Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

VERİMLİ EĞİTİM

Bir toplumun gelişmiş olması, medeni olması eğitim sayesinde olur. Eğitim toplumun herkesimi için gereklidir. Çünkü eğitim hayatın her evresinde vardır. Eğitimin amacı bireylerin hayatlarını nasıl yaşaması gerektiğinin öğretilmesi ve becerisinin kazandırılmasıdır. Eğitim okul öncesinden başlayarak yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Bu süreçte birey elde etmiş olduğu kazanımları kullanarak hayatını devam ettirme imkanı bulacaktır. Şimdi okullarımızdaki uygulamalara bir bakalım. Okullarda öğrenilenlerden geriye ne kaldığını ileri yaşlarda ancak anlayabiliyoruz. Ağrı Dağı’nın yüksekliğini öğrettik de yere çöp atmamayı öğretebildik mi, Kızılırmak’ın uzunluğunu öğrettik de yere tükürmemeyi öğretebildik mi, dört işlemi öğrettik de kırmızı ışıkta geçmemeyi öğretebildik mi? Okullarımız birer devlet dersanesine dönüşmüş durumdalar.
Okullarımızın büyük bir bölümünde spor alanları, oyun alanları yetersizdir. Yine okullarımızın çoğunda kütüphane, laboratuar bulunmamaktadır.
Biz çocuklarımıza verimli ders çalışmayı öğretemedik. Duygu ve kişilik eğitimi yeteri kadar veremedik. Çocuklarda önce öğrenme isteği uyandırmalı ve okuma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Ders saatleri sıkıcı olmamalı, çocuğun gözü saatte, kulağı zilde olmamalıdır. Özellikle ilkokullarda ders saatleri azaltılmalı, ders içinde küçük oyunlara yer verilmelidir. Bu uygulamalarla kısa süreli dikkatlerini değerlendirmek kolaylaştıracaktır. Günümüzde bilgi patlaması yaşanmaktadır. Bu bilgilerden çocuklara gerekli olanlar seçilmelidir. Çocuğun kafası bilgi deposu olmamalıdır. Çocuklarımız ayaklı kütüphane olmasın ama okulda veya evde kütüphanesi olsun. Okusun, incelesin, sorgulasın bilgi kendiliğinden gelir. Bilgi de yaşam gibi sürekli ve değişkendir. En doğrusu değişebilecek bilgiden çok bilgi edinme yöntemleridir.
Bilgiyi kullanma becerileri bilgiden çok daha önemlidir. Zekayı geliştiren bilginin kendisi değil bilgi edinme sürecidir.
Öğrenmek için ille de çok çalışmak çok zaman harcamak gerekmiyor. Önemli olan etkili, verimli ve zamanı iyi kullanarak ders çalışmak faydalıdır. Sabahları beden dinlenmiş olabilir ama beden tümüyle uyanmamış olabilir. Yine de sabahları kısa tekrarlar yararlı olabilir.
Öğrenme gerçekleştikten sonra diğer etkinlikler unutmaya neden olabilirler.
Ama uyku edinilen bilgi üzerinde en az bozucu etki yapar. Uyku öncesi öğrendiklerimizi film şeridi gibi gözden geçirmek yarar sağlar. Araya uyaran girmediği için öğrenme daha kalıcı olur.

ÖĞRETMEN
Ana baba gibi, emeği vardır.
Ağızdır, lisandır, dildir öğretmen
Sevgisi, şefkati insana yardır
Vücuttur kanattır koldur öğretmen

Öğretmendir fabrikanın temeli
Öğretmendir bütün dünyanın dili
Bütün insanlara uzanır eli
Bize ışık tutan yoldur öğretmen

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti