Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

HAÇLI SEFERLERİ FRANSIZLAR VE FRANSIZLARIN CEZAYİR KATLİAMI-6

Muharrem Günay 14 Ocak 2012 Cumartesi 02:00:00
  SELAHADDİNİ EYYUBİ TÜRKOĞLU TÜRKTÜR (6)
Selehaddin-i Eyyûbi, Musul Atabek’i Nurettin Mahmut’un ordu komutanlığı ve valiliğini yaparken Şii Fatımi devletini ortadan kaldırmış, Nurettin Mahmut’un ölümü üzerine bağımsızlığını ilan ederek “Eyyûbiler Türk devleti”ni kurmuştur.
“Eyyûbi hânedanı bir Türk hânedanıdır. Selahaddin’in ağabeyinin adı Turan Şah’tır. Kardeşlerinin adları ise, Tuğ Tekin ve Böri (kurt)dir. Selahaddin’in dayısının adı, Şihabeddin Mahmat b. Tüküş idi. Selahaddin’in annesi özbe öz Türk’tür. Gene Selahaddin’in hanımlarından birisi olan Unar Bey kızı İsmatüddin Amine Türk’tür. İki eniştesi de Türktür. Bunlardan biri Unaroğlu Sadettin Mesut, diğeri ise Muzafferüddin Gökböri idi. (Gökböri eski Türkçe’de Boz kurt demektir.) Eyyûbi hânedanının bir Türk hânedanı olduğunun açık delillerinden biri de, devrin şairlerinden İbn Senaül-mülkün, Halep’in Selahaddin tarafından alınmasından sonra yazdığı methiyesidir. Bu methiyenin bir beytinde şair şöyle demektedir:
‘Arap milleti, Türklerin devletiyle yüceldi. Ehl-i salip (Haçlı) davası, Eyyûb’ün oğlu tarafından perişan edildi.’ (yani Eyyûb’ün oğlu Selahaddin tarafından)”(Abdülhaluk Çay, T.D.E.K. 1. cilt, s:329
“Eyyûbi ordusunun temelini ve büyük çoğunluğunu Tavâşî adı verilen Türk memlûkları teşkil etmekte idi… Seladdin devrindeki bu Türk memluklu ordusu komutanları arasında Bahaaddîn Karakuş, Şerafeddîn Karakuş el-Takavi, İzzettin Çavlı, Şarimuddin Kutluaba, Hüsameddin Sungur el-Halâti gibi Türkler bulunmakta idiler.
“Hâkimiyet alametlerinden birisi de bilindiği gibi bayraktır. Eyyûbilerin bayrağı sarı renkte idi. Amblemi kartaldı. Eyyûbi hanedanı Türk geleneklerine uyarak, açık sarı rengi kendi hâkimiyet rengi olarak kabul etmişti. Ayrıca bayrağına, bir Türk amblemi olan kartalı koymuştu. Kartal Eyyûbilerden başka Selçukluların, Artukluların da devlet sembolü olmuştur.
Türk hâkimiyet sembollerinden birisi de mehterdir. Eyyûbi sarayında da Türk geleneklerine göre yer alan mehter, nevbet vurur ve büyük saygı görürdü. Hattâ Selehaddin, gözde cariyelerden birisini, sarayın yüksek memurlarından birisi olan mehterbaşı ile evlendirerek, bu kuruluşa verdiği değeri göstermişti.
Selahaddin’in hayatı bulunduğu sürede, büyük bir Türk-İslâm devleti özelliğini gösteren Eyyûbi hânedânı, Selahaddin’in ölümünden sonra, oğulları ve kardeşleri arasında paylaşılmıştır. Mısır’daki son Eyyûbi hükümdarı TURANŞAH, Türk Memluk komutanlarından Aybeg tarafından ortadan kaldırılmıştı.” (1250)”(Abdülhaluk Çay,T.D.E.K. 1. cilt, s:329-330)
1250 yılından sonra Mısır’da hâkimiyet bu sefer bir başka Türk komutanının emrine geçti ve Arap kaynaklarında “Türkiye devleti“ “eddevletüt-Türkiye” adıyla bilinen Memlûkler Türk devleti kuruldu ve bu devlet 1517 yılında, Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethetmesine kadar sürdü.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti