Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İKİNDİ NAMAZININ KILINIŞI – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 12 Mart 2015 Perşembe 02:00:00
  İkindi namazının dört rekat sünnetinin her iki rekatı, müstakil (iki rekatlı) namaz gibidir. Onun için bu dört rekatın her iki rekatı (şef’î) tamamen sabah namazının iki rekat sünneti gibi kılınır.
Şöyle ki: önce o günkü ikindi namazının sünnetini kılmaya niyet edilir. Bu namazın ilk iki rekatı bildirildiği gibi kılınınca oturulur. Bu oturuş, son oturuş demektir. Bunda “tahiyyat ve salavatlar” okunur. Yalnız “rabbena atina” duası okunmaz. Sonra “allahu ekber” diyerek üçüncü rekata kalkılır. Sübhaneke ve eûzü besmele’den sonra fatiha ile bir mikdar ayet okunarak rükûa ve secdelere varılır. Ondan sonra tekbir ile dördüncü rekata kalkılarak yalnız besmele ile fatiha ve bir mikdar da kur’an okunur. Sonra yine rükû ve secdelere varılır. Ondan sonra oturulur. Bu son oturuş olduğu için bunda “tahiyyat ile salavatlar” ve “rabbenâ âtinâ” okunur ve iki tarafa selam verilir.
Benzerlik bakımından ikimdi namazının dört rekat sünneti ile yatsının dört rekat sünnetinin kılınışı aynıdır. İkindi ve yatsının dört rekatlık sünnetleri ‘sünnet-i gayrı müekkede’ yani peygamber efendimizin bazen kılıp, bazen terk ettiği sünnetlerdir.
İkindi namazının farzına gelince: bu da tamamen öğle namazının farzı gibi kılınır. Yalnız niyet değişir. O günkü ikindinin farz namazını kılmaya niyet edilir.
Tek başına namaz kılan kimse, ikinci namazının sünnetini de, farzını da öğle namazı gibi gizli okuyarak kılar.
En faziletli namaz vaktinde kılınan namaz olmakla beraber ikindi namazının farzını kılamayan birisi onu kazaya koymaktansa akşam namazının farzından beş dakika önce de olsa kılabilir. Bu durumda ikindinin farzını eda etmek kerahaten caizdir. Çünkü namazı kazaya bırakmak büyük günahlardandır. Namazı kazaya bırakıp büyük bir günah işlemektense kerahat vekitte de olsa onu eda etmek daha uygundur.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER