Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

KOMŞUSU AÇKEN MÜ’MİNİN TOK DOLAŞMASI YAKIŞIK ALMAZ

Muharrem Günay 21 Haziran 2018 Perşembe 13:32:35
 

Bu konuda çok sayıda hadis-i şerif vardır:
Sevgili Peygamberimiz:
“Sizden hiç biriniz kendi nefsi için istediğini kardeşi için de istemedikçe ( tam ) iman etmiş olmaz” (Tecrid Terc. C. 1, S. 30, H.No: 13, Müslim, C.1,S.267, H.No: 71) “İman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş sayılmazsınız.” “Mü’min başkalarıyla hoş geçinir ve kendisiyle hoş geçinilir, başkalarıyla hoş geçinmeyen ve kendisiyle geçinilmeyen kimse de hayır yoktur” buyurmuşlardır.
İslamiyet komşuluk ve komşu haklarına büyük bir önem vermektedir. Dilimizde de: “Ev alma komşu al”,  “Komşu komşunun külüne muhtaçtır” gibi atasözleri Türklerin komşuluk ve komşu haklarına verdiği önemi gösterir. Halk arasında komşu olmadıkları halde bir eve sık sık ziyaret yapan kimseye “komşu kapısına çevirdi” denmesi sözü edilen ilişkiler ağının yoğunluğunu gösterdiği gibi, “komşuda pişer, bize de düşer”, “komşu ekmeği komşuya borçtur” tarzındaki atasözleri de aynı ilişkiler yapısının mahiyetini tüm açıklığıyla ortaya koyar.
Komşuluk, İslam kardeşliğinin ötesinde haklar getirir. Bu konuda Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor:
“Üç türlü komşu vardır: Birinin bir, öbürünün iki, diğerinin üç hakkı vardır. Komşusu üzerinde üç hakkı olan komşu, akrabadan olan komşudur. Onun biri Müslüman olmaktan, diğeri komşu olmaktan ve öbürü de akraba olmaktan ileri gelen haktır. Komşu üzerinde iki hakkı olan komşu Müslüman olan komşudur. Onun komşusu üzerinde birisi Müslüman olmaktan diğeri de komşu olmaktan doğan haklarıdır. Komşusu üzerinde tek hakkı olan komşuda Müslüman olmayan komşudur.”  Bu hadisi şeriften de anlaşılacağı gibi üzerimizde Müslüman olmayan komşularımızın dahi komşuluktan doğan hakları vardır
Sevgili Peygamberimizin komşuluk hakları üzerinde çok sayıda hadisleri vardır:
“Vallâhi imân etmiş olmaz, Vallâhi imân etmiş olmaz, Vallâhi imân etmiş olmaz“ Kim imân etmiş olmaz Yâ Resûlallah? Diye sorulduğunda; Sevgili Peygamberimiz  ‘Komşusu şerrinden emin olmayan kimsedir,’ buyurdular.” (Buhari, Müslim )

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti