Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

NAMAZIN MEKRUHLARI (1) – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 16 Aralık 2014 Salı 02:00:00
  Namazın vâciblerinden herhangi birini bilerek yapmamak, tahrîmen (harama yakın) bir mekruhtur. Sünnet veyahut âdâbından birini yapmamak mekruh ise de, harama yakın değildir.
Bu genel kaideden sonra, namazın belli başlı mekruhlarını görelim:
1 – Namazda bedeni ve elbisesiyle oynamak. Serinlemek maksadıyla eliyle yelpazelenmek.
Namazın kemâli, ruhen ve bedenen huşû’ ve sükûnet bulmak ve dünyevî işlerden kalben alâkayı kesmek ile olduğundan bu gibi işler mekruh görülmüştür. Hadîs-i şerîf’te de: “Allah Teâlâ sizin namazda oynamanızı hoş görmez” buyrulmuştur.
2 – Abdesti sıkışık bir vaziyette veya iştah çekici bir yemek sofraya konmuş iken namaza durmak.. Bunlar da, namazda kalb ve zihni meşgul ederek huzura engel olduklarından mekruh sayılmışlardır.
3 – Namazda parmak çıtlatmak veya parmakları birbirine geçirmek (teşbik). İbn-i Âbidin’in beyanına göre, parmak çıtlatmak namazın haricinde de mekruhtur. Teşbik ise, ancak mafsallara masaj için yapılıyorsa mekruh olmaz.
4 – Namazda iken esnemek, gerinmek, eli böğrüne koymak.
5 – Göğsünü kıbleden çevirmeden boynunu döndürüp bir yere bakmak. Göğsü kıbleden 45 dereceden fazla döndürmek namazı bozar.
6 – Kollarını yere sermek. Kadınların sermesi mekruh değildir.
7 – İşâretle selâm almak.
8 – Secdeye varırken elbisesini önden veya arkadan eliyle tutup kaldırmak.
9 – Ceket ve paltosunu giymeyip omzuna veya başına alarak namaz kılmak. Bu, kibir ve namaza önem vermemek gibi duygularla olursa, mekruhtur. Bir özürden dolayı olursa mekruh sayılmaz.
10 – Kılıksız bir halde, kirli iş elbisesi içinde veya başkasının yanına çıkamayacağı bir kıyafetle namaza durmak. Hz. Ömer (ra) kirden sakınılmayan hizmet elbisesi ile namaz kılmakta olan bir kimseyi görünce ona hitaben: “Seni bâzı kimselere göndersem bu elbise ile gider misin?” diye sormuş; o da, “Hayır” deyince: “Cenâb-ı Hak, kendisi için süslenilmeğe en lâyık olandır” buyurmuştur.
Namazda müstehab olan mu’tad elbisedir. Yani başkasının yanına da giyilerek çıkılabilen elbisedir. Gecelik ve pijamalar, evde giyilen mu’tad elbiseler olduğuna göre, onunla namaz câiz olur. Fakat evlâ olan pijama ve geceliklerle namaz kılmamaktır. Çünkü temiz olmama ihtimali mevcuttur.
11 – Kırâeti tam bitirmeden rükû’a eğilmek.
12 – İkinci rekâtta, ilk rek’atta okuduğu sûre ve âyetin üstündeki sûre ve âyeti okumak.
13 – Birinci ve ikinci rek’atta okuduğu iki sûre arasını, sadece bir sûre ile ayırmak. Meselâ birinci rekâtta Fîl sûresini, ikinci rekâtte de Mâûn sûresini okumak gibi. Arada Kureyş sûresi atlanmıştır. Kerahetten kurtulmak için, arada en az iki sûre bırakmalıdır.
14 – Her namazın ikinci rekati birinciden, dördüncü rekâtı de üçüncüden uzun olmamalıdır.
15 – İki rekâtta da aynı sûreyi tekrar etmek. Eğer ezberinde başka sûre yoksa mekruh olmaz.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER