Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

Şehit Yüzbaşı Halil Efendi (Karaman Mahallesi)

Yusuf İLGAR 20 Ekim 2017 Cuma 13:43:16
 

Şehit Yüzbaşı Halil Efendi (Karaman Mahallesi)
Osmanlı Ordusunun şehit subaylarından birisi olan Yüzbaşı Halil Efendi ailesi Afyonkarahisar’ın Karaman Mahallesi’ndendir. Karadağ’da şehit olmuştur. Şehitlik tarihi sicil kaydında geçememekle birlikte H. 1292-1297/M. 1875-1880 tarihleri arasındaki bir tarih olmalıdır. Muhtemel H. 1295/M. 1878 yılıdır. Zira incelediğimiz şehit kayıtlarında şehit olanların yılı genel olarak mahkeme kaydındaki tarihten iki yıl önceye rast gelmektedir. Halil Efendi’nin şehit olmasından bir müddet sonra hanımı mahkemeye başvurarak şu bilgileri aktarmaktadır:
Karaman Mahallesi’nden ve Osmanlı Ordusunun redif beşinci alayın Yalvaç Kazasının ikinci taburunun yedinci yüzbaşısı olup Karadağ’da şehiden vefat eden Eyüp oğlu Mehmet Ali’in oğlu Halil Efendi’nin hanımı, annesi Fatıma hatun, babası Mehmet Ali, oğlu Mehmet Nuri’nin mirasları yirmi dört sehim olup bundan üç sehmi hanımı Dudu Hatuna, dört sehimden toplam sekiz sehmi Fatıma ve Mehmet Ali’ye, kalan on üç sehmi de oğlu Mehmet Nuri’ye isabet etmiştir. Mehmet Nuri’nin vasisi annesi olmuştur.
Hacı Hurşit kızı Dudu kardeşi Ali Ağayı vekil tayin ederek mahkemeye başvurmuş ve demiştir ki, eşim Halil Efendi hayattayken H.1292/M.1875 senesinde tabur kâtibi Yalvaçlı Said Efendiye on iki adet lira-yı Osmanî ve yedinci bölük mülâzımı Mehmet Efendi’ye de on üç adet lira-yı Osmanî vermişti.
Dudu Hatun şehit eşinin sağlığında ödünç olarak verdiği paranın kişilerden alınarak hisselerine düşen kısmının verilmesi hususunda mahkemeden 6 Cemaziye’l-evvel 1297/16 Nisan 1880 tarihinde talep etmiştir. (Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Afyonkarahisar Şer‘iye Sicili (AŞS), defter no: 607, vr. 127a/347).

Şehit Yüzbaşı Halil Efendi’nin sağken ödünç
verdiği paranın eşi tarafından mahkemeden talebi ve vekil tayini. (AŞS, nr. 607, vr. 127a/347).

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti