Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NAMAZIN BİZE KAZANDIRDIKLARI – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 12 Mart 2012 Pazartesi 02:00:00
  1. Namaz kılan Allah’ın rızasını kazanmış, Allah ve Peygambere itaat etmiş olur.
2. Allah’ı anmış oluruz. Yüce Allah, Tâ-hâ suresi 14. âyette: “Beni anmak için namaz kıl” buyurmuştur. Her türlü zikir namazda toplanmıştır. Çünkü namaz kılan kimse hem Kur’an okumuş, hem tesbih, hem tekbir, hem de dua etmiş olur. 3. Maddi ve manevi kirlerden temizlenmiş olur. Sevgili Peygamberimiz, beş vakit namaz kılan kimseyi kapısının önünden nehir geçip de günde beş defa o nehirde yıkanan kimseye benzetmiştir. 4. Günah ve kötülüklerden korunur. Ankebut suresi 45. âyette de anlatıldığı gibi: “Çünkü namaz, hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. ”6.Kibir ve gururdan kurtulur. Rükû ve secde eden insan, yaratılmış bir kul olduğunu, acizliğini ve Allah’ın büyüklüğünü daima hatırlar, kibir ve gurur terk eder. İlâhi murâkabe (kontrol) altında olduğunun farkında olur ve kendini kontrol eder. 8.Namaz kusurların ve günahların bağışlanmasına vesile olur.“Beş vakit namaz ve Cuma namazı diğer Cuma namazına kadar büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde aralarında işlenen küçük günahlara kefârettir.” (Müslim, Tahâret, 16, ı, 209; Ahmed, II, 229) 9. Namaz, temizlik, vaktimizi düzene koymak, haramlardan uzaklaştırmak, güzel huy ve alışkanlıklar kazandırmak gibi özellikleri ile bizim bedenen ve ruhen sağlıklı ve dengeli bir insan olmamızı da sağlar.
Peygamberimiz buyuruyor ki“ Namazını kılmak gayesiyle abdest alırken, ellerini yıkayacak kimsenin, suyun ilk damlasıyla ellerinden, yüzünü yıkadığı vakit, kulak ve gözlerinin, ellerini dirseklerine, ayaklarını topuklarına kadar yıkadığı zaman, el ve ayaklarından günahlar birer birer dökülerek ki şi anasından doğduğu gibi temizlenir. Kılacağı namaz için de Hz. Allah derecesini yükseltir. (kul namazını bitirdikten sonra ) otururken günahlarından arınmış bir şekilde oturur.” (Ahmet. İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/704)
Namaz Ve Sağlığımız
Günde kılınan 5 vakit namaz sünnetleri ile birlikte 40 rek’at eder. Her rek’at, bir kıyam, bir rükû’, iki secdeden; her iki rek’at da bir ka’deden ibarettir. Buna göre bir günlük namazlarda 40 kıyam, 40 rükû’, 80 secde, 21 ka’de vardır. Bundan başka 13 defa namaza dururken elleri erkekler için kulaklara, kadınlar için göğüse kadar kaldırma ve 13 defa selâm verirken başı sağa ve sola çevirme hareketi vardır. Kıyamda vücud dimdik durur. Rükûa varırken en çok karın adaleleri, rükû’dan kalkarken sırt ve bel adaleleri faaliyete geçer. Aynı zamanda bu harekete destek olmak için, bacak adaleleri tam kasılma hâlindedirler. Bu hareket esnasında kolların da işi vardır. Hele rükû’ zamanında diz kapaklarına dayanan kolların adalelerinden büyük bir kısmı, tekallüs eder. Secdede bel, uyluk ve bacak adaleleri faaliyete geçer. Kalça, diz ve ayak mafsalları geniş hareketler yapar. Ka’dede diz üstü oturulur. Bu oturuş, diz mafsallarına son haddine varan bir bükülme sağlar. Namazdan çıkarken iki tarafa verilen selâm, boyun adalelerini harekete getirir.
Namazdaki hareketler ağır ağır yapılır, insanı yormaz, genç – ihtiyar, şişman – zayıf herkesin yapabileceği tatlı hareketlerdir. Bu sayede vücud adaleleri gelişir, kuvvetlenir, mafsallar geniş hareketlere alışır.
Namaz kılan insan, bu sayede çevik, kuvvetli olur, çabuk yorulmaz ve şişmanlamaz. Şişmanlık birçok hastalığın sebeplerinden biridir. Namaz bu suretle insanı bu hastalıklardan da korumaya yarar.
Yine namaz karın ağrısı ve diğer ağrılara karşı bir şifadır. Ebu Hureyre şöyle demiş: Peygamber (s.a) erkenden namaz kıldı. Ben de erkenden namaz kıldım ve oturdum. Peygamber (s.a) bana dönüp şöyle dedi: Onun (açlığın) derdinden mi karnın ağrıyor? Ben: Evet ey Allah’ın peygamberi dedim. O da bana: “Kalk namaz kıl, çünkü namazda şifa vardır” diye buyurdu.” ( İbn Mâce, Tıb 10; Müsned, II, 390, 403.)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER