Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

EĞİTİMİMİZ S.O.S. VERMEYE DEVAM EDİYOR

Kocatepe Gazetesi 13 Ağustos 2013 Salı 03:00:00
  Aylar önce yine bu köşede, Afyonkarahisar’ın ülkemizdeki yerini ve eğitim durumunu incelemeye, irdelemeye çalışan ve “Eğitimde Afyonkarahisar’ın S.O.S. veriyor” başlığıyla kaleme aldığımız bir yazımızı yayımlamıştık. Adı geçen yazımızda Afyonkarahisar’ın “eğitim panoramasını” bilimsel istatistiki verilerin de yardımıyla ortaya koymaya çabalayarak, kadim bir tarihe sahip şehrimizin, eğitimde iller bazında Türkiye 52.liğine kadar gerileyen başarı sıralaması (daha doğru başarısızlık!!!) saptamasını yapmıştık.
Sosyo-ekonomik gelişmişlik indekslerine göre yapılan değerlendirmelerde iller bazında 40’lı sıralarda bulunmasına rağmen, eğitim başarı sıralaması bakımından çok trajik bir şekilde 52. sıralara kadar inen ilimiz, eğitim-öğretim anlamında ciddi şekilde “S.O.S” sinyalleri veriyor.
Sayın Vali İrfan BALKANLIOĞLU bunu önemseyerek ve görev kabul ederek; İl genelinde kaymakamları, İlçe Milli Eğitim Müdürlerini, İl yöneticilerini ve orta dereceli okul müdürlerini toplayarak durumun öneminin altını çizmişti, İl Milli eğitim müdürü mazeretler sıralamıştı, ancak 42. sıradan nasıl oluyor da 52. sıraya geriledik bunun cevabını verememişti. Ama söz vermişti. Unutulur sanarak verdiği sözün üstüne bu köşede yazı yazmayı ertelemiş ve İl Milli Eğitim Müdürünün verdiği sözlerin takipçisi olmuştuk. Vali Bey’in de sahiplenmesi; “Eğitim alanında bir hamle, atılım, sinerji ve heyecan” ivmesi yaratılacağı yönünde epeyce umutlandırmıştı.
Fakat, aradan geçen zaman zarfında ve sona eren bir eğitim-öğretim yılı sonunda şöyle bir geriye dönüp baktığımızda, bütün bu sürecin sonucunda İlimizde eğitim alanında pek de değişen bir durumun ortaya çıkarılamadığı, “aynı tas aynı hamam” durumunun aynen devam ettiği, eğitimimiz alanında yakalanmaya çalışılan enerji, gayret ve canlanmanın yerini yine bir “atalet”, “başarısızlığı kabul etme” ve “durgunluğa” bıraktığını çok rahat bir şekilde hemen tespit edebiliriz.
Kadim bir tarihe ve köklü bir medeniyet birikimine, köklü bir üniversiteye, iyi bir eğitim altyapısına, ekonomik bir canlanma trendine sahip ilimiz, yıllarca terör mağduru olmuş Güneydoğu illerimizle “başarısızlık” yönünden yarışmaktadır. Ortaya çıkan bu trajik başarısızlık durumunun nedenlerinin, İlimiz kamuoyu, sivil toplum kuruluşları, yönetim bürokratları, üniversitemiz akademisyenleri tarafından enine-boyuna masaya yatırılması, bilimsel olarak incelenmesi ve araştırılması ve “ivedilikle” Afyonkarahisar’ın eğitim alanındaki bu başarısızlık durumuna son verecek çareler geliştirilmesi, İlimiz toplumsal geleceği açısından hayati bir önem arz etmektedir.
İlimiz eğitimine “kuşbakışı” bir göz atacak olursak, şu sayacağımız durumları hemen kolaylıkla müşahede edebiliriz:
İlimiz, iller bazında nüfus, eğitim, sağlık, istihdam, yaşam kalitesi benzeri 61 farklı kriter gözetilerek belirlenen SEGE’de (Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması) baktığımızda neredeyiz? Eğitimde neredeyiz? Nerede yer alıyoruz ve bunu hak ediyor muyuz?
İlimizde ilköğretimde ve ortaöğretimde derslik ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısının Türkiye standartlarına yakın olması, okullarımızın donanınım, eğitim-öğretim materyallerinin yeterli seviyelerde bulunması, öğretmen sayısı bakımından ciddi sayılabilecek bir açığın olmaması, öğretmenlerimizin mesleki yeterlik ve tecrübe bakımdan yeterli ve istenen seviyede olmaları, köklü sayılabilecek bir üniversiteye sahip olmamız, eğitimimiz açısından oldukça sevindirici sayılabilecek yönler. Ek olarak, Afyonkarahisar’da eğitim-öğretim altyapısı alanında “ciddi” sayılabilecek bir sıkıntının olmaması oldukça sevindirici.
Buna karşın, eğitim bütçemizin henüz istenen seviyede olmaması, İlimiz kırsalında “birleştirilmiş sınıf” eğitiminin halen devam ediyor olması, kırsal kesimde ilköğretimden mezun olan öğrencilerin orta öğretime geçişlerinin yetersizliği gibi nedenler ilimiz eğitimini olumsuz yönde etkileyen faktörler olarak göze çarpıyor.
İlave olarak, İlimizin coğrafik açıdan dağınık olması ve oldukça geniş bir alana yayılması, çok büyük oranlarda dışarıya göç vermemiz, sivil toplum organizasyonlarının eğitime desteğinin yeterli düzeyde olmaması, eğitimimizin başarı düzeyini negatif yönde etkileyen faktörler olarak ortaya çıkıyor.
İlimiz eğitiminin nesnel bir şekilde “Röntgenini” çekmeye çalıştıktan sonra, hemen şu soruyu gündeme getirebiliriz: Dün başarı ivmesini yakalayan İlimiz, neden son iki yıldır bu derin başarısızlık durumunu yaşamaktadır?
Eğitimde başarısızlık Afyonkarahisar’ın kaderi olmamalı… (Bir eğitimci)
(Devamı var)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER