Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

Şehit Velioğlu Mustafa (Şuhut’un Baş Mahallesi’nden)

Yusuf İLGAR 13 Eylül 2017 Çarşamba 13:32:06
 

Şehit Velioğlu Mustafa (Şuhut’un Baş Mahallesi’nden)
Şuhut’un Baş Mahallesi’nden İsmail kızı Ayşe Hatun mahkemeye başvurarak Şuhut’un İplik Mahallesi’nden olan Muhzır-zâde Hacı Mehmet Ağa oğlu Mehmet Efendi’yi dava etmiştir. Mahkemede demiştir ki:
Baş Mahallesi’nden olan eşi Velioğlu sülalesinden Abdullah’ın oğlu Mehmet’in oğlu Mustafa 25. Alay, 1. Karahisâr Taburunun 4. Bölüğü’nün 12. Mangasında askerlik yapmaktayken 15 Teşrin-i evvel 1328/28 Ekim 1912 günü Kırk Kilise (Kırklareli) civarında Bedre’de Bulgaristan ordusuyla yapılan bir savaşta göğsünden ve karnından yaralanarak şehîden vefât etmiştir. Eşinin kendisi, kızı İsmihan ve oğlu Hasan’dan başka mirasçısının olmadığını beyan etmiştir.
Eşinin hayattayken Mehmet Efendi’den alacağı olan İstanbul kile ölçüsüyle iki kile buğday değeri olan kırk sekiz kuruştan hissesine düşen altı kuruşun alınarak şahsına verilmesini talep etmiştir. Eşinin şahadetine ve alacak parası olduğuna aşağıdaki şahitleri arz etmiştir. Bu bağlamdan olmak üzere
Pazar Mahallesi’nden Konyalıoğlu Kadir bin Hasan bin Yusuf ve yine aynı mahalleden Mahmutoğlu Hasan bin Mahmut bin Mehmet adlı kişiler, Baş Mahallesi’nden Velioğlu Mustafa’nın Redif 25.Alayının 1. Karahisar Taburunun 4. Bölüğünün 12. Mangasında askerliğini yapmaktayken 15 Teşrin-i evvel 1328 günü Kırk Kilise (Kırklareli) civarında Bedre’de Bulgar ordusuyla yapılan muharebede göğsünden ve karnından yaralanarak yanımızda şehîden vefat ettiğine şahidiz. Mirasçı olarak da eşi Ayşe’yle kızı İsmihan ve oğlu Hasan bulunmaktadır. Biz bu hususa belirttiğimiz şekilde şahitleriz şahadet dahi ederiz demişlerdir.
Şahitlerin de doğru sözlü ve güvenilir olduklarına dair olmak üzere de Pazar Mahallesi imamı Hacı Hatıp Efendi-zâde Ali Agah Efendi ibn-i Hacı Bekir Efendi bin Hacı Halil Efendi ve muhtarı Hafız Osman bin Mustafa bin İbrahim, Pazar Mahallesi’nden Yakuboğlu Mehmet bin Ali bin Ömer ve Bekiroğlu Süleyman bin Ali bin Bekir adlı kişiler de kadının talebi üzerine gizli olarak şahitlikte bulunmuşlardır.
Sonuç olarak, miras olarak yirmi dört sehimden üç sehmi şehit Mustafa’nın hanımı Ayşe’ye, yedi sehmi kızı İsmihan’a ve on dört sehmi de oğlu Hasan’a verilmesine; para olarak altı kuruşun eşi Ayşe’ye teslimine 26 Recep 1334/29 Mayıs 1916 tarihinde karar verilmiştir.
(AŞS, nr. 647, vr. 122b/242; belgenin transkripti için bk. Demirtaş, agt., 2004).

Velioğlu sülalesinden Mehmet’in oğlu Mustafa’nın şehitliği ve mirasçılarıyla ilgili şer‘î mahkeme kararı .(AŞS, nr. 647, vr. 122b/242).

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti