Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İMAN YAZILARI-14 – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 14 Eylül 2011 Çarşamba 03:00:00
  SALİH AMEL ÖLÜM ÖTESİNE DE GİDER (14)
Peygamber Efendimiz: “Ölüyü kabre kadar üç şey takip eder; ikisi geri döner ve biri onunla daima beraber olur. Ailesi, malı ve ameli onu kabre kadar takip eder, ailesi ve malı geriye döner, geriye yalnızca onunla birlikte ameli kalır” (Buhari, Rikak, 42, III,193)
Yine bir başka hadiste yapmış olduğumuz salih amellerin sevaplarının ölümden sonra da devam edeceği şöyle ifade edilmektedir:
“Mü’min kişiye, hayatta iken yaptığı amel ve iyiliklerden, öldükten sonra ulaşanlar, öğrenip neşrettiği bir ilim, geride bıraktığı salih bir evlat, miras bıraktığı bir Mushaf (kitap), inşa ettiği bir mescid, yolcular için yaptırdığı bir bina, akıttığı bir su, hayatta ve sağlıklı iken verdiği bir sadakadır. Ölümünen sonra kişiye işte bunlar ulaşır.” (İbni Mace, Mukaddime, 20, I,22)
Salih Kullara Hâkimeyet Müjdesi Var
Kur’an-ı Kerim’de sâlih amel işleyenlere Cenâb-ı Hak Cihan hâkimiyetini müjdeleyip şöyle buyuruyor:
“Allah, içinizden iman edip salih ameller işleyenlere, kendilerinden önce geçenleri egemen (halef)kıldığı gibi, onları da yeryüzünde mutlaka egemen (halef) kılacağına, onlar için hoşnut ve razı olduğu dinlerini iyice yerleştireceğine, yaşadıkları korkularının ardından kendilerini mutlaka emniyete kavuşturacağına dair vaadde bulunmuştur.(Söz vermiştir.) ”(Nur suresi âyet:55)
6. İman Şirk İçermemeli/Şirksiz Olmalıdır
İmanın gerçek anlamda iman olabilmesi için şirkten/ortaklıktan, gösteriş ve riyadan uzak olması gerekir. Müşrik olmak için illâki puta tapmak gerekmez. Yahudilerin dediği gibi “Üzeyir Allah’ın oğlu, Şakira karısıdır demek” veya Hıristiyanların Teslis/Üçleme inancında olduğu gibi “İsa Allah’ın oğludur; Meryem karısıdır demek” şirke düşüp müşrik ve kâfir olmak için yeterlidir.
Ayrıca gerçek bir imana sahip olabilmek için, paranın, mevkinin, şöhretin, nefsimizin tutku ve arzularının ilaha dönüşmemesi gerekir. Bu tür istek ve arzuların esiri olmak, iman ve ibadetlerimize gösteriş ve şirk katmak gizli şirktir. Kur’an’da bu tür istek ve arzularının esiri olan insanlara “Kendi nefislerini ilah edinen insanlar” denmektedir.
Sevgili Peygamberimiz niyet konusunda şöyle buyuruyor:
“Niyetül Mü’mini Hayrun Min Amelihi“ “Mü’minin niyeti amelinden hayırlıdır.” (Tabarani, İ.Gazali, İhya cilt 4/ 632) Yani amele riya, gösteriş karışabilir, fakat halis niyette riya olmaz, bu bakımdan, riya ve gösteriş bulaşmış, aşkla ve şevkle yapılmayan bir ibadetten, riya ve gösteriş bulaşmamış bir niyet daha hayırlıdır.
İkrime şöyle demiştir: ‘Allah Teâlâ, kuluna, amelinden ötürü vermediğini niyetinden ötürü verir. Çünkü niyette riyâ yoktur’. (İhya/5)
Resulullah buyurdu : “Muhakkak ki, Cenâb-ı Hak, sizin suret ve mallarınıza değil, ancak kalplerinize ve amellerinize bakar” ( İ.Gazali, İhyau Ulumi’d- Din cilt 4/ 625 )

Not: Arapça ayet metinlerini Türkçe harflerle yazarken sad harfi büyük S, peltek zel ve peltek se harflari küçük ve koyu olarak (z,s), s,z harfleri küçük renksiz , Zı harfi büyük Z ile, Tı harfi büyük T, te harfi küçük te, Dat harfi büyük D, dal harfi küçük d ile gösterilmiştir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER