Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İsmail Özdilek

SAFA ÖNAL VE AFYONKARAHİSAR

 

 

Sinemamızın duayeni Safa Önal Ağabeyimizi kaybettik. Acımız sonsuzdur. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun ve nurlar içerisinde yatsın.

 

Askerlik görevim esnasında dâhil olmak üzere beraberce projeler yaptığım, değişik okullardaki derslerine katıldığım, FİLMYÖN’e davet eden, Taksim Çiçek Pasajı ve Gezi pastanesindeki buluşmalarımızı unutmayacağım ve Safa Ağabeyimizin filmlerini de izlemeye devam edeceğiz.

Sevgili oğlu Umut Önal’a, FİLMYÖN’deki arkadaşlarıma ve sevenlerine ailecek baş sağlığı diliyoruz.

 

İstanbul Beyefendisi Safa Önal ağabeyimiz, 386 senaryo, 40 film yönetmenliği ve 2 yapım olmak üzere 412 sinema yapıtı ile GUINNESS rekorlar kitabına girmiştir.

 

Hafızamızda kalan bazı filmleri ise, Vesikalı Yârim, Ah Güzel İstanbul, Tatar Ramazan, Ağaçlar Ayakta Ölür filmleridir.

 

SAFA ÖNAL AFYONKARAHİSAR’DA

 

13 Kasım 2016’da ve bundan 7 sene önce Afyonumuzu dünyaya tanıtmak maksadıyla, ULUSLARARASI AFYON-1915 adlı filmini ve sempozyumunu Safa Önal ağabeyimle beraber hazırladık ve ilgili makamlara elden teslim ettim.

 

Safa Önal ile beraber 1915 Yılı Dönem çekimleri için Afyonumuzun Çavuşbaşı Mahallesi, Afyon Kalesi etrafında film çalışmalarımızı ve mekân çalışmalarını detaylı bir şekilde beraberce hazırladık. Afyon Kalesi civarına müşterek bir anıt yapılmasını da hedefledik.

 

Kale etrafındaki gastronomi ve yanındaki binayı çekimler için kullanıp müze yapmayı planladık. İngiltere’den yapımcılar Afyonumuza geldi. Beraberce proje çalışmamamızı ve çekim mekânlarını tespit ettik.

 

Yabancılar için Afyon’da gezi programının yapılacağını ve sempozyuma katılanlar için

Türkçe ve İngilizce broşürler hazırlanıp dağıtma çalışmasını da hazırladım.

 

Afyonumuzda 1916 ve 1918 dönemindeki 1. Dünya savaşında esir olan Avustralya, Rusya, İngiltere, Fransa, Yeni Zelanda ve İngiltere ve Hindistanlı toplam 1850 esir 4 yıl süre ile barındılar. İçlerinde vefat eden 4 Avusturalyalı askerinde mezarı Afyon’dadır.

 

Bu esirler içerisinde Çanakkale Harbinde Sultan Hisar Torpido Botumuz tarafında esir edilen Avusturalya’nın AE2 denizaltının 32 kişilik mürettebatı da vardı.

 

1850 civarındaki bu esirler, etrafında tel örgüsü olmayan Afyon Kalesi etrafındaki evlerde barınmışlar ve yolların olmaması ve yollarda eşkıya olması nedeniyle kaçmamışlar ve Afyon Halkı ile kaynaşmışlardı.

 

Esirlerden Avusturalya AE2 Denizaltısını kaptanı Yüzbaşı STOKER anılarında tiyatro çalışmaları, Noel Kutlamaları, futbol maçları, dünyanın en büyük kütüphanelerinden birinin oluşturulmasını yazar.

 

Bu film projesinde 1915 ve1918 döneminin Afyonumuzun, demografik( nüfus) yapısını, sosyal yaşamı, ekonomisi dâhil olmak üzere araştırmalarımı Genel Kurmay ATASE Başkanlığı ve tarihi belgeler tarafımdan detaylı olarak araştırılıp senaryosunu hazırladım.

 

AFYON-1915 sempozyumuna uluslararası düzeydeki tarihçiler ve Ankara’daki ülke Büyük Elçileri, yabancı basın, esirlerin çocuk ve torunlarının katılımı ile 3 günlük sempozyumu planladım.

 

AFYON-1915 filmi, İstanbul ve İngiltere den gelecek profesyonel ekip tarafında çekimleri o dönemin görüntüleri dönüşümlü olarak kullanıp montajını gerçekleştirecektik.

 

NETİCE:

 

Evet, her yıl 25 Nisan da Gelibolu’da ANZAK GÜNÜ olarak yapılan anma törenlerinin devamı olarak Afyonumuzda uluslararası esirler için AFYON-1915 anma günü yapılmasını sağlayacaktık.

 

13 Kasım 2016 tarihinde projemizi dönemin Belediye Başkanı Sayın Buhranettin Çoban’a verdim. Kendileri çalışmalarımızın her safhasında bizi destek oldular. Başkanın odasında İngiltere’den gelen yapımcılar ile de toplantı yaptık.

 

Maalesef, dönemin Afyon Valisi, dönemin milletvekilleri ve Afyonumuzu yönetenler sahip çıkmadılar ve uluslararası projemizi gerçekleştiremedik ve bugüne kadarda şahsımdan havaalanımız konusunda bile bilgi almadılar.

 

Safa Önal Ağabeyimiz, AFYON-1915 film projemin başından sonuna kadar yaşına bakmadan İstanbul’dan Afyonumuza kadar gelip mekân ve film çalışmalarıma yardımcı oldular Allah’tan rahmet ve saygıyla anıyoruz. Ruhu şad olsun.

 

SONUÇ:

 

Memleketim Afyonkarahisar için toplumsal sorumluluk bilinci içerisinde Havaalanımıza uçak indirdim, 1nci İktisat Kongresi Yapılmalıdır adlı kitabımla beraber çok değişik projelerimi sizlere anlattım.

 

Eğer, ben Afyonlu olmayıp projelerime sahip çıkan başka bir Vilayette olsa idim, şimdi orası Eskişehir seviyesinde bir vilayet olurdu.

 

 

 

 

                                  

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti