Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

AFYONKARAHİSAR’DA YUNAN VAHŞETİ-6 – Kocatepe Gazetesi

Yusuf İLGAR 3 Haziran 2017 Cumartesi 13:38:02
 

3. IRZ VE NAMUSA TECAVÜZLER
Afyonkarahisar genelinde Yunanlılar, işgali sırasında resmi kayıtlara göre 448, Afyonkarahisar’da 221, Emirdağ’da 17, Sandıklı’da 6, Sincanlı’da 204 ırza tecavüz, nefret edici hareketlerde bulunmuşlardır54.
Yunanlılar bu işgalleri sırasında kasıtlı olarak birçok hastalıklı ve frengili Rum kadınını ve erkeğini Anadolu’ya getirerek, Müslüman kadın ve erkeklere zorla frengi ve diğer hastalıkları bulaştırmışlardır55.
Merkez ilçe ve köylerinden olmak üzere; 2 Ekim 1921 tarihinde “Deper, Kışlacık, Süklün (Süğlün), ve Mihail (Nuribey) köylerinde kadınlara tecavüz olayları yaşanmıştır”56.
Deper köyünden on üç yaşındaki Nazik adlı bir kız çocuğu Yunan askerlerinin pis arzularına boyun eğmediği için on üç yerinden süngülenmiş, tecavüze uğramaktan da kurtulamamıştır57.
Eğret ve Döğer’de de tecavüzler yaşanmıştır. “Bilhassa Eğret’te erkekler kadınlardan ayırt edilerek Yunan askerleri üç gün üç gece serbest bırakılmıştır. Döğer’de böyle bir vahşet kısmen yaşanmıştır. Bu muamele bilhassa eşraf ailelerine tatbik edilmiştir. Arşiv belgesinde ismi okunamayan bir köyde 60 yaşında bir kadının ırzına tecavüz edildiği, Demirli köyünden kadını tanıyanlar tarafından ifade edilmiştir.”58.
“Döğer mıntıkasında bir köyde erkekleri kadınlardan ayırarak askerlerini bu kadınlarla günlerce serbest bırakmak suretiyle birçok yolsuzluklarda bulunmuşlardır…”59.
Erkanı-ı Harbiye Binbaşısı Cevdet Kerim 30 Ağustos öğleden evvel İkinci Ordu Karargahı’ndan Dumlupınar’a hareket sırasında Eğret batı sırtlarında bir ihtiyarla görüşmesinde ihtiyarın benliğini saran yeis ve hüznünü, solgun gözlerinden akıttığı iri yaş taneleriyle gizlemeğe çalışarak yol gösterdiği sırada, “Fevzi Paşa (Çakmak), sen dertli görünüyorsun. Ne oldu anlat deyince (Olmayan kaldı mı efendi? Olmayan kaldı mı?) diye hınçkırmaya” başlamış60.
Eğret ve Olucak köyü halkının Yunanlılarca akla hayale gelmedik iğrenç hareketlere muhatap tutuldukları, Yunan komutanının köy halkının malı yağma, ırzı beylik diye emir vermiş olduğu nakledilmiştir61.
Belce köy halkının çok işkence gördüğü, düşman köyü terk ederken kadınlara pek çok iğrenç hareketlerde bulunulduğu, hamile kadınların süngülendiği, yaşlı ihtiyarların el ve ayak parmaklarının doğrandığı anlaşılmıştır62.
Basırlar köyünde Çocuklara ve kadınlara olmadık nahoş davranışlarda bulunmuşlar, kaçarken Bozhüyük ve Ayazin köyünden birer kadın zorla götürmüşlerdir63.
Yunanlılar kaçarken Çayhisar’da kadınlara, kızlara tecavüzde bulunmuşlardır. Elvanpaşa köyünde köylüler, kadın ve kızların namuslarını korumak ve direnmek amacıyla otuz kadar bayanı bir eve toplamışlar. Yunanlılar eve baskın ederek bu kadın ve kızları almak isterlerse de başaramamışlar. Bunun üzerine Yunanlılar evi makineli tüfekle taramışlar. Bu taramada ihtiyar bir kadınla altı aylık bir çocuk şehit olmuştur. Eve tekrar hücum eden Yunanlılar kadınların direnişlerine rağmen yakaladıkları kadınlardan birisine hemen orada tecavüz etmişler, yine bu arada imamı ve bir kişiyi şehit etmişler, imamın hanımı ile kız kardeşine ve ayrıca iki kıza zorla tecavüz etmişlerdir64.
Yukarıda örneklerini sunduğumuz üzücü olaylardan anlaşılacağı üzere Yunanlılar, Türk’ü manen, ahlaken, sağlık yönüyle ve psikolojik olarak çökertmeye ve yok etmeye çalışmıştır.

54  Altıntaş, agt., s. 26-30.
55  Bk. Ekler bölümü, Afyonkarahisar Mutasarrıfının raporu.
56  Niş, age., s. 404.
57  Altıntaş, agt., s. 26.
58  Yalazan, age., II, s. 56-57.
59  Cevdet Kerim, Türk İstiklal Harbi, Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Talim ve Terbiye Dairesi yayını, İstanbul 1341, s. 220.
60  Aynı Eser, s. 219.
61  İplikçioğlu, age., s. 15.
62  Aynı Eser , s. 15; Altıntaş, agt., s. 107.
63  Altıntaş, agt., s. 109.
64  Yalazan, age., II, s. 60

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER