle sanat alanındaki eser üretiminin sadece yöneticilerin çevresinde sıkışmadığını, halkın da üretimin bir parçası hâline geldiğini görürüz.

İddiam odur ki; Afyonkarahisar devletlerimizin yükseliş dönemlerindeki havayı yakaladı.

Son 1 yıldır Afyonkarahisar’da yayın yapan yerel gazetelerimize, Afyonkarahisar merkezli internet sitemizin haberlerine dikkatlice baktığımızda benim çıkardığım sonuç bu.

Bireysel sporların hemen hemen her dalında katıldığımız turnuvalardan madalyalarla dönüyoruz. Madalya alan sporcular, merkezden de çıkıyor; ilçelerden de. Özellikle ilçelerin bu konudaki gelişimi, gelecek yıllar için umut veriyor.

Öğrencilerimiz yer aldıkları robotik kodlama, matematik, şiir, hikâye gibi yarışmalarda dereceler getirerek göğsümüzü kabartıyor. Okul müdürleri, öğretmenler uluslararası projelerde yer alıyor. Bazı öğretmenler şiir ve şarkı gibi eserlerini yayınlayarak topluma mâl oluyor.

Önceki yıllarda, merkezi sınavların sonuçlarının açıklanacağı zaman topyekûn kaygılanırdık. “81 il arasından 50’nci mi olacağız, 55’inci mi” diye sorardık. Oysa şimdi “şampiyonlar şehri olacağız” iddiasındayız.

Bir bakıyorsunuz “Mutluluk Kervanı” ile ilçe ilçe, köy köy yeşeriyor umutlar…

Bir bakıyorsunuz sporcu taraması ile geleceğe taşınıyor çabalar…

Asayişte güvenlik güçlerimizin başarısını da okuyorsunuz.

Aranan şahıslar bir bir bulunuyor; özellikle zehir tacirlerine yönelik operasyonlar düzenleniyor. Terör örgütleri militanlarına göz açtırılmıyor.

Afyonkarahisar “emniyette” diyoruz.

Üniversiteler ise yerinde duramıyor. Bilim insanlarımızın aldıkları ödüller, katıldıkları konferanslar, yaptıkları patent çalışmaları, yarışmalarda öğrencileriyle elde ettikleri dereceler… Hepsi takdire şayan.

Afyonkarahisar’a Ankara’dan, İstanbul’dan gazeteciler geliyor; haber yapıyorlar; kendi aralarındaki sohbette ise misafirperverliği unutamayacaklarını anlatıyorlar.

Türk Hava Yolları, reklamında Afyonkarahisar’ı tanıtıyor; TÜRSAB “Afyon’u görün, keşfedin” çağrısı yapıyor…

Tiyatro toplulukları Afyonkarahisar’ı turne haritalarına ekliyor; şehrimizin yetiştirdiği değerli müzik insanları korolarla konserler düzenliyor; sergiler açılıyor.

Klasik ve Caz Müzik Festivalleri, her geçen yıl daha geniş kitleye ulaşıyor.

Afyonkarahisarlı yazarlar, Afyon’un kitapevlerinden birçok kitap çıkarıyor.

Merhum Barış Manço, Dönence şarkısında “Uzaklarda bir yerlerde bir şeyler kök salıyor” diyordu ya hani…

Uzun vadede gölgesinden, meyvesinden yararlanacağımız çınar ağaçlarının tohumları ekiliyor.

Hayır hayır…

Bir “Pembe Gazete” sayfası sunmak amacında değilim.

“Mükemmeliz” de demiyorum.

Şunu vurgulamak istiyorum: Afyonkarahisar’da olumlu bir değişim yaşanıyor; birçok ailede bu gelişmelerin sevinci paylaşılıyor.

Değişim öyle büyük sloganlarla; “Kabuğumuzu kırıyoruz”, “Parlayan yıldız olacağız” söylemleriyle gelmiyor.

Başarmak isteyene imkân tanınıyor, teşvik ediliyor; başaran takdir ve taltif ediliyor; çaba gösterip de başaramayan teselli ediliyor, özendiriliyor.

Yükseliş döneminin sırrı da burada gizli…

 

 

EKSİK OLAN NE?

Afyonkarahisar yükseliş dönemini yaşarken gördüğüm bazı eksiklikleri söylemeliyim:

  • Yükseliş döneminin takım sporlarıyla taçlanması gerekiyor. Afyonspor, yeni sezona iyi hazırlanacaktır; bundan eminim.
  • Afyonspor’un futbol takımını basketbol ve voleybol takımlarıyla desteklemek; var olan spor kültürünü geliştirmek gerekiyor.
  • Afyonkarahisar Müzesi’nin bitirilip ziyaretçilere açılmasıyla yerli ve yabancı misafirlerimizde oluşan hayranlık duygusunun Zafer Müzesi ile perçinlenmesi gerekiyor.
  • Yüksek Hızlı Tren’in ilk yolcularını taşıyacağı belirtilen tarihi epeyi geride bıraktık. “Dar Vakit” istasyonunda inmeden, dünya gözüyle Yüksek Hızlı Tren’in Afyonkarahisar aşamasının bitirilmesini görmek gerekiyor.
  • Zafer Havalimanı’na yönelik İstanbul seferlerinin yanı sıra Gaziantep ve civarı illerden seferlerin de eklenmesi gerekiyor.
  • Ekonomide yıllardır söylenegelen projelerin hızlandırılması, ihracatta hiç değilse Kütahya ve Uşak’ın önüne geçmemiz gerekiyor.

 

 

KÜLTÜR HAYATINA BİR ARMAĞAN

Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Derneği, iş insanı İbrahim Alimoğlu’nun Afyonkarahisar kültür ve sanat hayatına bir armağanı. AKSAM için “Afyonkarahisar’ın en çalışkan, en üretken kültür-sanat derneği” diyebiliriz.

İbrahim Alimoğlu başta olmak üzere iş insanı Mehmet Sami Alimoğlu ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservetuvarı Öğretim Görevlisi Yunus Emre Uğur, AKSAM’ın yükünü üstleniyorlar; kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılması için yoğun bir çaba sarf ediyorlar.

AKSAM, “Afyonkarahisar’da ne yapabiliriz” diyenler için ailece takip edilebilecek birçok konser düzenliyor. Üstelik bu konserlerin hepsi ücretsiz.

AKSAM, 2024’ün Ocak ayından itibaren bakın hangi konserleri düzenlemiş:

  • Türk Sanat Müziği ”Zeki Müren Şarkıları” Konseri
  • Türk Halk Müziği ”İnsan Yetiştiren Türküler” Konseri
  • Türk Sanat Müziği ”Bahar Şarkıları” Konseri
  • Halk Dansları Topluluğu ”Hanımeli”
  • Halk Dansları Topluluğu ”Ramazan’a Özel Ruhun Dansı O’ndan O’na”
  • Türk Halk Müziği ”Çocuklar İçin Türküler” 23 Nisan Özel Konseri
  • Halk Dansları Topluluğu ”Frigya Güneşi”
  • Türk Sanat Müziği ”80’ler Türk Sanat Müziği Nostalji” Konseri
  • Türk Halk Müziği ”Sevda Türküleri” Konseri

AKSAM, bu konserlerin hepsini gönüllü koro üyeleriyle gerçekleştiriyor; Afyonkarahisar’da koro disiplininin de yaygınlaşmasını sağlıyor.

Afyonkarahisar’ın yükseliş döneminin paydaşlarından olan bu önemli dernek, Afyonkarahisar Belediyesi ile işbirliği hâlinde yeni projelerle iz bırakacak. Projeler gerçekleşmeye başladığında başta üniversite öğrencileri olmak üzere toplumun pek çok kesimi mutlu olacak.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER