Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

DUA 70 TÜRLÜ KAZAYI ÖNLER

Muharrem Günay 12 Ekim 2018 Cuma 14:06:23
 

Peygamber Efendimiz dua konusunda şöyle buyuruyor: “Dua ibadetin özüdür.” (Tuhvet’ül Ahvezi, 9/311); “Allah’a dua etmekten daha değerli hiç bir şey yoktur.”( İbn-i Mace, 2/224 ), “Dua mü’minin silahı, dinin direği, göklerin ve yerin nurudur.” (et terğib ve’t-terhib, 2/479)
“Dua, ibedetin aslı ve özüdür. Allah katında duadan makbul bir şey yoktur. Dua 70 türlü kazayı önler. Ömrün bereketini artırır.” (Tirmizi)
“Dua eden, üç şeydan hâli değildir: Ya günahı affolur veya hemen hayırlı karşılığını görür, yahut ahirette mükafatını görür.” (Deylemi)
“Rabbiniz, elbette hayâ ve kerem sahibidir. Kulları ellerini kaldırıp bir şey istedikleri zaman, onların ellerini boş çevirmekten hayâ eder.” (Ebû Davut)
“Dua, mü’minin silahıdır.” (İbni Ebiddünya)
“Allahü Teâlâ dua etmeyene gazap eder.” (İbni Mace)
“Dua, belayı önler.” (Deylemi)
Duanın belayı önlemesi kaza ve kaderdendir.
Dua kazayı belayı def eder. Hadisi şerifte kaza, ancak ve yalnız dua ile değişir buyruldu. Tirmizi
Hz. Ali (r.a) buyurdular ki:
“Dua saadetin anahtarıdır. En iyi dua temiz sineden ve takvalı kalpten çıkan duadır.”, “Dua, Allah katında yeryüzündeki amellerin en sevgilisidir.”
Birisi her gece kalkıp Allah’a yakarıp dua ediyormuş. Bir gün şeytan ona demiş ki:
“Ey Allah’ı çok anan kişi. Bütün gece ‘Allah’ deyip çağırmana karşılık seni buyur eden- duyan var mı? Sana bir tek cevap dahi gelmiyor, daha ne zamana kadar dua edeceksin?” Morali bozulan, gönlü kırılan adam başını yastığa koyup uyumuş. Rüyasında ona şöyle denmiş:
“Kendine gel, uyan! Niye duayı zikri bıraktın? Neden usandın? Adam da demiş ki: “Buyur” diye bir cevap gelmiyor ki. Kapıdan kovulmaktan korkuyorum.”
Rüyadaki şahıs ona demiş ki:
“Senin Allah demen O’nun ‘buyur’ demesi sayesindedir. Senin yalvarışın, yakarışın, Allah’ın senin ruhuna haber uçurmasındandır. Senin çabaların, çareler araman, Allah’ın seni kendine yaklaştırması, ayaklarındaki bağları çözmesindendir. Senin her “Ya Rabbi!” demenin altında, Allah’ın ‘buyur’ demesi vardır.
Gafilin, cahilin canı, duadan uzaktır. Çünkü Ya Rabbi demeye izin yoktur ona. Ağzında da kilit var dilinde de. Zarara uğradığı zaman, ağlayıp sızlamasın diye Allah ona dert, ağrı, sızı, gam, keder vermedi.
Bununla anla ki Allah’a dua etmeni, O’na seslenmeni sağlayan dert, dünya saltanatından daha iyidir. (Mesnevi’den)
Bu konuda Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor:
“Sizden biriniz, duâ ettim kabul olunmadı, diyerek acele etmedikçe duâsı kabul olunur” (Tirmizi) Bun bakımdan duaya ısrarla ve sabırla, kabul edilinceye kadar devam etmeliyiz.
“Kaderden sakınmak fayda vermez; duâ ise inen (dert, belâ, musibete) karşı fayda veriri. Belâ şüphesiz ki iner ama duâ onu karşılar da kıyâmete kadar biri diğerinin sırtını yere getirmeye çalışır.” (S. Muhammed Hakkı Hazretleri, tercüme Celal Yıldırım, Sırlar Hazinesi, 489) Kuran-ı Kerimde, dua ile ilgili iki yüz civarında ayet bulunmaktadır. Bunlardan on iki ayette Hz. Nuh’un, on yedi ayette Hz. İbrahim’in, dokuz ayette Hz. Zekeriyya’ nın, yirmi bir ayette Hz. Musa’nın, on altı ayette Hz. İsa’nın duaları zikredilmiştir. Ayrıca, yüzden fazla ayette peygamberlerin, salih insanların ve toplulukların dualarından bahsedilmiştir. Konuyla ilgili ayetlerin bir kısmında insanların Allah’a dua etmeleri emredilmiş, duanın usul, adap ve tesirleri üzerinde durulmuştur. (Bakara, 2/186; Nisa, 4/32, 117, 134; A’raf, 7/29, 55, 180; Yusuf, 12/86; Mü’min, 40/60) Bazı ayetlerde ise, yanlış, yersiz, zamansız ve makbul olmayan dualardan söz edilmiştir. (Bakara, 2/200; Yunus, 10/12,22,106; İsra, 17/11; Fussilet, 41/51; Kasas, 28/88; Mü’min’un 23/99, 99-100,106-107)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti