“Benim katımda en sevimliniz, ahlâkça en güzel olan ve etrafındakilerle hoş geçineninizdir ki, onlar herkesi sever ve herkes de onları sever. Benim katımda en sevimsizleriniz koğuculuk yapan, dostların arasını açan ve temiz kimselerde kusur arayanlarınızdır.” (Taberânî ve Bezzâr)
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)buyurdu:
“Allah katında kötü ahlâktan daha büyük günâh yoktur. Çünkü kötü ahlâk sahibi, bir günâhtan çıkmadan diğerine düşer.” (Hadîsi, Esbehânî mürsel olarak rivayet etmiştir. Taberani / Mucemu’s-Sağir)
Abdullah b. Amr radiyallâhu anhüm Resûl-i Ekrem sallallâhu aleyhi ve sellerim şöyle buyurduğunu işittim:
“Doğruluğu şiar edinip ahlâkı güzel olan Müslüman, hoş tabiatı ve güzel ahlâkı sayesinde Allah’ın emirlerini yerine getirip devamlı oruç tutanlar derecesine yükselir.”(Ahmed b.Hanbel veTaberânî)
Hazret-i Âişe radiyd’llâhu anhâ’dan: Resûl-i Ekrem sallal-lâhu aleyhi ve sellerim şöyle dediğini işittim.:
“Mü’min, güzel ahlâkı ile (fazla) oruç tutup (fazla) ibadet edenin derecesine erişir.” (Hadîsi;, Ebû Dâvûd, İbn-i Hibbân ve Hâkim rivâyet etmişler; Hâkim, Buhârî ve Müslim sahihtir, demiştir)
Hâkim’in ibaresi: “Kişi, güzel ahlâkı sebebiyle gece ibâdet eden ve gündüz oruçlu bulunanların derecelerine erişir. Taberânî’nin Ebû Umâme’den rivayetinde :
“Kişi, güzel ahlâk ile geceyi ibâdetle geçiren ve savaş meydanlarında şiddetli susuzluktan ciğeri yanan kimsenin derecesine ulaşır” şeklindedir.
Hazret-i Ebû Hüreyre radiya’llâhu anh’den: Peygamber Efendimiz buyuruyor:
“Allâhu Teâlâ, kişiyi güzel ahlâkı ile (fazla) namaz kılan ve (fazla) oruç tutanların derecesine yükseltir. (Taberânî, Müslim sahihtir, demiştir.)
Ebû Ya’lâ’mn Enes’den rivayetinde: “Mü’minlerin îmanca en olgunu, ahlakça en güzel olanıdır.” ilâvesi vardır.
Halilim Kâfire Karşı Bile Güzel Ahlaklı Ol
Hazret-i Ebû Hüreyre radiyallahu anhden Resûl-i Ekrem sallallâhu aleyhi ve selim buyurdu ki
Allâhu Teâlâ İbrahim aleyhisselâma şöyle vahyetti.
“Ey Halilim! Kâfirlere karşı da olsa ahlakını güzelleştir ki iyilerin makamına ulaşabilesin. Benim ahlakını güzelleştireni arşımın gölgesinde gölgelendireceğime, cennetime yerleştireceğime ve kendime yaklaştıracağıma dair önceden verilmiş sözüm vardır.” {Taberânî)
Ahlâktan söz edilirken ilk akla gelecek olan Peygamberimizin Kur’an-ı Kerim’de övülmüş yüksek ahlakıdır. O, ahlakını Kur’an’dan almış, bütün iyilik ve güzellikleri kendisinde toplamıştı Hz Aişe validemiz, Peygamberimizin ahlâkının nasıl olduğu sorulduğunda; “Onun ahlâkı Kur’an idi” demiştir. (Müslim, Musafirûn, 139)
Biz ne kadar çabalarsak çabalayalım peygamberimizin ahlâkını tam anlamıyla anlatamayız. Ancak Onun ahlâkı hakkında genel bir bilgi vermek için onun iki eşi Hz Hatice ile Hz Aişe’nin ve onun tarafından yetiştirilen Hz Ali’nin bu konudaki sözlerini nakletmek yararlı olacaktır
Peygamberimiz, ilk eşi Hz Hatice ile Peygamber olmadan çok önce yirmibeş yaşında iken evlenmişti. Peygamberimize ilk vahiy geldiği zaman çok korkmuştu Hz Hatice kendisini teselli ederek ona şöyle demişti:
“Allah Teâlâ hiçbir vakit seni utandırmayacaktır Çünkü sen akrabalarınla iyi münasebette bulunursun, borçluların borcunu ödersin, yoksullara yardım edersin, misafirleri ağırlarsın, doğruları desteklersin, muhtaçların yardımına koşar, yüklerini hafifletmeye çalışırsın, böyle kulunu Allah utandırmaz.”(Buhari Kitabu Bed’il-vahiy, 1)
Hz Aişe ise Peygamberimizle ilgili şu sözleri söylemiştir:
”Peygamberimiz kimseyi azarlamazdı Kendisine fenalık edenlere fenalıkla karşılık vermez, onları bağışlardı İki işde serbest bırakıldığı zaman günah olmadıkça onların kolayını seçerdi O şey günah olursa ondan insanların en uzak kalanı o idi Şahsına yapılan fenalığın intikamını almazdı, ancak suç işleyene hakettiği cezayı verirdi.” (Buharî, Menakıp, 23; Müslim, Fedail, 20)
ASAYİŞ
30 Mart 2023GÜNDEM
30 Mart 2023GÜNDEM
30 Mart 2023ASAYİŞ
30 Mart 2023ASAYİŞ
30 Mart 2023UNCATEGORİZED
30 Mart 2023UNCATEGORİZED
30 Mart 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.