Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Şehit Karaköseoğlu Ahmet Çavuş (Cansız Mahallesi)

Yusuf İLGAR 2 Ekim 2017 Pazartesi 13:24:34
 

Şehit Karaköseoğlu Ahmet Çavuş (Cansız Mahallesi)
Afyonkarahisar’ın Cansız Mahallesi’nden olan Karaköseoğlu Ahmet Çavuş 1912 yılında Osmanlı’nın Kırk Kilise sancağına bağlı Kaloz adlı mahalde şehit olmuştur. Geride muhtemel yoklukla mücadele eden bir eşle, Şerife adındaki kızı, yaşça küçüğü sandığım bir erkek kardeşi kalmıştır.
Afyonkarahisar Çobanlar köyünden olan hanımı Abdil kızı Ayşe hatun, mahkemeye başvurarak Feyzioğlu Şükrü huzurunda şöyle demiştir. Afyonkarahisar’ın Cansız Mahallesi’nden olan eşim Karaköseoğlu Ahmet Çavuş ibn-i Hüseyin Osmanlı ordusunun Karahisar 1. Redif Taburunun 2. Bölüğünün 1. Çavuşu iken 2 Zilhicce 1330/12 Kasım 1912 tarihinde Osmanlının Kırk Kilise sancağına bağlı Kaloz adlı mahalde şehiden vefat etmiştir.
Eşinin sağlığında Feyzioğlu Şükrü Efendi de cihet-i karzdan kırk kuruş alacak hakkı bulunmaktaydı. Ayşe hatun mirasçı olarak kendisiyle kızı Şerife ve erkek kardeşi Mehmet’ten başka kimsenin olmadığını, ayrıca kendi hissesine düşen beş kuruş olan mirasının hala verilmediğini beyan etmiştir. Bunun üzerine Voyvoda Mahallesi’nden Sadık oğlu Mehmet ve Hacı Nasuh Mahallesi’nden İmamoğlu Ömer’in oğlu Ali şahitlik için mecliste hazır bulunmuşlardır. Demişlerdir ki: Ayşe hatunun eşi Afyonkarahisar’ın Cansız Mahallesi’nden olan Karaköseoğlu Ahmet Çavuş ibn-i Hüseyin, Osmanlı ordusunun Karahisar 1. Redif Taburunun 2. Bölüğünün 1. Çavuşu iken 2 Zilhicce 1330 tarihinde Osmanlının Kırk Kilise sancağına bağlı Kaloz adlı mahalde şehit olmuştur. Biz bu hususa anlattığımız şekilde şahidiz ve şahadet dahi ederiz.
Kadı şahitlerin güvenilir olup olmadıkları hususunu gizli olarak Voyvoda Mahallesi imamı Ahmet oğlu Osman Efendi ve muhtarı Terzi Osman-zâde Halil oğlu Osman’a, Hacı Nasuh Mahallesi imamı Abdullah Efendi’ye, muhtarı Benlioğlu Mehmet’e sorarak bilgi almıştır. Mahkeme meclisinde ayrıca Cami kebir (Ulu cami) Mahallesi’nden Memecioğlu Celal ve Fel‘alioğlu Salih adlı kişiler de şahitlerin şahitliğinin makbul olduğunu belirterek şahit olarak bulunmuşlardır.
Kadı inceleme sonucunda Ahmet Çavuşun vefat ettiğine hükmederek Ayşe Hatuna miras hakkının ödenmesi hususu 10 Rebiü’l-âhir 1332/12 Kasım 1912 tarihinde tescil olunmuştur. (Kaynak: (AŞS,nr. 648, s. 7/10).

Şehit Karaköseoğlu Ahmet Çavuş’un mahkemeye yansıyan şehitlik kaydı. (AŞS, nr. 648, s. 7/10).

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER