Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

HZ. PEYGAMBER’İN HADİSLERİNDE TÜRKLER – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 11 Eylül 2012 Salı 03:00:00
  İmamı Davud ( doğumu. M. 825 ) Sünen_i Ebu Davud isimli eserinde (Sünen-i Ebi Davud ve Tercemesi, tercüme İbrahim KOÇAŞLI cilt 5, sayfa 107 İst.1983) şu hadisi nakletmişlerdir (burada Türklerle ilgili toplam beş adet hadis vardır.):
“Hz Peygamber buyurmuşladır ki, Habeşliler size dokunmadıkça siz de onlara dokunmayın. Hele Türkler size dokunmadıkça siz de Türklere dokunmayınız.“
İmam-ı Nesai’nin “Sünen-i Nesai“ adlı eserinin dördüncü cildinin 44. sayfasında
İmam-ı Davud’un naklettiği hadise benzer bir hadis nakledilmektedir. Bu hadiste İranlılar, Bizans ve Habeşliler ve Türklerin adı birlikte geçmektedir. Hz.Peygamber, Bizans ve İran memleketlerinin Müslümanların eline geçmesi için dua ettikten sonra şöyle devam etmektedir:
“Sakın Habeşliler size dokunmadıkça siz de onlara dokunmayınız. (Türkler de böyledir) Hele Türkler size ilişmedikçe sakın siz de Türklere ilişmeyiniz. (onlara saldırmayınız)”
Yine Büyük İslam âlimlerimizden Eski Afyonkarahisar Müftüsü Celal Yıldırım, Maide suresi 54. ayetin tefsirini yaparken Türklerle ilgili dört hadise yer vermiştir, bunlardan bir tanesinde Peygamber Efendimiz şöyle buyurmaktadır: “Türkler size ilişmedikçe siz de onlara ilişmeyin. Çünkü ümmetimin mülkünü ve Allah’ın onlara olan bol ihsanını onun elinden ilk alan Kan tura oğulları olacaktır.(Ümmetimin idaresi Türklerin eline geçecektir.)” (Camius-Sağir/ Süyuti: UTRÜK(Türkler) maddesi, Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri cilt 4, sayfa 1719)
Peygamber Efendimizin Türklerle ilgili en meşhur hadislerimden biriside İstanbulun fethi ile ilgilidir:
“İstanbul mutlaka fetholunacaktır, onu fetheden sultan ne güzel sultandır. Onu fetheden asker ne güzel askerdir.”
Hadisi şerfite işaret olan bu şeref Fatih Sultan Mehmed HAN’a nasip olmuştur.
İslam’da Kan Bağı
Ve Akrabalık İlişkileri
İslâm kan bağının, akrabalığın, ilişkilerinin önemini inkâr etmez. Bunları kabul ederek bağların güçlendirilmesini, ilişkilerin geliştirilmesini öngörür. Bu nedenle Kur’an’da mü’minler akrabalık bağlarının kesilmemesi konusunda uyarılır: “Allah’tan ve akrabalık (bağlarını kırmak)tan sakının.” (en-Nisa /1) Muhammed suresinde ise akrabaları ile bağlarını kesenler şiddetle uyarılır ve akrabalık bağının kesilmesi münafıklık alameti olarak gösterilir ve şöyle buyurulur: “Demek iş başına gelecek olursanız, yeryüzünde bozgunculuk yapacak, akrabalık bağlarını koparacaksınız öyle mi? Onlar Allah’ın lânetleyip sağırlaştırdığı, gözlerini kör ettiği kimselerdir.” (Muhammed suresi / 22-23)
Kur’an’a göre mü’minler kardeştirler (el-Hucurât /10) ama; akrabalar birbirine daha da yakındır: “Rahim sahipleri (kan akrabaları) Allah’ın kitabına göre birbirine daha yakındırlar” (el-Enfal/75). “Rahim sahipleri (anne tarafından akrabalar) da Allah’ın kitabında birbirlerine öteki müminlerden ve muhacirlerden daha yakındırlar” (el Ahzab/6)Rahim (akrabalık bağı) Rahman’dan bir bağdır. Kim bunu korursa Allah onunla (rahmet bağı) kurar, kim de koparırsa, Allah da ondan (rahmet bağını) koparır.” (Kaynak: Tirmizi, Birr 16, (1925); Ebu Davud, Edeb 66, (4941) Ravi (r.a.): Abdullah İbnu Amr İbni’l-As)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti