Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

KEŞİFLER

Bir Amerikan deniz subayı olan Robert Peary 1856’da ABD’nin Pensylvania Eyaletin’de doğdu. 1881 yılında gemi mühendisliği öğrenimini tamamlayan Peary 1886 yılında 30 yaşında iken Grönland’a ilk seferini yaptı. Bundan başka Kuzey Kutub bölgelerine birçok seferler yaptı.
1891 yılında “Philadelphia Bilimler Akademisi” Robert Peary’yi Kuzey Kutbu noktasını keşifle görevlendirdi.
Robert Peary son keşif yolculuğuna çıkmadan önce uzun bir süre yolu üzerindeki Eskimo kabileleri arasında yaşadı. Onlar gibi giyinmeyi, yatıp kalkmayı öğrenmişti. Eskimolar gibi zıpkınla avlanmaya alışmıştı. Bir keşif yolculuğunda ayakları donma tehlikesi geçirmişti. Aylarca buzdan kulübelerde yaşadı. Eskimoların dostluk ve güvenini kazandıktan sonra kadın, erkek, çocuk yanına yetmiş kişilik bir Eskimo kafilesi alarak bunları “Roosevelt” adlı özel gemisine bindirdi. Ayrıca 250 köpek, kızaklar ve bol miktarda kumanya aldı. 1909 yılında Kanada’nın en kuzey ucuna vardılar. Gerçek kutup yolculuğu bundan sonra başlıyordu.
Yolculuk insanüstü bir direnme gücü gerektirecek kadar yorucu ve tehlikeli idi. Kızaklar buz tarlaları üzerinde karış karış ilerlerken dondurucu soğuk insanın iliklerine işliyordu. Bir süreden sonra kafile içindeki ekiplerin ayrı ayrı yollardan hedefe varması kararlaştırıldı. Son ekip Robert Peary’nin komutasında hareket etti. Ekipte altı kişi vardı. Robert Peary, zenci uşağı, dört Eskimo 6 Nisan 1909 yılında Kuzey Kutbu’na ulaştılar.
Robert Peary Kutup noktasına Amerikan Bayrağını dikerken hatıra defterine “Tanrım işte kutba vardık” yazıyordu.
1909 yılı Eylül ayında “Peary Kuzey Kutbu Kulübü” tek kelimelik bir telsiz mesajı aldılar (Güneş) Bu ekibin Kuzey Kutbu’na vardığı zaman gönderilmesi kararlaştırılan parolaydı. Mesaj uzun bir yolculuktan sonra 6 Nisan 1909’da hedefine ulaşan Robert Peary’dan geliyordu. Böylece yeryüzünün varılması en güç ve tehlikeli noktalarından birine ilk olarak erişilmişti.
Yurduna dönüşünde kendisine “Amirallik” rütbesi verildi. Robert Peary 20 Şubat 1920 yılında Washington’da öldü.
Bugün Kuzey Kutbu, hergün üzerinden kıtalar arası uçuş yapan sayısız uçağı selamlarken uğrunda ömrünü harcayan büyük kaşifi saygıyla anmaktadır.
Kutup bölgelerinin günümüz ilgili bölümünde şunu söyleyebiliriz. Küresel ısınma bu şekilde devam ederse bu bölgelere Eskimo kıyafeti ile değil normal giyisilerle gidilebilecek. (Dünyamız yaşanır durumda kalırsa eğer)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti