Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

VAY O NAMAZ KILANLARIN HALİNE

Muharrem Günay 10 Mart 2014 Pazartesi 02:00:00
  (Fe veylünlilmüsallîn an salatihim sâhun- Maun: 5) “Vay haline o namaz kılanların ki, namazlarında gaflet içindedirler! “ ayetini okuyunca şöyle buyurmuştur:
“Allahü ekber! Sizden her birinize dünyanın tamamının bir benzeri verilmektense, (Allah’ın bu uyarısı ve ihlâs üzere kılınan namaz) daha hayırlıdır. Namazdan gaflet eden o kimsedir ki, namazı kılsa namazının hayrını ummaz, o’nu terk etse Rabbından korkmaz…”(Cami’ul- Beyan fi Tefsiri’l – Kur’an: 30/202 )
İbni ebi Nüceyh’in Mücahid’den yaptığı rivayete göre, Hz.Ali (r.a.) ayette geçen “yüraüne “den maksat, namazıyla riyakârlık eden kimse olduğunu belirtmiştir. (Fethulkadir: 5/501, C.Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, 13. Cilt / 7020 )
Ebu Ali’ye ”Onlar ki, namazlarından gafildirler” (Maun/5) ayetinin kimin hakkında nâzil olduğu sorulunca, “Namazında kaç rek´at kıldığını bilmeyen kimseler hakkında nâzil olmuştur” cevabını vermiştir.
Hasan Basrî (r.a) bu ayetin, namaz vaktini unutmak suretiyle, vakitten çıkaran kimse hakkında nazil olduğunu söylemiştir.
Seleften biri şöyle demiştir:
“Bu ayet-i celile, namazını vaktinde kıldığı zaman sevinmeyen, vaktinde kılmadığı zaman da üzülmeyen; Ta’cilinde ( hemen vaktinde kılınmasında) hayır görmediği gibi, tehirinde de günâh telâkki etmeyen kimse hakkında nâzil olmuştur”
Hz. Ali (r.a.) şöyle buyuruyor: “Hûşu olmayan namazda, lüzumsuz şeylerden kaçınılmayan oruçta, tertile riayet edilmeden yapılan kıraatte, günahlardan sakındırmayan amelde, sehavet (cömertlik) bulunmayan malda, sıkı bağlılık bulunmayan kardeşlikte, ihlâs olmayan duada hayır yoktur.”
Abbasi halifelerinden Harun Reşit, bir ramazan günü kardeşi Behlül Dane’yi camiye göndererek, namaz kılanları alıp iftar ettirmek üzere saraya getirmesini ister. Behlül camiye gelir, namaz bittikten sonra cemaate teker teker imamın namazda Fatiha’dan sonra ne okuduğunu sorar yüzlerce kişiden ancak üç kişi doğru cevap verir. Behlül de onları alıp saraya getirir. Harun Reşit, üç kişinin geldiğini görünce Behlül’e bunun sebebini sorar. Behlül de cevap verir:
“Sultanım siz benden namaz kılanları iftara getirmemi istediniz. Camide bu üç kişiden başka namaz kılan yoktu. Çünkü imamın Fatiha’dan sonra hangi sureyi okuduğunu bunlardan başka bilen çıkmadı. Ben de bu üç kişiyi aldım getirdim.” Der.
Namazda “İyyâ kena’budü ve iyyâke nestaîn/biz ancak sana ibadet eder; ancak senden yardım dileriz” diye söz verip taahhütte bulundukları halde Allah’tan başkasına kulluk edenlerin, ibadetlerine riya, gösteriş katanların ve onların namazları da mâun suresinde geçen “yazıklar olsun o namaz kılanlara…” hitabı ile kast edilen kişiler ve onların kıldığı namazlar gurubundandır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti