Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

SAĞLIKLI GIDA – Kocatepe Gazetesi

Eyüp İMİR 2 Mayıs 2018 Çarşamba 13:28:27
 

Dünya nüfusunun hızla artması karşısında gıdaların veriminin artırılması için tarımsal ilaçlar zorunlu olarak kullanılmaktadır.
Yaz mevsimine girdiğimiz şu günlerde bollaşan meyve ve sebze tüketimimiz doğal olarak artmaktadır. Bundan dolayı bu ürünlerin üretiminde kullanılan tarımsal ilaçlara çok dikkat etmeliyiz. Bundan başka sağlıksız sularla sulanan ürünlerde oluşan hastalıklarda da artış görülmektedir. Modern tarımın temel taşlarından sayılan tarımsal mücadelenin gerektirdiği tarım ilaçları insanlarda kronik ve akut zehirlenmelere neden olmaktadır.
Gıdalardaki pestisit kalıntılarının insanlar tarafından alınması ile ortaya çıkan sonuçlar korkunç boyutlardadır. Pestisitlerin tümör ve kanser yapıcı oldukları kısırlık, zeka geriliği gibi çeşitli ciddi sakıncaları olduğu bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Başta ABD, İskandinav ülkeleri, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Kanada gibi ülkelerde yasaklanmıştır. Ancak bu ülkeler ürettikleri pestisitleri kendi ülkelerinde kullanmadıkları halde geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelere satmaktadırlar.
Pestisit üreten ülkeler çoğunlukla ekonomik ve politik alanda güçlü ülkelerdir. Pestisit konusunda yurdumuzdaki durum çok iyi değildir. Tarımsal ilaçlar verimi arttırmak için gereğinden fazla kullanılmaktadır. DDT, BHC gibi tarımsal ilaçların kullanılması 1980’li yıllarda yasaklanmıştır. Ancak çevreye zararları büyüktür. Kullanılan DDT’nin 30 seneye kadar parçalanmadan doğada kalabileceği düşünülürse bu durum sağlığımız açısından çok vahim bir durumdur.
Yaşamsal önem taşıyan gıda maddelerinin kontrolü ile ilgili gıda mevzuatı mevcuttur. 1990’lı yıllarda uygulanan “Gıda Maddeleri Tüzüğü”ne aykırı davrananlara uygulanan ceza maddelerine bir bakalım.
Madde : 394 – Halkın içeceği sulara ve yiyeceğe her çeşit zehir katarak bozarak, umumun sıhhatini tehlikeye düşüren kimse beş yıldan onbeş yıla kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılır.
Madde; 396 – Her kim taklit ve tağyir ve tağşiş edilmiş olduğu halde umumun sağlığı için tehlikeli olan ürünleri, tehlikeyi haber vermeksizin satarsa üç aydan altı aya kadar hapis ve yirmibeşbin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılır.
Tağşiş: Karıştırmak, saflığını bozmak.
Tağyir: Bozma iyiden kötüye değiştirmek.
Unutmayalım ki sağlığımızı tehlikeye sokan her türlü davranışta bulunanlar için kanun, tüzük ve yönetmelikler mevcuttur. Önemli olan bu tip davranışlarda bulunanlara karşı elbirliği ile mücadele edebilmek ve umudumuz konu ile ilgili olarak hazırlanmış olan yasal düzenlemelerin çok daha etkili ve kapsamlı olarak düzenlenmiş olan yasal düzenlemelerin çok daha etkili ve kapsamlı olarak düzenlenmesidir.
Yazımızı sağlıkla ilgili güzel sözlerle bitirelim.
“Hak içinde muteber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.”
Kânuni Sulan Süleyman
Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.
Türk Atasözü
Sağlıklı ve mutlu günler, sizlerin olsun

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER