Sevgili Peygamberimiz müslümanların fırkalar halinde bölünmemesinin gerektiğini belirtip; “Bölücülük yapan bizden değildir” buyurduktan sonra, kendi ümmetinin de 73 fırkaya ayrılacağını üzülerek haber vermişlerdir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) e göre bu fırkalardan sadece birisi “Fırki Naciye/Kurtulmuş Fırka” olacaktır. Peygamber Efendimiz, bu tehlikeden korunmak için müminlere, “Sünnetine” uymalarını ve “Cemaatten” ayrılmamalarını emir ve tavsiye etmişlerdir. Bunun içindir ki İslâm âlimleri Fırka-i Naciye’nin adını “Ehl-isünnet vel cemaat” olarak koymuşlardır.
Ehl-i sünnet hakkında Abdülaziz Debbağ hazretleri El-İbriz adlı eserinde şöyle der:
“Bir kul ehl-i sünnet ve’lcemaat akidesi üzere olmadıkça kendisine fetih yapılmaz. Bundan başkasının akidesi üzerine bulunan Allah’ın hiçbir veli kulu yoktur ve olamazda. Fetihten önce başka bir akide üzerinde bulunan varsa, fetihten sonra derhal tevbe etmesi ve Ehl-i sünnet akidesine dönmesi gerekir.” (Eşşeyh Abdülaziz Debbağ Hazretleri, El-İbriz, cilt 1, sayfa 57-58; Tercüme Celal Yıldırım, Demir Kitabevi yayınları, yayın no: 42, 1979, İstanbul)
Ehl-i Sünnet Mezhepleri, fıkhî ve itikâdî olarak ayrılmışlardır. Fıkhî Mezhepler: Hanefî, Şafî, Mâliki, Hanbelî, İtikat mezhebleri ise Matüridilik ve Eşarilik’tir.
Ehl-i sünnet’in îtikat (inanç ve iman) ile ilgili konularda yetkili büyük âlimleri ve imamları vardır. Bunlar Sevgili Peygamberimizin, Ashabın ve Tâbiîn’in yolunda yürümüşlerdir. İşte bu büyük âlim ve müctehidlerden biri İmâm Matüridî, diğeri de İmâm Eş’ari’dir.
İmâm Ebu Mansur Muhammed Matüridî, hicretin 280. Yılında doğmuş ve 333 yılında vefat etmiştir. Kendisi Hanefi mezhebinden olup bizim itikatta/inançta imamımızdır.
İmâm Ebu’l-Hasan Aliyyü’l-Eş’ari, hicretin 260 yılında Basra’da doğmuş, 324 yılında Bağdad’ da vefat etmiştir. Ebu’l-Hasan El-Eş’ari Şâfiî mezhebine bağlı idi.
İmâm Matüridi ve İmâm Eş’arî arasında esas bakımından ayrılık yoktur. Her ikiside Ashab ve Tabiîn yolunda gitmişlerdir. İkisi de hak üzeredir. Ancak ikinci derecede bulunan bazı konularda ayrı görüşleri vardır. Fakat bunların başlıcaları da, görünüşte ifade değişikliğinden başka bir şey değildir.
Bu gün Müslümanların büyük bir çoğunluğu itikat bakımından ya İmâm Matüridi’ye veya İmâm Eş’arî’ye bağlı bulunmaktadır. (Ö. Nasuhi Bilmen, Büyük İslâm İlmihali, 38)
Bunlardan imam-ı Eşari, imam-ı Şafi hazretlerinin talebe zincirinde; İmâm-ı Matüridi ise imam-ı A’zam hazretlerinin talebe zincirindedir.
ASAYİŞ
30 Mart 2023GÜNDEM
30 Mart 2023GÜNDEM
30 Mart 2023ASAYİŞ
30 Mart 2023ASAYİŞ
30 Mart 2023UNCATEGORİZED
30 Mart 2023UNCATEGORİZED
30 Mart 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.