Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

EĞİTİMDEKİ ACI KARNEMİZE, BAŞKA BİR BOYUTTAN BAKALIM…

Kocatepe Gazetesi 13 Ağustos 2013 Salı 03:00:00
  1-Asgari ücretle çalışacak öğretmen var diyen bir zihniyetin suçu önce kendinde araması gerekir.
2-Eğitimde fırsat eşitliği var mı?
3-Bir ilin çeşitli hinterlantlarındaki okulların sosyoekonomik yapıları nasıl? Velinin okula bakış açısı, velinin evinde öğrenciyle ilgilenme derecesi aynı mı?
4-Her okulun imkan dereceleri nasıl? Eşit mi?
5-Öğretmenlerde emeklilik yaşı bir çok meslekte olduğu gibi yıpranma hesaplanmalıdır. Belli yaştan sonra bu meslek yapılamaz.(iSTİSNALAR OLABİLİR)
6-Eğitim öğretim bir bütündür. Bu bütünlük içerisinde elbette öğretmenin hataları önemlidir. Fakat tek hatalı öğretmendir diyerek ortadan sıyrılmak çözümsüzlüğü beslemektir.
7-Sınavlar başarının tam bir göstergesi değildir. Her öğrencinin kabiliyeti, zekası farklıdır. Matematikten, fenden çok düşük puan alan bir öğrenci çok güzel enstruman çalabilmekte, çok güzel resim çizebilmektedir.
8-SBS den sorumlu tutulan fen, matematik, sosyal bilgiler vs öğretmenlerine diğer öğretmenlerden farklı olarak ekstra sorumluluk yüklenmiştir. Bu adil midir?
9-Öğretmenler öğretmenlikten çok evrak doldurma memuru gibi çalışmaktadır. Evraklar içerisinde boğulan bir öğretmen ne kadar verimli olabilir?
10-Yeni program en ideal 25 kişilik sınıflarda uygulanabilir. Bu sayının üstündeki sınıflarda neden sonuç böyle sorusunu öğretmene yöneltemezsiniz.
11-Her okulda Eğitim teknolojileri yeterlidir diyebilir misiniz? diyemezsiniz.
12-Okulda okulun temizlik vb giderlerini vermeyen bir zihniyet kayıt parası almayın diyor. Böyle bir zihniyetin kaliteyi sorgulaması mantıksızlıktır.
13-Hiç bir dünya ülkesi mevcut müfredatın %100!ünü öğreteceğim demez. Fakat bunu Türkiye demiştir. Finlandiya ise %67 civarında demiş ve dünya çapında yapılan bir değerlendirmede yüksek dereceler elde etmiştir.
14-Öğretmenlik mesleği öğrenci karşısında “model” olmaktan çıkmış ve prestij kaybetmiştir. Öğretmenlerin bir çok fakülte mezununa göre daha düşük bir ücretle çalıştırılıyor olması ülkemizin geleceğini etkilemektedir. Savaştan yeni çıkmış bir Türkiye zamanında o imkanlarla en yüksek öğretmen maaşını vermiştir.
15-Öğretmenlik peygamber mesleği gibi laflarla hatırlanmış, onure edilmeye çalışılmıştır. Öğretmenlik uzmanlık işidir. Öğretmenlik avukatlık, doktorluk, mühendislik gibi bir meslektir ve kimse bu mesleği öncelikle olarak kutsal olduğu için seçmemiştir.
16-Bu gün ilkokul mezunu bir kamu işçisi, lise meznu bir memur kendisinden kat kat daha fazla okumuş öğretmen kadar ve hatta öğretmenden daha fazla alıyorsa kaliteden bahsetmek mantıksızlıktır.
17-Öğretmenlerin mesai saatleri bir çok insan tarafından bilinmemekte ve yarım gün çalışıyorsunuz, 3 ay tatiliniz var gibi ithamlar ortaya konmaktadır. Dünyada en öğretmeni en çok çalıştırıp en az veren ülkelerin başında Türkiye gelir. Öğretmenlerin 1 ders saati 3 saat masa başına değer bir yıpranmaya eş değerdir. Bir öğretmenin 1 saatiyle bir çok kesim çalışma saatlerini eş değer tutma ahmaklığına girmektedirler. Evine işi taşıması yetmezmiş gibi bu tip düşüncesizce söylemler eğitimi olumsuz etkilemektedirler.
18- Öğretmenlik mesleğinin saygınlığı iade edilmeli ve bunun üzerinden siyaset yapma gafletine girilmemelidir.
Yani öğretmeni küstürdünüz, öğrenciye, veliye asılsız şikâyetlere itibar edip ezdiniz. Bence en büyük yanlışı yaptınız. Unutmayın Başarının da, başarısızlığında mimarı öğretmendir. Ama, tek başına değildir…
(Bir Eğitimci)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER