Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

KADININ KOCASI ÜZERİNDEKİ HAKLARI- 2

Muharrem Günay 6 Ağustos 2018 Pazartesi 13:46:23
 

(Cumartesi Gününden Devamı)
Peygamberimiz buyuruyor ki:
“İmanı en olgun Müminler, huyu en güzel olan ile eşine karşı en tatlı davrananlardır.”
“En iyiniz eşlerine karşı en iyi davrananınızdır. Ben, içinizde eşlerine karşı en iyi davrananızım.”
“Hz. Ömer ( r) bütün sertliğine rağmen buyurur ki:
“Erkeğin ailesi içinde çocuk gibi olması ve gerektiği zaman erkekliğini ortaya koyması gerekir.”
“Ulu Allah burnu havada ve huysuz kimselerden nefret eder” manasına gelen hadisi izah edilirken, burada eşene karşı sert davranan kendini beğenmişlerin ikaz edildiği ileri sürülmüştür.
Ayrıca “Kaba, hırçın ve sonra da alçak (kimselere uyma) mealindeki ayette geçen “kaba “ deyiminden “Eşine karşı katı kalpli olanın kaba sözleri” nin kastedildiği ileri sürülmüştür. (Kalem suresi/13)
Kadının kocası üzerinde diğer bir hakkı da şakalaşmada, iyi huyluluk ta belirli bir ölçüyü muhafaza etmesi, itibarını düşürecek söz ve şakalardan kaçınması eşine gerektiğinden fazla yüz vermemesidir. Yani kadınlar eşlerinin kendilerine olan, güzel ve içten duygularını istismar etmemelidirler. Dilimizde buna samimiyeti istismar etmek denir. Eşine alçak gönüllü ve sevecen davranan erkek gerektiğinde kükremesini de bilmeli ve bunu kadınına hissettirmelidir. Yani erkek işi “kılıbıklık“ derecesine düşürmemeli, yuları karısının eline vermemelidir. Çünkü ailenin reisi erkektir. Evin, eşin ve çocukların bakımını erkeğe yükleyen dinimiz bu sorumlulukların karşılığında da ailede reisliği erkeğe vermiştir. (Yani hâkimiyet mesuliyet nispetindedir.)
Hasan-ül Basri (r.) buyuruyor ki: “Allah adına yemin ederek söylüyorum, karısının her arzusuna uyan erkeği Allah, Cehenneme atar.” ( İ.Gazali, Mükaşefetülkulub/531 )
Eşlerine karşı son derece nazik, kibar davranan ve sizin en hayırlınız eşlerine hayırlı olanınızdır diyen Peygamberimiz aynı zaman da : “Karısına köle olan mahvolur.” buyurmuştur. Peygamberimizin böyle buyurmasının hikmeti şudur: Erkek karısının arzularına uyunca, onun kölesi olur ve mahvolur. Çünkü çoğu kadın komşum şunu almış bende isterim, falan falan yere tatile gitmiş biz niye gitmiyoruz der, var mı, yok mu, mali durum müsait mi düşünmez.
Ulu Allah erkeği kadına hâkim kılmışken ve hâkim olacak fıtratta-özellikte yaratmışken kendini karısının boyunduruğuna teslim eden erkek, yaradılış hikmetini tersine çevirmiş, ilahi hükmü ters yüz etmiş olur.
Nisa suresi ayet 118 ve 119. ayetlerde şeytanın “insanlardan yaratılış hikmetini değiştirenleri-ters yüz edenleri aldatacağı” ifade edilmektedir. İnsanın yaratılış hikmetinde erkeklerin kadınlara hâkim olmak yani aile reisi olmak vardır. İnsan bu şekilde yaratılmıştır. Dolayısıyla yularını kadınlara kaptıran erkekler yaratılış fıtratına ters hareket etmiş ve şeytanın emellerine alet olmuş olurlar. Fakat bu eşlerinizle istişare etmeyiniz, onları ciddiye almayınız demek değildir. Aile bir ortaklık olduğuna göre; elbette bir işi yaparken eşlerimize de danışacağız, istişare hem sünnet hem de farzdır. Eşlerimizin görüşü doğruysa uyacağız, fakat sırf onları hoş tutmak uğruna aklımızın yatmadığı bir işi yapmayacağız. Yani ailenin reisi olduğumuzu ne unutacağız ne de unutturacağız. Kadın da her zaman yuvanın reisinin erkek olduğunu bilecek ve ona göre davranacak. Velhâsılı Müslüman kadın erkek ilişkilerinde de aşırılıktan uzak “DENGE İNSANI” olacaktır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER