Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

AKŞAM NAMAZININ KILINIŞI – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 13 Mart 2015 Cuma 02:00:00
  Akşam namazının üç rekat farzı, öğle ile ikindi namazlarının ilk üç rekat farzları gibi kılınır. Şöyle ki: o günün akşam namazının farzını kılmaya niyet edilip namaza tekbir ile başlanır. Yukarda açıklandığı üzere ilk iki rekatı kılınarak oturulur. Bu, birinci oturuştur. Bunda yalnız “tahiyyat” okunur. Ondan sonra üçüncü rekata kalkılarak yalnız besmele ile fatiha suresi okunur. Sonra “allahu ekber” denilerek rükû ve secdelere varılır. Ondan sonra oturulur ki, bu da son oturuştur. Bunda “tahiyyat ile salavatlar” ve “rabbenâ âtinâ” okunur, iki tarafa selam verilir.
Akşam namazının farzında vaktin darlığından dolayı kısa sureler okunur. Akşam namazının sünnetine gelince: bu da “bu akşam namazının sünnetini kılmaya” diye niyet edilip tam sabah namazının sünneti gibi kılınır.
Not: bu sünneti. (iki rekat sünnete 4 rekat ilave ederek) altı rekat olarak kılmak ise müstahabdır. Bu halde her iki rekatta bir selam vermeli ve aynı şekilde her iki rekatı kılmalıdır. Bununla beraber dört rekatında bir selam verilip ikindi namazının sünneti gibi de kılınabilir. Bu ziyade olan dört rekat namaza “evvâbin namazı” denir. Bunun çok sevabı vardır. Evvabin namazı akşamın sünnetinden sonra 2 artı 2 artı 2 şeklinde 6 rekat olarak kılınırsa sevabı daha çok olur.
Evvabin, evvab kelimesinin çoğulu olup: “Tevbe ve istiğfar edenler; Allah Teâlâ’ya çokça yönelen kişiler, Allah’ın en yakın dostları demektir.” Evvabin namazı, Akşam namazının sünnetinden hemen sonra, iki rekâttan altı rekâta kadar kılınır. En faziletlisi 6 rekât kılmaktır. Fahr-ı Kâinat-sallallahü aleyhi ve sellem-Efendimiz şöyle buyuruyor:
— Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
-”Kim akşam ile yatsı arasında dört rekâtlı sünnet namazı kılarsa, kendisine büyük sevaplar yazılır. Çünkü bu namaz ( Allah’ın en yakın dostu olan ) Evvabin adlı kimselerin namazıdır.” (İbnü Nesrin. İmâm Suyuti, Camiu’s-sağir, Aydın Yayınevi: 1/742)
Evvabin namazın akşamın farzını kıldıktan sonra hiç konuşmadan kılınması daha faziletlidir. Bu namazın dünya kelamı etmeden kılınması konusunda Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Bir kimse Akşam namazından sonra hiç konuşmadan altı rekât namaz kılsa, o namaz (sevap bakımından) on iki senelik (nafile) ibadete denk olur.” (Tirmizi, Mevakit, 204)
Peygamber Efendimi (s.a.v.) buyuruyor ki:
“Her kim, akşam ile yatsı arasında namaz kılarsa, şüphesiz o namaz evvabin (Allahü Teâlâ’ya (c.c.) son derece dönenlerin) namazındandır.” (İbn-i Mübarek, Rekaik; İhya:17178)
Tek başına akşam namazının farzını kılan kimse, onu sabah namazının farzı gibi aşikare de kılabilir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER