Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

Şehit Ahmet oğlu Mustafa (Hacı Mahmut Mahallesi)

Yusuf İLGAR 13 Kasım 2017 Pazartesi 13:40:08
 

Şehit Ahmet oğlu Mustafa
 (Hacı Mahmut Mahallesi)
Plevne savaşlarında şehit olanlardan birisi de Hacı Mahmut Mahallesi’nden Ahmet oğlu Mustafa’dır. O Karadağ Muharebesi’nde Usturuk? (Osturuk?) Boğazı’nda 1293 (M. 1877) yılında şehitlik mertebesine ulaşmıştır. Ancak onun da şehit olmasından sonra eşi Rukiye Hatun’un, annesi Ümmü Gülsüm ve kardeşi Ebu Bekir sıkıntılar içerisinde hayat sürdüğünü söyleyebiliriz. Bu bağlamdan olmak üzere eşi, Hacı Mahmut Mahallesi’nden Süleyman kızı Rukiye Hatun Bidayet Mahkemesi’ne başvurarak Tekevelioğlu Ebu Bekir’i mahkemeye vererek, onun yanında şunları söylemiştir:
Hacı Mahmut Mahallesi’nden Ahmet oğlu Mustafa, Ordusunun 5. Alayın 2. Taburunun 1. Bölüğünde 3. onbaşının 3. neferiyken 1 Haziran 1293/13 Haziran 1877 tarihinde Karadağ Muharebesi’nde Usturuk? (Osturuk?) Boğazı’nda şehîden vefat etmiştir. Mirasçısı eşi olarak ben Rukiye Hatun, annesi Hüseyin kızı Ümmü Gülsüm ve kardeşi Ebu Bekir bulunmaktadır. Eşim’e Tekeveli oğlu Ebu Bekir’den savaştan önce cihet-i karzdan seksen kuruş alacağı vardır. Bu paradan hisseme düşen yirmi kuruşun alınarak şahsıma verilmesini mahkemeden talep ederim demiştir.
Ebu Bekir Efendi borcu olduğunu kabul etmiş, şehit Mustafa’nın mirasçısı olduğunu ispatlamaları halinde parayı vereceğini söylemiştir. Bunun üzerine Rukiye Hatun, eşinin asker arkadaşlarından orta boylu, ela gözlü ve sarı bıyıklı Alaaddinoğlu Nuri ile ordunun 8. Bölüğünde Mülazım-ı sani olan yine orta boylu, ela gözlü Veliyüddin oğlu İsmail Ağa’yı şahit göstermiştir.
Şahitler kadı huzurunda, Rukiye Hatun’un eşi olan Hacı Mahmut Mahallesi’nden Ahmet oğlu Mustafa’nın, Osmanlı Ordusunun 5. Alayın 2. Taburunun 1. Bölüğünde 3. onbaşının 3. neferiyken 1 Haziran 1293/13 Haziran 1877 tarihinde Karadağ Muharebesi’nde Usturuk? (Osturuk?) Boğazı’nda şehîden vefat ettiğini; cenazesini incelediklerini söyleyerek mirasçılarının da eşi Rukiye Hatun, annesi Hüseyin kızı Ümmü Gülsüm ve erkek kardeşi Ebu Bekir’in olduğunu belirtmişlerdir. Biz bu hususlara şahidiz, şahadet dahi ederiz demişlerdir.
Ancak davaya bakan kadı, şahitleri dinlemekle yetinmemiştir. Kadı daha önce gizli olarak Debbağ esnafından Hafızoğlu Mahmut, Süleyman oğlu Ebu Bekir, Tekevelioğlu İsmail ve askeri zabitanından şahitlerin güvenilir ve doğru sözlü olup olmadığının bilgisini almıştır.
Sonuç olarak kadı, Mustafa’nın şehit olduğuna hükmederek, miras hakkının Rukiye Hatun’a verilmesini 18 Muharrem 1297/1 Ocak 1880 tarihinde karar vererek sonuç sicil kayıt defterine işlenmiştir. (Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Afyonkarahisar Şer‘iye Sicili (AŞS), defter no: 607, vr. 174b/458).

Şehit Ahmet oğlu Mustafa’nın şehadetini belgeleyen
 ve hanımının miras hakkını talep ederek hissesine
düşen meblağın alınmasını gösteren mahkeme kaydı.
(AŞS, defter no: 607, vr. 174b/458).

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti