Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Şehit Kara Haliloğlu Ebu Bekir (Gökçe Mahallesi)

Yusuf İLGAR 18 Kasım 2017 Cumartesi 11:32:59
 

Şehit Kara Haliloğlu Ebu Bekir
 (Gökçe Mahallesi)
Plevne savaşlarında şehit olanlardan birisi de Gökçe Mahallesi’nden Kara Haliloğlu Ebu Bekir’dir. O Plevne’de 1293 (M. 1876-1877) yılında şehitlik mertebesine ulaşmıştır. Ancak onun şehit olmasından sonra eşinin, sabi kızının ve babasının sıkıntılar içerisinde hayat sürdüğünü söyleyebiliriz.
Bu bağlamdan olmak üzere eşi, Karakatip Mahallesi’nden Hasan kızı Fatıma Hatun Bidayet Mahkemesi’ne başvurarak Yusuf oğlu Mehmet Efendi’yi mahkemeye vererek, onun yanında şöyle şikâyette bulunmuştur:
Gökçe Mahallesi’nden Kara Haliloğlu Ebu Bekir bin Halil, Ordusunun 5. Alayın 1. Taburunun 1. Bölüğünde 7. onbaşının 8. neferiyken 1 Ramazan 1293/20 Eylül 1876 tarihinde Plevne’de bağlar arasında yapılan savaşta düşman tarafından atılan bir kurşunla göğsünden vurularak şehîden vefat etmiştir. Mirasçısı eşi olarak ben Fatıma Hatun, kızım Hanife ve eşimin babası Halil bulunmaktadır. Eşim Ebu Bekir’in savaştan önce Mehmet Efendi’den cihet-i karzdan kırk kuruş alacağı vardır. Bu paradan hisseme düşen beş kuruşun Mehmet Efendi’den alınarak şahsıma verilmesini mahkemeden talep ederim demiştir.
Mehmet Efendi borcu olduğunu kabul etmiş, şehit Ebu Bekir’in mirasçısı olduğunu ispatlamaları halinde parayı vereceğini söylemiştir. Bunun üzerine Fatıma Hatun, Karaman Mahallesi’nden uzun boylu, ela gözlü ve kara sakallı Kirazoğlu Mehmet’i; Kâhil Mahallesi’nden de yine uzun boylu, ela gözlü ve kara sakallı Ömer oğlu Tıraş? (Taraş?) Hasan’la şahit göstermiştir.
Şahitler kadı huzurunda, Fatıma Hatun’un eşi olan Gökçe Mahallesi’nden Kara Haliloğlu Ebu Bekir bin Halil, Ordusunun 5. Alayın 1. Taburunun 1. Bölüğünde 7. onbaşının 8. neferiyken 1 Ramazan 1293/20 Eylül 1876 tarihinde Plevne’de bağlar arasında yapılan savaşta düşman tarafından atılan bir kurşunla göğsünden vurularak şehit olduğunu; mirasçılarının hanımı Fatıma Hatun, kızı Hanife ve babası Halil olduğunu beyan etmişlerdir. Onun şehit oluşunu görmüşler ve cenazesini inceleyerek gözlemişlerdir. Biz bu hususlara şahidiz, şahadet dahi ederiz demişlerdir.
Ancak mahkemeyi takip eden kadı şahitleri dinlemekle yetinmemiştir. Kadı gizli olarak Karaman ve Karakatip Mahallesi muhtar ve imamından şahitlerin güvenilir ve doğru sözlü olup olmadığı bilgisini almıştır.
Sonuç olarak kadı, Kara Haliloğlu Ebu Bekir’in şehit olduğuna hükmederek, miras hakkının Mehmet Efendi’den alınarak Fatıma Hatun’a verilmesini 29 Cumadiye’l-evvel 1297/9 Mayıs 1880 tarihinde karar vererek sonuç sicil kayıt defterine işlenmiştir. (Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Afyonkarahisar Şer‘iye Sicili (AŞS), defter no: 607, s. 171/444).

Şehit Kara Haliloğlu Ebu Bekir’in şehadetini
belgeleyen ve hanımının miras hakkını talep ederek hissesine düşen meblağın alınmasını gösteren
mahkeme kaydı. (AŞS, defter no: 607, s. 171/444).

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER