Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan Tahsin Günek
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

YUNAN ASKERLERİNİN GÜNLÜK VE ANILARINDA AFYONKARAHİSAR İŞGALİ -9

Hasan Tahsin Günek 25 Ağustos 2018 Cumartesi 12:43:15
 

Yunanlılar gerçekleşmeyecek ve hiçbir zamanda gerçekleşmesi mümkün olmayan “Megali İdea” ve “Magna Gracia” gibi rüyaların peşine takılıp büyük Yunanistan’ı gerçekleştirmek için Türk’ün öz vatanı olan Anadolu’yu işgale yeltenmiş, ancak Büyük Taarruzla birlikte birçoğu bu yolda yok olup, giderlerken, kimileride kaçıp canlarını zor kurtarabilmişlerdir. George Adamantios Avgoustidis kaçabilenlerden biridir.
Afyonkarahisar’ın İşgaline Katılmış ve Savaştan Sonra Ülkesinde Belediye Başkanlığı Yapmış Başka Bir Yunan Askeri:
George Adamantios Avgoustidis,
Kasım 1954’te yapılan belediye seçimleri sonucunda Korydallos belediye başkanlığına seçilmiş ve 1958 yılına kadar görevini sürdürmüştür. Daha sonra 1965 seçimlerinde Merkez Birliği adına Yorgo Papandreou tarafından II. Bölge milletvekilliğine aday gösterilmiştir.
1898 yılında İzmir’de doğan Avgoustidis’in ailesi Sakız adasından gelmişti. Evangelist okulu ve İzmir Ticaret Okulunu tamamladı.1919 yılında İzmir’de yunan ordusuna gönüllü olarak katıldı. Çavuş rütbesiyle (1919-1922) yılları arasında Küçük Asya Harekâtında yer aldı. Madalyalar kazandı.
Ağustos 1922’de Afyonkarahisar’da Türkler tarafından esir alındı. Daha sonra gönderildiği Silifke’den bir balıkçı teknesi ile Kıbrıs Magosa’ya kaçıp, buradan da Fransa’nın Nice şehrine geçmiş, 1923 sonbaharında Yunanistan’a dönebilmiştir. 1930’dan ölüm tarihi olan 18 Haziran 1986’ya kadar yerleşmiş olduğu Korydallos’ta yaşamıştır.
Zakis Panayiotis Demetriou Tarihten gelen büyük Yunanistan hayallerine kapılarak Anadolu’nun işgali hareketinde yer almak için Yunan ordusuna yazılan hayalperestlerden biri olan Zakis Panayiotis Demetriou, Helenizm’in ve Yunan topraklarının genişlemesi için yapılan savaşlara katıldı.
1892 yılında Vlassis’de doğan Demetriou, Yunanistan’ın Küçük Asya Harekâtında Anadolu içlerine ilerlemesi ile birlikte XIV. Tümen bünyesinde 30 Ağustos 1921’de savaşa dahil oldu. Yaklaşık bir yıl sonra Büyük Taarruzun ikinci günü 27 Ağustos 1922 tarihinde Afyonkarahisar, Balmahmut’ta yunan hatlarının savunmasında görevli iken öldürüldü.
Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. İşgalci Yunan askerlerinin benzer pek çok ibretlik anıları ve hikâyeleri vardır. Buraya kadar birkaçının günlük ve anılarını burada paylaştık. Araştırılsa, ortaya bunlar tarafından yazılmış epeyce günlükler ve hatıratlar ortaya çıkacaktır. Bu günlük ve hatıratlardan bizler acı sonuçlarda çıkartmaktayız. Yüzyıllar boyunca aynı topraklarda bir arada yaşamış olanların bir zafiyet anında nasıl sırt döndüklerini, olmayacak hayallerin peşinde nasıl yok olup gittiklerini, kendi istikballerini kendi elleriyle nasıl kararttıklarını görmekteyiz. O dönemlerde Büyük Yunanistan, Büyük Ermenistan kurma hayalleri peşinde koşanların, bugün Avrupa’nın, Amerika’nın kısacası batının elinde oyuncak haline gelmiş olmalarını ve uluslar arası arenada kendilerine görev verildiğinde sahneye çıkan birer figürandan öteye gidememiş olduklarını bugünde ibretle izlemekteyiz.
Mütareke günlerinde Türk’ün öz vatanını işgale kalkışanlar, Türk’ü kendi vatanında kimsesiz, sahipsiz bıraktıklarını sananlar, tantana ve debdebe ile İstanbul’u ve Anadolu’yu işgale kalkışanlar, Türk’ten kuvvetli bir sille yemiş ve bu yaptıklarının karşılığını takdir-i ilahi olarak, yaklaşık yirmi yıl sonra İkinci dünya savaşında birbirlerine girerek misliyle, ayrıca ödemişlerdir.
Anadolu’yu ele geçirmeye çalışan Yunanistan, İkinci Dünya Savaşında İtalyan ve Alman ordularınca yerle bir edilerek işgal edilmişti. Anadolu’nun çeşitli noktalarına asker çıkararak işgale kalkışan ve Yunanlılara destek olan İngiltere’nin ise başta Londra olmak üzere bütün şehirlerine Almanlar tarafından bombalar yağdırılmıştı. Gösterişli bir törenle İstanbul’a girmeye kalkışan Fransız işgal komutanının ülkesi Fransa, yine İkinci Dünya Savaşında Almanlar tarafından yerle bir edilerek işgal edilmiş, Alman Komutanlar başkent Paris’teki Eyfel kulesinde fotoğraflar çektirmişti.
Sonuç olarak; Bugün dahi geçmişte yaşadığımız acı günleri bizlere yaşatmak isteyenler olduğunu ve bunun için ellerinden geleni yaptıklarını görüyor ve izliyoruz. Bu dost görünen dış güçlerin, Türk’e ve Türk’ün vatanına yan bakılamayacağını, buna cesaret edenlerin bunun bedelini çok ağır ödeyeceklerini bilmeleri lazımdır. Buda vatanımız etrafında binbir dümenin döndüğü bu zamanlarda bir ve beraber olmamızla sağlanacaktır. Safları sıklaştıralım. Sıklaştıralım ki, fitne ve fesat aramıza girip bizleri ayıramasın, bölemesin, etrafımızdaki düşmanlar bunu başaramasın. Unutmayalım ki birlikte rahmet vardır. Yüce Allah yaklaşık yüz sene evvel yaşadığımız o acı işgal günlerini bir daha bizlere yaşatmasın.
Dip Notlar:
*Megali İdea: Yunanlılar, Megali İdea adını verdikleri büyük idealleri ile eskiden Bizans’a ait olan tüm toprakları yeniden elde ederek, Konstantinopolis (İstanbul) başkent olmak üzere, büyük Helen İmparatorluğu’nu yeniden kurmayı hayal etmektedirler.
**Magna Graecia: Büyük Yunanistan, Antik Yunan koloni çağında İtalya’nın Güneyi ve Sicilya Adasını belirtmek için kullanılan coğrafi bir adlandırmadır.
*** Avgoustidis ve Demetriou’nun biyografilerinden yararlanılmıştır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER