Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

YUNAN VAHŞETİ – Kocatepe Gazetesi

Yusuf İLGAR 6 Temmuz 2017 Perşembe 12:36:25
 

(Dünden’den Devam)
Dinarlı Bekir Aydomuş (1312/1896-?), esaretini şöyle anlatmaktadır:
“Kanlıpınar savaşında 6 kişi bizim bölükten sağ kaldı. Üstteğmenimiz Mustafa Bey İstanbullu idi. Şimdi Kanlıpınar şehitliğinde yatıyor. Geriye kalanlar içinde bir teğmen, bir çavuş ve dört er esir düştük. Bursa’ya yaya götürdüler. Camide 5 gün kapattılar. Mudanya İskelesi’ne oradan da İzmir’e götürdüler. İzmir’de 18 gün kaldık. Sonra Atina’ya götürdüler. Gemiden inerken bir Yunan subayı elinde bir odunla karşıladı. Ve bizleri kötü şekilde dövdü.
Atina’da 12 gün kaldık. Bir kısmımızı Pireveze’ye çektiler. Oradan da Korfu kalesine götürdüler. Kaleye girdiğimizde yalnızca 496 kişi kalmıştık. 1337/1921 yılının 17 Temmuz’unda esir kampına katıldık. Orada boğaz tokluğuna demiryollarına işçi olarak dağıttılar. Esir kampında tam 2 yıl kaldık. Sonra mübadele yapıldı. 22 Nisan 1339/1923’da sevk ettiler.”23.
Sultandağı Yeşilçiftlik kasabasından Ömer İncekaya:“…Ankara Ulus’tan Mangaltepe’ye cephane getirdiklerini, daha sonra görevlerinin bitmiş olduğu söylenerek köylerine gönderdiklerini, yolda Yunanlılara esir düştüklerini, İzmir çevresinde bir yıl angaryacı olarak çeşitli işlerde çalıştırıldıklarını, Türk ordusunun İzmir’e yaklaşmış olduğu haberi üzerine Midilli üzerinden Atina’ya götürüldüklerini, üzerlerine çuval geçirilerek Atina halkına teşhir edildiklerini, Yunanlı kadınlarca taşlandırıldıkları, esirlerin mübadelesi esnasında Türkiye’ye döndüğünü belirtmektedir.”24

 

23  Niyazi İplikçioğlu vd., Afyon ve Çevresinde Millî Mücadele Tarihinden Yapraklar, Afyon, t.y. (1998), s. 9.
24 İplikçioğlu vd., age., s. 24; Aygen vd., age., s. 34.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER