Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Kamu Binaları Yıkılacak. Peki, Yerine ne Yapacağız?

Afyonkarahisar’ın en merkezi, en güzel konumda olan kamu binalarından bir tanesi Maliye Sarayı binasıdır. Maliye ve Tarım eski Bakanımız, Afyonkarahisar’ın yetiştirdiği değerli devlet adamlarından (Allah sağlıklı, mutlu ömür ihsan eylesin) İsmet Attila’nın Maliye Bakanlığı döneminde Afyonkarahisar’a kazandırdığı yüzlerce eserden bir tanesi olan Maliye Sarayı binası Atatürk Caddesi ile Ali Çetinkaya Bulvarlarının kesişme noktasında yer alıyor. Gelişen ve büyüyen Afyonkarahisar şehir merkezini göz önüne aldığımızda Maliye Sarayı’nın bulunduğu nokta Afyonkarahisar’ın en orta noktasıdır. Nasıl ki yakın geçmişte eskilerin “Hükümetönü” diye bildikleri Uzun Çarşı girişindeki Cumhuriyet Meydanımız Afyonkarahisar’ın “orta” noktası olarak biliniyorsa, yakın zaman içerisinde Maliye Kavşağı da artık “orta nokta” olarak bilinecek.

 

MALİYE, TAPU VE KADASTRO’DA DÜZEN BOZULACAK

Maliye Sarayı’nın hemen yan tarafında yine kamu binaları olan Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinin binaları bulunuyor. Yakın geçmişte bu binalar Tekel Baş Müdürlüğü’nün depoları iken, Merkez’deki Hükümet Binası’nın yıkılacak olması nedeniyle kamu kurumlarına yer aranırken Tekel Depoları da Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine tahsis edilmişti.
Her iki kurum mevcut binalarında vatandaşın ihtiyaçlarına layıkıyla karşılık verecek şekilde hizmetlerini sürdürüyorlar. Maliye birimleri de aynı şekilde. Oturmuş bir düzen, deneyimli bir kadro, kamu hizmetlerinin aksamadan sürmesini sağlıyorlar.
***
Lakin, bu düzen bozulacak. Çünkü Maliye Sarayı, Tapu Müdürlüğü ve Kadastro Müdürlüğü binalarının depreme dayanıklılık testlerinde sonuçlar olumsuz çıktı. Olası bir depremde zarar görmesi muhtemel görülen bu 3 kamu binasının yıkılması ve yeniden yapılması gerekiyor.
Şimdi 3 kamu kurumu da kendilerine geçici olarak kalacakları binalar arayışındalar.
Kiraya çıkacak olan Maliye, Tapu ve Kadastro birimleri binaları yıkılıp, yeniden yapıldıktan sora eski yerlerine dönebilecekler.

 

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ İLE BİRLİKTE BİR “KAMU KAMPÜSÜ”

Bu 3 kamu kurumunun yer aldığı kavşağın tam karşı noktasında ise Tarım İl Müdürlüğü kampüsü yer almakta. Cirit Kayalığının eteğindeki Tarım İl Müdürlüğü birimleri, Cirit Kayalığı’nda yapımı devam eden Millet Bahçesi tamamlandığında çok güzel bir konumda yer alacak.
Bir süre önce Tarım İl Müdürlüğü kampüsünün Tarım Bakanlığı’ndan istenerek, bu noktada yeni Belediye hizmet binasının inşa edilmesi için girişimlerde bulunulmuş ama bu girişimlerden sonuç alınamamıştı.
Bu girişimler rafa kalkmışken, hemen karşısında bulunan Maliye Sarayı, Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinin yıkılıp yeniden yapılması gündeme geldi.
Afyonkarahisar’ın en az 50 yıllık geleceğine hizmet edecek olan bir planlama yapılabilirse Maliye, Tapu, Kadastro ve Tarım Müdürlüklerinin bulundukları alan tam bir “Kamu Kampüsü” haline getirilebilir.
***
Maliye, Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinin arsaları şu anda kağıt üzerinde ayrı görülüyor. Bu arsalar birleştirilse… Yolun altından bir bağlantı ile Tarım İl Müdürlüğü kampüsü ile de bağlantı kurulabilse…
Zemin altındaki 3-4 katta ortak otoparkların, yemekhanelerin, tuvalet ve mescit gibi ortak kullanım alanlarının bulunduğu bir proje hazırlansa…
Maliye, Tapu ve Kadastro personelleri ile Tarım İl Müdürlüğü personelleri bu ortak mekanları birlikte kullanabilse…
Üzerinde depreme dayanıklı, son derece kullanışlı kamu binaları inşa edilse…
Hatta ve hatta, Tarım İl Müdürlüğü’nün bulunduğu alanda, yeni Belediye hizmet birimleri oluşturulabilse…
Millet Bahçesi’nin önünde, Afyonkarahisar’a yakışır bir Belediye hizmet binası olsa…
Tabandaki otopark varlığı, kamu personellerinin ortak kullandıkları sosyal imkanlar, depreme dayanıklı modern binalar…
Afyonkarahisar’da çok şeyi değiştirmez mi?

 

BİZ PLANLAMAYI YAPALIM DA, SONRASI ALLAH KERİM

 

Bu planlamalar bundan 1-2 ay öncesine kadar yapılıyordu. Şimdi günümüz Türkiyesi’nde “tasarruf tedbirleri” söz konusu.
Bir yanda tasarruf tedbirleri, diğer yanda kapıya dayanan deprem gerçeği. Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık misali.
Olsun, önünde sonunda bu kamu binaları değişim içerisine girecek.
Mantıklı değişime ulaşabilmek için yukarıda zikretmeye çalıştığımız tüm bu şartları bir araya getirebilecek siyasi uyum, nezaket ve işbirliği gerekiyor. Afyonkarahisar’ın şehir merkezindeki trafik yükünden tutun da, kamu binalarının işleyişine kadar bir çok fayda getirecek olan bu planlamanın ilk adımını Maliye, Tapu ve Kadastro binalarının planlaması ile başlamak gerekiyor.
Eğer şu anda yıkım ve yapımları gündemde olan 3 kamu kuruluşunu, kendi arsalarında kendi binalarını yapmak üzere serbest bırakırsak ilerleyen zaman için bu güzel fikirlerin önünü kapatmış oluruz.
Varsın hayallerin tamamının gerçekleşmesi uzun sürsün… Biz Afyonkarahisar olarak bu planlamayı şimdiden yapalım, imkanlar elverdikçe mantıklı değişim ve dönüşümü gerçekleştirelim.
Şehrimizin ve neslimizin geleceği için…

 

YORUMLAR

Bir adet yorum var

Yoruma kapalıdır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER