Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

SİLAHSIZ ZAFER – Kocatepe Gazetesi

Eyüp İMİR 28 Ağustos 2018 Salı 13:26:47
 

Büyük Taarruz 26 Ağustos 1922 ve Başkomutan Meydan Muharebesi (30 Ağustos 1922) sonunda Yunan Ordusunun büyük kısmı imha edilmiş. Yunan Başkomutanı Trikopis esir alınmış ve kurtulabilen Yunan askerleri düzensiz bir şekilde, büyük kısmı Afyon-İzmir istikametine bir kısmı da Eskişehir-Bursa istikametine çekilmekteler. Ordularımız kaçan düşman ordularını hızlıca takip ederek 9 Eylül’de İzmir’i, 10 Eylül’de Bursa’yı kurtarmıştır. Ancak İstanbul ve Trakya işgal altındadır. Çanakkale boğazı İngilizlerin denetimi altındadır.
Mustafa Kemal 12 Eylül’de İngiliz Daily Mail gazetesine verdiği demeçte, orduların bir haftada İstanbul’da  olacağını, oradan da Trakya’yı kurtarmaya başlayacağını bildirmiştir. İstanbul ve Trakya’yı Türklere kaptırırlarsa kötü bir duruma düşeceklerini anlayınca büyük bir telâşa kapılırlar. İngilizler buraları vermemek için uydurulmuş bir formül bularak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının etrafını tarafsız bölge ilan ederler.
Fransız yüksek temsilcisi General Pelle 18 Eylül’de İzmir’e gelerek Mustafa Kemal ile görüştü. Türk ordularının tarafsız bölgeye girmemelerini söyledi. Mustafa Kemal’in tepkisi sert oldu. “Ne ben ne de T.B.M.M hükümeti böyle bir tarafsız bölge anlaşması yapmamıştır. Ordularımızın hedefi Trakya ve İstanbul’u kurtarıncaya kadar düşmanı kovalamaktır, muzaffer ordularımızı durduramam” demiştir.
Mustafa Kemal’e göre tarafsız bölgenin amacı Yunan ordusunu Dumlupınar’daki gibi feci akibetinden korumaktı.
İtilaf devletleri Mudanya’da bir barış konferansı toplanmasını istediler.
Ordularımız güya tarafsız bölge sınırına dayanmıştı. Çanakkale’de 40 bin, İzmit’te 50 bin askerimiz bulunuyordu. İki gün sonra General Hamington Yunan gemilerinin İstanbul’dan ayrılacağını bildirdi. Aynı zamanda Trakya’daki Yunan birliklerinin de çekileceğini bildirerek Türkleri sakinleştirmeye çalışıyordu.
 1 Ekim’de Mustafa Kemal Yunanlıların Trakya’yı terk etmeleri koşulu ile bir ateşkes konferansına katılabileceklerini bildirdi. 3 Ekim’de Mudanya’da ateşkes görüşmeleri başladı. 11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Ateşkes Anlaşması gereği Yunan Ordusu Trakya’yı derhal hemen boşaltmaya başladı. Dumlupınar’daki zaferin şok etkisiyle Trakya işgalden kurtarılmıştı.
Böylece tarafsız bölge sorunu bir Türk İngiliz savaşına yol açmadan başarılı bir kriz yönetimi ile çözülmüştür.
Krizin çözülmesinde etkili faktörler şunlardır:
1- Mustafa Kemal’in kararlılığı ve diplomasi dehası.
2- Türk ordusunun Dumlupınar’daki zaferi ve caydırıcı gücü.
3- İtilaf devletlerinin kendi aralarında da bölünmeleri. Özellikle Musul konusunda Fransızların İngilizler tarafından aldatılmaları!
4- Sömürgelerin İngiliz ordusuna asker göndermemeleri,
Bu konudan alınacak ders:
Ordunuz güçlü ve caydırıcı olursa, ulusal çıkarlarınızı ustaca bir kriz yönetimi ile savaşmadan da elde edersiniz.
Büyük Taarruz’un, Şehrimiz Afyonkarahisar’ın kurtuluşunun ve Büyük Zafer’in 96. Yıldönümü hepimize kutlu olsun.
Büyük Taarruz tarihinin 26 Ağustos olarak belirlenmesinde de 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferinin etkisi vardır.
Anadolu’nun kapıları açan Malazgirt Zaferi’nin 947. Yıldönümü kutlu olsun.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti