Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi

GLOBALLEŞME (GETİRİSİ – GÖTÜRÜSÜ) – Kocatepe Gazetesi

Kocatepe Gazetesi 25 Ağustos 2010 Çarşamba 03:00:00
  Dünya hızla her alanda globalleşme denilen ve yaşamın her safhasını etkileyen bir sürecin içinde ilerliyor. Globalleşme veya küreselleşme adı verilen bu süreç, teknolojik gelişmeleri hızlandırıyor, daha çok ekonomik imkanlar sunuyor, siyasi ve kültürel reformları kapsıyor. Hedefi dünyayı küçük bir köy ve tek bir Pazar haline getirmek olan bu sürecin dışında kalmak hemen hemen imkansız gibi. Globalleşme, dünyadaki bütün sermayenin , üretimin ve piyasaların birbirine kaynaklanması, eklemlenmesine ülke ekonomilerinin entegrasyonu şeklinde gelişiyor.
Siyaset bilimciler, sosyologlar ve ekonomistler globalleşme sürecinin etkilerinin olumlu mu yoksa olumsuz mu olduğu üzerinde yoğun tartışmaları yaşamağa başladılar. Globalleşmeye kendi bakış açılarına göre açıklama getirmeye yorum yapmaya çalışan araştırmacılardan bir kısmı sürecin olumlu etkilerini savunurken bir kısmı da ortaya çıkardığı olumsuzluklar ve tehditler üzerinde durmaktadırlar.
Globalleşme tarafları, bu sürecin orta ve uzun vadede herkes için bir zenginleşmeyi beraberinde getireceğini iddia etmektedirler. Taraflara göre globalleşme; çağdaşlaşma gelişme demektir ve desteklenmesi gereken yararlı bir süreçtir. Keza bu sürecin ; eşitlik, özgürlük ve demokrasi getireceğini ve ülkeler arasında karşılıklı bağımlılığı artıracağını savunmaktadırlar.
Globalleşme karşıtları ise bu sürecin özellikle az gelişmiş ülkelere; yoksulluk, eğitimsizlik, sosyal güvencesizlik, sosyal ilişkilerde zayıflık ve toplumsal faaliyetlere katılımsızlık gibi bir yığın dezavantajlarda getirdiğini ısrarla dile getirmektedirler.
Globalleşme sürecinin yoksullukla ilişkisi incelenirken üzerinde durulması gereken en önemli nokta bu sürecin ürünleri olan uluslar arası kuruluşlar ve bunların az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelere uygulama için dayattıkları uyum programlarıdır. Özellikle az gelişmiş ülkelere 1980 li yıllardan itibaren dayatılan IMF ve Dünya Bankası reçeteleri bu ülkeler için bir nevi “ şok tedavisi “ uygulanmış ve bu ülkelerin tabiri yerinde ise feleği şaşmıştır.
Bu uygulamalar sonucu;
– Büyük ölçekli işten çıkarmalar sonucu kitlesel işsizlik baş göstermiş
– Arızi ve düşük ücretli yeni tip işlerde artış olmuş
– Sendikaların faaliyetleri zayıflamış ve güçlerini kaybetmişlerdir
– Devletin sosyal rolü zayıflamış
– Sosyal programlar için bütçeler kısılmış
– Kamu hizmet sektörleri özelleştirilmiş
– Tarım çökertilmiş, temel besin maddelerinde kıtlık başlamış
– Çevre ve doğa bozulmuş
– Temel mal ve hizmetlerin fiyatı artmış
– Okuma yazma oranında göreceli azalma yaşanmış
– Toplumsal huzursuzluk ve şiddet artmıştır.
Buna göre bu sürecin özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere götürüsü getirisinden fazla olmuştur. Sizler ne dersiniz?

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti