Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Bayram için Trafik Kriz Merkezi kurulmalıydı

Murat Arısoy 22 Ekim 2013 Salı 03:00:00
  Kurban Bayramı’ndaki uzun tatil dolayısıyla, memleketlerine ya da “gezmeye” gidenler, Afyonkarahisar’dan geçti. Her “uzun” bayramda yaşanan görüntüler tekrarlandı elbette.
Özdilek-Afium kavşağında uzun kuyruklar, kornalar, kazalar, tartışmalar…
Afyonkarahisar’ı İzmir’e bağlayan yolda bir tünel hazırlığı yapılıyordu, hatırladığım kadarıyla. Bu tünel projesi, her kış, her bayram akıllara gelir de sonrası ne olur bilmiyorum.
Çalışmalara başlanıp “kazma vurulduğu”na şahit değiliz. Öyle olsa, mutlaka “açıklanan” ya da “açıklanması düşünülen” müjdeler arasında yerini alırdı.
Tünel sistemi şimdilik uygulanamadığına göre, bayramların öncesi ve sonrasında tedbir alınmalı. “Yollar Afyonkarahisar’a çıkar” demekle, trafik sorununu çözemiyoruz. Yolların Afyonkarahisar’a çıkması, Afyonkarahisar’dan geçmesi bir olgu. “Yollar Afyon’a çıkar, Afyon’dan geçen rahat eder” sloganını zihinlere yerleştirmek için çalışma yürütülmeli.
Örneğin bayram tatillerinin öncesi ve sonrasında, okullar açılırken ve kapanırken “Trafik Kriz Merkezi” oluşturulabilir. Böylece bir mülki amir ve yerel idarecinin nöbetleşe öncülüğünde, “acil” durumlarda nasıl müdahale edilebileceği, yoldaki trafik akışının nasıl sağlanabileceği üzerinde çalışma yapılabilir.
Dikkatimi çeken husus şudur: Özdilek-Afium Kavşağı’ndaki 100 araçtan 10’u, 03 plakalı. Yani şehri tanıdığını varsaydığımız, belirli tarih ve saatlerde, belirli yol güzergâhlarının yoğunluğunu tahmin edebileceğine inandığımız sürücülerin kullandığı araçlar var. Bu araçları, servis yollarına sevk etmek mümkün olmaz mı? Bir de aklım beni yanıltmıyorsa, Hıdırlık yolumuz vardı. Hıdırlık yolu, “Çakırköyü, Erkmen, İkbal tarafından vatandaşlarımız hiç şehir içine girmeden direk Hıdırlık yolu üzerinden Ataköy’e, Kanlıca’ya, Harbiş’e ulaşabilecek” diye tanıtılmıştı. Afyonkarahisarlıları o yolu kullanmaları için teşvik etmek gerekmiyor mu? Kullanılmayacak bir yol ise, neden yapıldı?
Söz, Özdilek-Afium kavşağından açılmışken bir konuya daha dikkat çekmek isterim: Osmanbey Koleji’nin önünden, Afium’a kadar bir servis yolunun açılması düşünülüyordu. Osmanbey Koleji, Güral Afyon Otel, Anemon Otel, Yeni Müze, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü istikametinden ilerlemesi tasarlanan servis yolu, Polisevi ve yanındaki yeni otel ile Afium’a çıkacaktı. Bu servis yoluyla, şehirlerarası trafik rahatlayacaktı. Tabii eğer minibüs ve özel halk otobüsleri, bu servis yolunu kullanacaksa, yolcular “bitmek-tükenmek bilmeyen” o üst geçitten karşı tarafa geçmek için epeyi çaba sarf edecekler. Bununla birlikte, “servis yolu”nun hizmete girdiğini hayal edelim. Polisevi’nin önündeki yol kullanılabilecek mi? Afium’un sahibi işadamı Salim Pancar ile görüşmeden böyle bir adım atılabilir mi? Servis yolu Afium’a çıkmayıp da alışveriş merkezinin önünden tekrar şehirlerarası karayoluna sapacaksa, trafik şimdiki durumda daha karışık ve tehlikeli bir hâl almaz mı?

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER