Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

AFYONKARAHİSAR’DA YUNAN VAHŞETİ – Kocatepe Gazetesi

Yusuf İLGAR 22 Haziran 2017 Perşembe 12:30:53
 

(Dünden Devamı)
Müslim Yaylası’nda oturan Karahisar’ın Karaağaç Doğanlar köyünde 44 yaşında Reis Hacı Süleyman oğlu Arif Ağa 500? haneli olan Doğanlar köyünün tamamen yakılmış ve yağma edilmiş olduğunu, ahalinin bir kısmı dağılıp, bir kısmının Yunanlılar tarafından toplanıldığını, akıbetlerinin meçhul olduğunu söylüyor. Zavallının ailesini, köyde Sivriceli Himmet oğlu Osman ile Oldum oğlu İsa’nın yaralandıklarını ifade etmiş ve ifadesini köyden hicret edip de Müslim Yaylası’nda oturan Osman Çavuş, Hüseyin Onbaşı, Yusuf, Memiş ifadeyi tasdik etmişlerdir. Zararlarını [o yılın para değerine göre] 30.000 lira tahmin ediyorlar21.
O an için Belkaracaören’de muhacir olarak bulunan Karahisar’ınDeper köyünden Battal oğlu İsmail’in hanımı olan 40 yaşındaki Ayşe’nin ifadesi: Düşman Temmuz 1337’de köyümüzü işgal etti. Ahaliyi tüfekle, dipçikle öldürmeğe, köyü yağmaya başladılar. Benim 19 ve 17 yaşlarında iki oğlum, kucağında iki çocuğu ile genç bir gelinim, bir de yanımda 10 yaşında kızım Şerife vardı. İki oğlumu, hısım ve akrabamdan sekiz kişiyi, diğer pekçok köylülerle beraber Yunanlılar sürdü götürdü. Biz kadınları camiye kapadılar. Ben bir aralık yol buldum kaçtım. Gelinimi çocuğuyla Dikenli’de kaybettim. Akçeşme denilen yerde Yunanın birçok ahali arasında oğlumu da makinalı tüfek ile öldürüldüğünü duydum. Bizim köyden, değil malını, canını bile kurtaran az oldu. Köyümüz 100 hanelidir. Tamamen soydular. Yaktılar mı bilmiyorum. Zararımız çoktur. Yalnız benim evim, tarlam, bağ bahçem 1000 lira tutar. Ben bir canımı bir de 10 yaşında kız çocuğumu kurtarabildim. Kadını tanıyan Belkaracaören Muhtarı kadını itimat edilen bir kişi olduğuna dair mühürlerini basmışlardır22.
Yunanlılar Çobanlar köyüne girdikleri zaman bütün hayvanları ve eşyayı gasp etmişlerdir. Ayrıca çok miktarda ev eşyasını yağma etmişlerdir23.
Afyonkarahisar’da Çobanlar köyünde oturan Abdullah oğlu Bekir diyor ki: Yunanlılar köyü işgal edince bizi sürdüler. Karahisar’a götürdüler. Döndüğümüz zaman köyü bir yangın yeri halinde bulduk. Bütün eşya, bütün hayvanat çalınmıştır. Ne olduğunu bilmiyorum.
Sülümenli Köyü: Hasan oğlu Mehmet Avcı (1327-?) Yunanlıların köylerinden 14 evi yaktıklarını, Afyon-Çobanlar demiryolunun doğu tarafını imha ettiklerini anlatmıştır24.
Emirdağı: Mustafa Yardımcı (1308/1892-?), “Yunanlılar Emirdağ’ındaki bütün fırınları işgal ettiler. Bölük bölük Yunan birlikleri önlerinde çeşitli köylerden topladıkları koyun sürüleri olduğu halde Emirdağ’ında topladılar. Tellallar vasıtasıyla halka kötülük yapmayacağını, herkesin işine gücüne devam etmesi yolunda ilanlar yaptırdılar.. Bu sırada Emirdağ’ına Sinan Paşa (Tekelioğlu) kuvvetleri gelerek düşmana ateş açtılar… Sinan Paşa’nın Emirdağ’ına baskın yaptığı Yunan düzenli birliklerince duyulduğunda tellallar vasıtasıyla eli silah tutabilecek erkeklerin toplanmasını istediler. Topladıkları erkekleri Hükümet binasına doldurdular. Bir Rum papazı Yunanlıların fenalık yapmasına engel oldu. Yunan kumandanı ileri gelenlerden bir kaç muhtarı alarak ertesi günü Emirdağ’ından ayrıldı. Ertesi günü şehitlerimizi gömdük.”25.
Nuri Keskin (1315), “Sinan Paşa’nın baskın yaptığını duyan Yunan kuvvetleri Emirdağ’a geri döndüler. Yunan ölülerini görünce, bunlar, siviller tarafından öldürülmüş, biz de burayı yakacağız dediler. Tellalcı çıkararak eli silah tutabilecek erkekleri topladılar. Hükümet konağı arkasındaki hapishaneye ve avluya doldurdular. Sabaha kadar yakmaya ve kötü işkence yapmaya uğraşıyorlardı. Bir Rum Papazı bizi kurtardı.
Yunan kumandanı yakmaktan vazgeçip ileri gelen idarecilerden ve muhtardan birkaçını alarak çekilip gitti. Ertesi gün şehitlerimizi gömdük.”26.
Tahir Yurt-Süleyman Baştaş, Yunanlılar “tüfekten falaka yaparlardı. Dövülenlerin üzerlerinden kan fışkırıncaya kadar döğerlerdi. Zaten ifadeye giren kendisi çıkamazdı. Eli ayağı tutmaz, her yanı kan olurdu. Sedye ile köyün dış tarafından hapishane yaptıkları yere taşırlardı. Ayrıca ihtiyarları para ve mal için çok sıkıştırıp döğüyorlardı. Kesmek için yatırdıkları, yakmaya teşebbüs ettikleri, gözlerini bağlayarak vurmaya kalkıştıkları komşularımız vardı. Para ve yiyecek namına bir şey bırakmazlardı. Kadınlardan da özellikle altın arıyorlardı. Yakın çevremizde Rumlar ve Ermeniler vardı. Bunlar ticaretle uğraşırlardı. Bu sebeple köyümüzü, malımızı, çevre köyleri ve etraftaki kişileri çok iyi tanırlardı. Yonan geldikten sonra bunlar özellikle para ve mal hatta şahsi kin ile bizlere çok eziyet ettiler. Yonan askerlerinden daha çok bunlardan korkardık”27.
Arif Okutan (1903-?), Yunanlıların Emirdağ’ında bazı kişilere ait ev ve harmanları yaktıklarını, Sinan Tekelioğlu kuvvetlerinin Emirdağ çevresinde Yunanlılarla yapılan çarpışmadan sonra tekrar Emirdağ’ına dönen Yunan askerlerinin halka çok işkence ettiklerini bir Rum papazının bu işkenceleri kısmen önlediğini anlatmıştır28.
Bademli kasabası: Mustafa Yıldız (1903-?), Osman Yelek (1907-?), Yunanlıların köylerinden pek çok büyük ve küçükbaş hayvan ile her türlü yiyecek maddelerini toplayıp götürdüklerini anlatmışlardır.
Davulga bucağı: Hasan Durakşahin (1303/1887-?), kasabalarının 1921 yılı ağustos ayında işgal edildiğini, 10 km. batısında bulunan Hisar köyünün çok harap edildiğini, Yunanlıların 15 gün kaldıkları köylerinde canlı hayvan bırakmadıkları, harmanları yaktıkları, bazı kişilerin askere gitmemek için halk arasında durumu kötü göstererek bozgunculuk yaptıklarını nakletmiştir29. (Son)

 

21 Niş, age., s. 15-16
22 Anadolu’da Yunan Mezalimi, III. kısım, s. 16, Yalazan, .age., II, s. 58
23 Anadolu’da Yunan Mezalimi, III. kısım, s. 18.
24 İplikçioğlu vd., age., s. 2.
25 İplikçioğlu vd., age., s. 11.
26 Ahmet Altıntaş, agt., s. 106.
27 Aynı Tez, s.107.
28 İplikçioğlu vd., age., s. 11-12.
29 Aynı eser ,s. 12.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER