Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

İYİ NİYET SAHİBİNİ CENNETE SOKAR

Muharrem Günay 16 Aralık 2013 Pazartesi 02:00:00
  Bir hadisi şeriflerinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyruyor:
“Kıyamet günü Allah’ın huzuruna ilk çağrılacaklardan biri şehidlerdir. Allah Teâlâ bunlardan bazılarına niçin canlarını feda ettiklerini sorar. Onlar da Allah yolunda savaştıklarını ve öldürüldüklerini söylerler. Allah ise riyakâr olanlara “yalan söylüyorsunuz! Bilakis falanca ne kadar cesur, diye savaştınız ve dünyada öyle anıldınız. Artık bugün karşılığı yoktur.” buyurur. Ondan sonra ilim öğrenen ve öğretenler (Kur’ân okuyanlar) çağrılır. Onlardan da bazılarına ne yaptıkları sorulunca onlarda ilmi ile amel edip Kur’ân öğrettiklerini söylerler. Allah Teala bunlardan riyakar olanlara “yalan söylüyorsunuz! size ne kadar alim (güzel Kur’ân okuyor) desinler diye bunu yaptınız ve anıldınız. Bugün ise karşılığı yoktur” buyurur. Son olarak mallarını Allah yolunda infak eden zengin kişiler getirilir. Onlara da aynı soru sorulunca, “Allah yolında tasadduk ettik” demelerine karşılık, Cenab-ı Hak onlardan riyakar olanlara “yalan söylüyorsunuz! Sizlere insanlar ne kadar cömert desinler diye bunu yaptınız ve cömert de dediler. Bugün ise karşılık yoktur” denilir ve hepsi ateşe doğru sürüklenirler.” (Müslim, İmaret, 152; Tirmizî, Zühd, 48.)
İbadetlerde asıl olan; ibadeti cennet ümidi ve cehennem korkusu ile değil; Allah rızası için yapmaktır. Çünkü hadiste belirtildiği gibi cennet amellerle değil, Allah’ın rızası ve rahmetiyle kazanılır.
Sevgili Peygamberimiz bir hadîsinde şöyle buyuruyor:
““Hiç kimse kendi ameliyle felâha eremez. Cennet sahibi olamaz.”
-Sen de mi ya Resûlullah?
-Evet, ben de… Ama Rabbim beni rahmetine garketmiştir.” (Sahih-i Buhari Cilt-12, 1918.)
İyi niyetin kazandırdığı çok şey vardır. Meselâ bir insan bir iyiliğe, hayra niyet etse de onu yapamasa yine bir sevap alır. Eğer onu yaparsa durumuna göre bazan on, bazan yüz, bazan da yedi yüz, bazen de sevabını sadece Allah’ın takdir edeceği derecede çok sevap kazanır. Hâlbuki kötülükler niyette kalsa günah yazılmaz. (Bkz. Müslim, İman, 202.)
Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki:
“İyi niyet, sahibini cennete sokar.” (İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir Ve Tercümesi, Aydın Yayınevi: 1/2.)
– Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki:
“Muhakkak ki, Allah (c.c) si¬zin şeklinize ve servetinize bakmaz fakat işinize ve içinize bakar.” (İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir Ve Tercümesi, Aydın Yayınevi: ¼)
Yine Sevgili Peygamberimiz buyurdu: “Kul güzel amel işler. Melekler mühürlü sahifeler içerisinde o amelleri yükseltirler. Sonra onlar, Allah’ın huzuruna konur. Bunun üzerine Cenâb-ı Hak:
-Şu sahifeyi atınız! Zira bu sayfanın içindeki amelle benim rızam kastedilmemiştir, buyurur.
Sonra meleklere seslenir:
—Okul için şöyle yazınız. O kul için şöyle yazınız!
Melekler derler ki:
-Ey Rabbimiz! O bunların hiç birisini işlemedi ki!
Bunun üzerine Cenab-ı Hak buyurur:
—Muhakkak o bunları işlemeyi niyet etti!( İ.Gazali, İhya cilt 4/625)
Kıyamet gününde bir kul huzura getirilir ve amel defteri sağ tarafından verilir. O kul amel defterini açar ve bakar ki amel defterinde Hac, Umre, zekât, sadaka ve cihad sevabları yazılmış. Kendi kendine; “Ben bunların hiç birini yapmadım, bu amel defteri benim olmasa gerek, galiba bana yanlışlıkla verildi” diyerek konuştu. O anda Allahu Teâlâ tarafından:
“- Bu senin kitabındır. Oku kitabını. Sen yaşadığın müddetçe, param olsa da bu hayırları ve ibadetleri yapsam diye her zaman niyet ederdin. Niyetinde sadık olduğunu bildiğim için sana o amellerin sevabını verdim” hitabı gelir. (Ebulleys Semerkandî)
İkrime şöyle demiştir: ‘Allah Teâlâ, kuluna, amelinden ötürü vermediğini niyetinden ötürü verir. Çünkü niyette riyâ yoktur’. (İhya/5)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti