Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

HAŞİR SURESİNİN SON KISMI (HÜVALLAHÜLLEZİ)NI OKUMANIN FAZİLETİ

Muharrem Günay 28 Ağustos 2013 Çarşamba 03:00:00
  Haşr Suresinin Son Kısmının Meali
HAŞR/20. Cehennem ehli ile cennet ehli bir olmaz. Cennet ehli kurtularak isteklerine erişenlerdir.
21. Biz bu Kur’ân’ı bir dağa indirseydik, Allah’ın korkusundan onu baş eğmiş, parça, parça olmuş görürdün. Bu misalleri düşünsünler diye insanlara veriyoruz.
22. O, öyle Allah’tır ki O’ndan başka tanrı yoktur. Görülmeyeni ve görüleni bilendir. O, rahman ve rahimdir-esirgeyen bağışlayandır.
23. O, öyle bir Allah’tır ki, kendisinden başka hiçbir tanrı yoktur. O, mâlik ve sahiptir, münezzehtir, selâmet verendir, emniyete kavuşturandır, gözetip koruyandır, üstündür, istediğini zorla yaptıran, büyüklükte eşi olmayandır. Allah puta tapanların ortak koştukları şeylerden münezzehtir.
24. O, yaratan, var eden, varlıklara şekil veren Allah’tır. En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nun şânını yüceltmektedirler. O, gâlib olan, her şeyi hikmeti uyarınca yapandır
Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki: “Sabahlayınca üç defa “Eûzü billâhi’ssemîı’l alîmi mine’şşeytânirracîm” der ve Haşır suresinin sonundaki Hüvallâhüllezi’yi sonuna kadar okursa, Allah ona yetmiş bin melek görevlendirir ki hepsi de onun için duâ ve istiğfarda bulunurlar.” (İmam el-Bağâvi; Ma’kal bin Yessar (R.A)’den)
HÜVALLÂHÜLEZİYİ
OKUYANA ŞEHİD SEVABI VERİLİR
Diğer bir rivayette: “Bu yetmiş bin melek onu, akşamlayıncaya kadar korurlar. Okuyan o gün vefat edecek olursa, şehid olarak ölmüş olur. (Yani şehid sevabına nail olmuş olur.) Kim de bu ayeti akşamlarken okursa, yine aynı makam ve mertebeye ulaşır.”
Hüvallâhüllezi’yi sabah namazından sonra aynı şekilde akşam namazından sonra okuruz.
Yine başka hadislerde:
“Kim Haşır suresinin son kısmını bitinceye kadar (yâni Lev Enzelnâ’dan sonuna kadar) okursa, o gece ölecek olursa, şehid (sevabına erişerek) ölür.”
“Kim gece ve gündüzde Haşır suresinin son kısmını okur da okuduğu gün ya da gece vefât edecek olursa, gerçekten Allah ona Cenneti vâcip kılar.” (Sırlar Hazinesi, 291) buyurmuştur.
Haşir suresinin son kısmını özellikle sabah ve akşam namazlarının sonunda okumak lazımdır.
Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki:
“Farz namazlarınızı kıldıktan sonra şu duayı on kere okuyunuz ” La ilahe illalahü vahdehu la şerikeleh, lehül mülkü velehül hamdü, (yühyî ve yümît) ve hüve ala külli şey’in kadir.” Manası: Allah’tan başka hiç bir ilah yoktur. (O tektir.) Ortağı eşi ve benzeri yoktur. Her varlığın mülkiyeti onundur. O, her şeye hakkıyle kadirdir. (kim bu duayı okursa, bir köle azat etmiş gibi sevap alır.” (Bera. İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/714)
Bu duanın onuncusunu “…yuhyi ve yümît vehüve hayyün lâ yemût biyedihil hayr vehüve alâ külli şeyin kadir” şeklinde de okuyabiliriz.
Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki :“Sabah namazını kılıp hiç bir şey konuşmadan şu duayı yedi ke¬re oku. “Allahümme ecirni minennar” (Allahım cehennem azabından sana sığınırım) Akşam namazını kıldıktan sonra da yine konuşmadan bu duayı yedi defa okursan, o gece öldüğün takdirde Yüce Allah senin için cehennemden kurtuluş beraatı yazılmasını emredecektir. (Ahmet. İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/714)
Bu duaların ikisini birlikte sabah ve akşam namazının farzını kılıp, “Allahümme en tesselamü ve min kesselâm tebârekte yazelcelâli vel ikram” dedikten sonra arkasından dünya kelamı etmeden on defa “” La ilahe illalahü vahdehu la şerikeleh, lehül mülkü velehül hamdü ve hüve ala külli şey’in kadir.” Duasını okuruz, ardından yedi defa “Allahümme ecirna minennâr” duasını okuruz. Allahümme ecirnâ minennar duasının yedincisinin sonuna “ve edhılnel cennete meal ebrar” ı ekleriz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti