Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İsmail Özdilek

AFYONKARAHİSAR VE DEPREM – 2

Rehberiniz ilim ve fen ise, fakirlik; kader ve alın yazımız değildir. (bir yerde sanayi ve ekonomi gelişirse, düşünce ve bilim oraya kendiliğinden gelir.)
Kanadalı bilim insanı ile konuşmam, televizyonlarda değerli hocalarımız olan Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Naci Görür’ün deprem konusundaki açıklamaları ve televizyonlarda ders verir gibi onları dinlemek ve faciayı izlemek beni ve hepimizi çok etkiledi. Deprem, her an kapımızda.
Afyonumuzun yerleşim yerleri Afyon Kalesi ve etrafındadır. Nüfusun artması ile yerleşim yerleri Çapakçı Çayırına kadar uzandı.
Eskiler, Çapakçı Çarını ve plajımız olan Dolap Önünü bilirler. Allah korusun bizim de Çapakçı Çayırının 1,5 metre altı da Adapazarı gibi sudur. Buradaki binaların temelleri de suyun içerisindedir.
AKARÇAY’I TANIYALIM
4.54 milyar yıl önce dünyamıza hayat veren yer altı ve yer üstü su kaynakları bu süreçte oluştu.
AKARÇAY; 130 Km. Uzunluğunda ve 20 Km. genişlikte kapalı bir havzadır. Altı adet değişik kolları vardır. Eber, Karamık gölleri vasıtası ile Akşehir Gölüne besler.
Eskişehir Porsuk çayının 1/ 10 kadar su debisine sahip Akarçay Deresi Afyonluyu sandala bindirmek için, taban eni 40m. Yan duvarlarının 4Km. Bölümü taş ve beton ile duvar örüldü.
Burada biriken su, yağmur suları ve yer altı sularının önü kesildi. Önü kesilen ve akışı olmayan bu sular bina altlarını doldurdu. Eber Gölü istikametindeki akıntıyı kesti ve bölgenin ekolojik dengesi bozuldu.
Akarçay’ın suyu kesilince Akşehir Gölü kurumaya başladı. Bölgedeki Çay, Bolvadin ve 20 köy ekonomik değer kaybına uğradı. Ben TEMA üyesiyim.
Önerim. Kastamonu’nun şehir merkezinde olduğu gibi Akarçay kanalının ortasına ince bir kanal açarak su akışı sağlanmalıdır.
Böylece, yer altı, yağmur sularının ve bölgedeki binaları kuşatan taban suların bu kanala akması ile ekolojik dengeye katkıda bulunuruz.
Bu kanala yağmur sularının ulaşması için iletişim kanalları açılmalıdır. Böylece, sivrisinek ve kokulardan bölge kurtulur ve kanalın yanına yürüyüş yolları da yapılabilir.
‘Afyonkarahisar da Birinci İktisat Kongresi Yapılmalıdır’ adlı kitabımda bir belediye başkanının uluslararası düzeyde ŞEHİR PLANLAMACISI, TERMAL DANIŞMANI ve KÜLTÜR VE SANAT DANIŞMANI olmalıdır, diye yazdım. ( sayfa 19)
Afyonkarahisar – 2050 projemi yazarken, Adapazarı depremindeki tecrübelerimi düşünerek geleceğin Afyonunun Sandıklı istikametinde dağların eteklerinde ve ovadan uzak yerlerde olmasını anlattım.
Belediye Başkanımız, Kocatepe Üniversitemiz öğretim üyelerinin de yer aldığı yerbilim hocalarımız olan jeolog ve jeofizik uzmanlarının başkanlığında fay hatlarını inceleyip, kısa, orta ve uzun vade hedefleri belirleyip hemşerilerimizi uyarmalı, imar planlarını yeniden gözden geçirmelidir.
Gerekiyorsa bu faaliyetler uluslararası düzeyde uzmanlar tarafından da yaptırılmalı ve bu incelemeye ilçe, belde ve köyler de dahil edilmelidir.
Allah korusun. Afyonumuzda televizyonlarda gördüğümüz deprem yıkım faciasını yaşamak istemiyorsak, cesaretle ilim ve fennin ışığı altında geleceğimizi, can ve mal güvenliğimizi sağlamalıyız.
Ayrıca, Afyonumuzda 5 baraj ve son zamanda yapılan 34 adet gölet de gözden geçirilmelidir. Binalar deprem nedeniyle yukarıdan aşağıya doğru yıkılmaktadır.
Adapazarı depreminde Adapazarı’nda bulunan Japonların hepsi çatıya doğru koşarak çıkıp kurtulmuşlardır.
Ben de, emekli olurken Beşiktaş da ev almak yerine, temeli kayalar üzerine oturmuş ve kalıp tünel metodu ile yapılmış bir siteden ev aldım.
Deprem ve doğal afetlerde Sivil Savunma esaslarına göre, size verilen görevi ve görev yerinizi çok iyi biliniz ve çalışmalara mazeret beyan etmeden katılınız.
Binalar depremin daha az etkili olacağı kayalıklı yüksek yerlere yapılmalı ve mümkünse depremin çok yüksek ve şiddetli hissedileceği ovalardaki binalara itibar edilmemelidir.
(Devamı Yarın)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti