— Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Yüce Allah şöyle buyurdu ; “Ben namazı kulumla kendim arasın da iki kısma ayırdım. Kulum kendine ayrılan kısma ulaştığı zaman dilediğini isteyebilir.”
Allah’a ait olan kısımda ise: Kul, “Elhamdülillahi rabbil âlemin” dediği zaman (Hamd, şükür, sena, Allah’a mahsustur. O bütün kâinatın Hâlikı ve yetiştiricisidir.)
Hz. Allah kuluna: “Kulum bana hamdü sena etti “ kul “errahmanirrahim” dediği zaman Hz. Allah:
“Kulum benim için senalarda bulundu, “der. Kul:
“Mâliki yevmiddin” (Yüce Allah, kıyamet/din gününün tek hâkimidir) dediği zaman, Hz.Allah:
“Kulum bana saygıda bulunda der.” Kul:
“İyyâke na’büdü ve iyyâke nesteîn.” (Yalnız sana ibadet ederiz ve ancak senden yardım dileriz” dediği zaman Hz. Allah:
“Bu ayeti celile, kulun hissesi ile benim hissem arasında bir sınırdır. Ku-lum her dilediğine nail olacaktır” der.
Kul: “İhdinassıradal müsteğîm. Sıradallezine en’amte eleyhim. Ğayrilmağdubi aleyhim ve leddâllîn.” (Bizi Yahudi ve Hıristiyanların, sapmış olduğu yollara değil, ihsanda bulunduğun, nimet verilen(nebîler, sıddıklar, şehitler ve sâlihlerin) yoluna kavuştur, dediği zaman, Hz. Allah:
“ İşte bu arzu kulum içindir. ve kulum dilediğine kavuşacaktır” buyurur. (Ahmed. İmâm Suyuti, Camiu’s-sağir, Aydın Yayınevi: 1/672–674)
Fatihadan sonra bir sûre veya en az üç ayet okumak suretiyle ayakta durmayı tamamlayan kul rükû’a varır. Üç defa “Sübhane rabbiye’l-azîm” Büyük Rabbimi tespih ederim. Daha sonra secdeye varıp üç defa “Sübhane rabiye’l â’lâ “ Yüce Rabbimi tespih ederim diyerek rabbine mülâki olur. Nitekim Cenâb-ı Hak Kuran-ı kerimde; “Secde et ve (böylece başkalarına kulluktan kurtulup Allah’a) yaklaş”(Alak suresi: 19) buyurarak, mânâ âlemine yükselmenin ve Allah’a yaklaşmanın yolunun namazdan, namazın secdesinden geçtiğini bildirmektedir.
Bu şekilde kılınan namaz, Allah’ın rızasını kazanmaya ve cennet mutluluğuna ulaşmaya vesile olur.
Allah’a ve Peygambere imandan sonra en büyük ibadet namazdır. Namaz dinin direğidir ve ibadetlerin özüdür. Kalpteki iman cevherini muhafaza eden, insanı nefsinin ve şeytanın esiri olmaktan kurtaran ibadet namazdır.
Namaz kâinatın ve kâinattaki bütün yaratıkların yaratıcısı olan Allah’a bir şükürdür. Çünkü o bize sayısız nimetler vermiş nice özelliklerle ve kendi sıfatları ile bizi donatmıştır. Bu nimetlere karşı şükretmek, minnet ve saygı göstermek, kulluk borcumuzdur.
İslâm’da namaz, bütün ibadetlerin başı ve en önemlisidir. Yapılan hiç bir ibadet namazın yerini tutmaz. Çünkü Allah kullarına namazdan sonra daha faziletli bir ibadeti farz kılmamıştır. İbn-i Mes’ud (r.a.) diyor ki:
Resûl-i Ekrem’e
— Hangi amel daha üstündür? Diye sordum. Resûl-i ekrem:
— Vaktinde dosdoğru kılınan namazdır, buyurdu.
— Sonra hangisi? Dedim
— Anaya ve babaya iyilik etmek, dedi.
—Sonra hangisi? Dedim.
— Allah yolunda cihat, buyurdu.(savaş halinde iken bile namaz sıra ile kılınır, terk edilmez)
ASAYİŞ
10 Haziran 2023GÜNDEM
10 Haziran 2023GÜNDEM
10 Haziran 2023ASAYİŞ
10 Haziran 2023ASAYİŞ
10 Haziran 2023UNCATEGORİZED
10 Haziran 2023UNCATEGORİZED
10 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.