Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

27 Aralık Ankara

27 Aralık 1919 Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 104. Yıldönümüdür. Bu Ankara’ya geliş olayını Atatürk’ün kendi anlatımından dinleyelim.
-Kurduğumuz ulusal cephelere daha yakından ilgilenmek gerekiyordu. Kurtuluş mücadelesini Sivas’tan yönetmek zorlaşıyordu. Bunun için en elverişli yer Ankara idi. Ankara demiryolu ile hem cephelere hem de İstanbul’a bağlıydı. Kayseri yoluyla Ankara’ya gitmek üzere yola çıktık. Bütün yol boyunca büyük ulusumuzun içten sevgi gösterileri arasında 27 Aralık 1919 günü Ankara’ya geldik. Ankara halkı Mustafa Kemal Paşa’yı Dikmen sırtların da Seymen alaylarıyla büyük bir çoşkuyla karşıladılar. Ankara’ya gelişimizi bir tebliğ ile bütün yurda duyurduk.- Ankaralılar Atatürk’ü bağırlarına basmışlardı. Özellikle Seymenlerin karşılaması Atatürk’ü çok duygulandırmıştı. Atatürk savaşları yönetmek için 23 Nisan 1920’de T.B.M.M. açılışını yaptı. Artık yurdumuzda tek yetkili organ Meclis olmuştu. 1. Ve 2. İnönü Savaşları meclis tarafından yönetildi. Sakarya zaferinden sonra Mareşal rütbesiyle ödüllendirildi. 1 yıl boyunca yapılan hazırlıklar sonucunda 26 Ağustos Büyük Taarruzla başlayan, Dumlupınar’da zaferle sonuçlanan savaşın sonunda Lozan Barış Antlaşmasını imzalanarak yurdumuzun bağımsızlığı tüm dünya tarafından kabul edildi. 13 Ekim 1923’te Ankara T.B.M.M. kararıyla Türkiye’nin Başkenti olmuştur. 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet ilan edilerek Ankara Cumhuriyetimizin başkenti olmuştur. Ankara, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı medeniyetlerini harmanlamış kurtuluşun ve kuruluşun merkezi olmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ebedi başkenti Ankara Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ile bir bütün halinde dünyaya ilham veren önemli bir örnek olarak insanlık tarihinde yerini almıştır. Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılında bütün dünyanın saygı duyduğu Atatürk’ü ve arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyoruz. 2023 yılının sonuna yaklaşırken Aralık ayının, önemli tarihi kişilik olan İsmet İnönü’nün yıl dönümü olmasıdır. Ölümünün 50. yılında saygıyla anıyoruz. Lozan Barış Antlaşmasının mimarı olan Atatürk’ün en yakın silah arkadaşı, İnönü Cumhuriyetin 50. Yılını gördükten sonra 25 Aralık 1973 günü aramızdan ayrılmıştır.
Yurdumuzu kurtaran cumhuriyeti kuran tüm vatanseverleri saygı ve rahmetle anıyoruz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti