Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi

Gelecek için en iyi liseler hangileri?

Kocatepe Gazetesi 25 Temmuz 2014 Cuma 03:00:00
  TEOG tercih maratonu Bayramdan sonra başlıyor. Binlerce öğrenci, bir hafta boyunca kendisi için en doğru liseyi arayacak. Haksız da sayılmazlar, iyi bir gelecek için iyi bir üniversiteye girmeleri gerekiyor ve bunun yolu da iyi bir liseden geçiyor…
Aslında insan hayatını belirleyen en önemli kilometre taşlarından birisi de liseler. Doğru lise seçimi yapıldığında hayatın ondan sonraki akışı en iyi şekilde akıp giderken, yanlış bir lise seçimi her şeyi altüst edebiliyor…
Devlet mi, özel mi?
Şu sıralar, öğrenciler kadar, anne-babaların da kafasındaki en önemli soru, fen ve anadolu lisesi mi, düz lise veya meslek lisesi mi ya da özel kolejlerden birisi mi?
İş, sadece birine karar vermekle bitmiyor.
Örneğin kolej denildiğinde, akla hemen ilimizde mantar gibi çoğalan kolejler mi yoksa yabancı kolejler mi sorusu geliyor ve zincirleme devam ediyor. İngilizce mi, Fransızca mı, Almanca ya da İtalyanca mı?
Dile de karar verdiniz, bu kez de, üniversite başarılarını, öğrenim ücretlerini, burs oranlarını, en önemlisi de evinize uzaklığı, yakınlığını düşünmek zorundasınız.
Ve olayın içerisine girdikçe, hangi üniversite, hangi meslek sorusu da gelip karşınıza çıkıyor.
Çünkü okuyacağınız üniversite ve mesleğe göre lise seçmek zorundasınız.
Örneğin Alman ekolü okullar daha çok mühendis yetiştiriyor, Fransız okullar da sosyal bilimlere yönlendiriyor. Fen liseleri de genelde tıp ve sağlık bilimlerine öğrenci hazırlıyor.
İstisnalar olmuyor mu?
Elbette oluyor. Ama fen lisesi mezunu bir gazeteciye ben bugüne kadar rastlamadım…
Üniversite başarıları?
Meslek lisesine karar verdiğinizde de yine kaşınıza onlarca seçenek çıkıyor. İmam hatip mi, Anadolu Teknik ve meslek liseleri mi, Kız Anadolu Teknik ve Meslek Liseleri mi?Hangisine karar verseniz, onunla ilgili yine onlarca ayrıntıya, cevap bulmak zorundasınız…
Ayrıca bir de Sosyal bilimler lisesi ve İlimizde yeni açılan Güzel Sanatlar Lisesi gibi başarısı sorgulanmaya açık liseler var. Bütün bunlar sizi bir kulvara sokuyor ve eğer hoşunuza da giderse, önemli bir gelecek sağlayabiliyor.
İlimizde ekol olmuş zamanında Türkiye Birincisi olmuş, Türkiye’de ilk 10’a girmiş bir okul var. 1994’lü yıllardan sonra başarı grafiği, açılan diğer okullar düşünüldüğünde gerilemiş ama şu günlerde en çok konuşulan okul; Kocatepe Anadolu Lisesi var. Son birkaç yıldır okuldaki iyileştirmeler, eğitimdeki başarısı gündemde, Sonra Ali Çağlar Anadolu Lisesi başarılı bir okul, şimdi soruyorum bu iki okul haricindeki okullar sanki genel liseden hiçbir farkı yok.
Yani ilimizde; Fen Lisesi, Kocatepe Anadolu Lisesi ve Ali Çağlar Anadolu lisesinden başka çocuğunuzu gönderecek bir okul yok. Yani diğer Anadolu liseleri tabela okullar haline geldi
Yabancı dil
Liseleri önemli kılan en önemli özelliklerden birisi de yabancı dil.
Milyonlarca öğrenci ve velinin iyi liselerin peşinde koşuşturmalarının üç önemli nedeni var.İlki üniversite başarısı, ikincisi yabancı dil, üçüncüsü de iyi bir sosyal çevre…
Akademik başarı her şey mi?
Hangi liselerden mezun olanlar üniversitelerin dil barajını aşabiliyor, hangileri onca yıllık kolej ya da anadolu lisesi eğitiminden sonra bir yıl daha yabancı dil hazırlık sınıfı okumak zorunda kalıyor?..
Hangi liselerden mezun olanların yüzde kaçı üniversiteyi kazanıyor?
Kısacası: Doğru bir gelecek için doğru bir lise şart. Peki o liseler hangileri? Fen Lisesi, Kocatepe Anadolu Lisesi, Ali Çağlar Anadolu Lisesi tabi kapatmazlarsa bir de Anadolu Öğretmen Lisesi. (Bir eğitimci)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti