Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

ÇOCUK VE SPOR – Kocatepe Gazetesi

Eyüp İMİR 26 Ocak 2018 Cuma 13:34:57
 

Dinlenme tatiline girdiğimiz şu günlerde yorucu eğitim döneminden sonra spor yapmanın önemi büyüktür. Çocukların bedensel etkinliklere katılmaları sırasında karşılaşacakları sorunlardan ve katılmalarına engel oluşturan özellikleri dikkate almalıyız. Çocuklar beden eğitimi ve organize olmayan boş zaman değerlendirme faaliyetleri biçiminde bedensel etkinliklere katılmaktadırlar. Bu iki değişik düzen arasındaki sakatlanma riski oranları farklı olabilir. Ancak yinede çocuğun spora katılmasındaki tehlike caddede karşıdan karşıya geçerken karşılaştığı tehlikeden daha büyük değildir.
Çocuk bir yetişkin değildir. Bu nedenle büyüklerin antreman kalıplarının yontulup kırpılarak çocuklara uygulanması diye bir şey söz konusu olamaz. Henüz gelişim devresini tamamlamamış çocuklarda fazla yüklenme, yalnızca belirli bir spor dalında yapılan yoğun çalışmalar sonucu sakatlıklar oluşmaktadır. Diğer yandan sağlıklı bir çocuk fiziksel etkinliklerden yoksun bırakılırsa piskomotor gelişimi büyük zarara uğramaktadır. Bilişsel mekanizmalar temelde hareket ile olmaktadır. Bazı araştırmacılar ilkokul çocuklarında düzenli beden eğitiminin matematik derslerinde ve diğer zihinsel faaliyetlerde başarılı olmayı sağladığını gözlemlemişlerdir çocuklardan sporda başarı beklerken onların fizyolojik, fiziksel yapıları göz önüne alınıp antremanlar bu özelliklere göre plânlanmalıdır. Tek yönlü monoton ve tekrarlayan yüklenmeler yerine çok yönlü yaratıcılık taşıyan canlı çalışmalar yapılmalıdır. Temel prensip sporda başarıya ulaşmada sağlığın bozulmasını önlemek olmalıdır. Böylece spor yapmadan önce sağlık kontrolünün önemi ortaya çıkmaktadır. Spor dinamik bir olgudur, bu nedenle konroller statik (Durgun – hareketsiz) bir şekilde değil hareketlilik durumunda yapılırsa daha anlamlıdı. Her çocuk ve ergen uygun büyüme ve gelişim göstermek için belirli bir fiziksel aktivite içinde olmalıdır. Kontrollü bir spor proğramı hem fiziksel hem pisikolojik sağlık sorunların çözümünde büyük yardımcıdır. Çocuklar ağır spor yapmadan, yarışma sporlarına katılabilirler. Bu zorlama gerektirmeyen okçuluk, atıcılık, yüzme gibi spor dalları olabilir. Ayrıca astım, diyabet, epilepsi ve kalp rahatsızlığı olan çocukların normal bir eğzersiz yapmaları sağlıkları için çok yararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
İsveç Spor Fedarasyonu; bazı bitki kökleri, çiçek tozu ve demirin atletik performansı artırmasının ne derece gerçekçi olduğunu araştırmak üzere uzmanlar görevlendirmiş, şu sonuçlar elde edilmiştir.
1- C vitamini yüksek dozlarda bile fiziksel kapasiteyi artırıcı etkisi görülmemiştir.
2- E vitamini ile ilgili hiçbir çalışma efor artışını ortaya koymamıştır.
3- Bazı bitki kökleri örneğin Çin’de ilaç olarak kullanılan “Giseng’in” eforu etkilemediği görülmüştür.
4- Demirin ne kadar alınması gerektiği konusu henüz tartışma konusudur.
Sağlıklı ve sporlu günler yaşamak dileğiyle.  

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti