Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

HAÇLI SEFERLERİ FRANSIZLAR VE FRANSIZLARIN CEZAYİR KATLİAMI-8

Muharrem Günay 17 Ocak 2012 Salı 02:00:00
  FRANSIZ KRALI FRANSUVANIN KANUNİ
TARAFINDAN KURTARILMASI
Almanya İmparatoru Şarlken’e,24 Şubat 1525′de yapılanPavye Savaşın’da yenilerek esir düşen,Fransa Kralı I.Fransuva’ın annesi saltanat naibesi ardıLouisse de Savoie,büyük elçi Kont Jen de Franjipan ile Kanuni Sultan Süleymana,6 Aralık 1525′de mektup göndererek oğlu Fransuva için yardım istemişti.Fransuvanın annesi mektubunda şunları yazıyordu:
Şarlken, Kuzey İtalya’da Pavia’da Fransız ordusunu korkunç bir yenilgiye uğrattı ve kralı esir etti (24 Şubat 1525). Esir kral, Şarlken tarafından Madrid’e götürülüp hapsedildi. Fransa Kralı kurtuluşu ister istemez doğudaki büyük güçte, Muhteşem Süleyman’a başvurmakta aradı ve şöyle bir mektup yazdı:
”Şimdiye kadar oğlumun kurtuluşunu Şarlken’in insafına bırakmıştım.Fakat Şarlken oğlumu hapsederek ona hakaretler etmektedir.Dünya’ya geçen hükmünüz,cihanın bildiği azemet ve şanınızla oğlumun kurtarılmasını temin etmenizi zat-ı şahanenizden niyaz ederim.”
Fransa kralının yardım isteğine Süleyman’ın gönderdiği yanıt, Fransız arşivlerinde bulunup yayımlanmıştır. Kanuni bu mektuba karşılık, 25 Ocak 1526′da gönderdiği fermanında şöyle diyordu: “Ben ki; sultanların sultanı, hakanların hakanı, hükümdarlara taç veren Allah’ın yeryüzündeki gölgesi; Akdeniz’in ve Karadeniz’in ve Rumeli’nin ve Anadolu’nun ve Şam, Halep, Karaman’ın ve Rum’un ve Dulkadriye vilayetlerinin ve Diyarıbekir’in ve Azerbaycan ve Van’ın ve Budin ve Temeşvar vilayetlerinin ve Mısır’ın ve Mekke ve Medine’nin, Kudüs’ün ve tüm kutsal toprakların bulunduğu Arap diyarının ve Bağdat ve Cezayir vilayetlerinin ve ulu ecdadımın Yüce Allah’ın bağışladığı güç ile fetheylediği ve benim de nice zaferlerle fetheylediğim nice diyarın sultanı ve padişahı Sultan Bàyezíd Han oğlu Sultàn Selim Han oğlu Sultàn Süleyman Hanım. Sen ki, França vilàyetinin kralı Françesko’sun.Hükümdarların sığınma yeri olan kapıma elçin Frangipan ile mektup gönderip memleketinizin düşman istilasına uğradığını, şu anda hapiste olduğunuzu bildirip, kurtuluşunuz hususunda bu taraftan yardım ve meded istemişsiniz. Söylediğiniz her şey dünyayı idaresi altında tutan tahtımızın ayaklarına arz olunmuştur. Bütün ayrıntıları ile bilgi sahibi oldum. Padişahlar sınmak ve hapsolunmak hayret edilecek bir şey değildir. Gönlünüzü hoş tutup üzülmeyesiniz. Bu durum karşısında bizim yüce atalarımız -Allah hepsinin mezarlarını nurlandırsın- daima düşmanları püskürtmek ve memleketler fethetmek için, seferden geri kalmamışlardır. Biz de onların yolunda olup her zaman memleketler ve sarp kaleler fetheylemekteyiz. Gece gündüz daima atımız eyerlenmiş ve kılıcımız belimizde kuşatılmış bulunmaktadır. Yüce Tanrı hayırlar bağışlasın. Tanrı’nın istediği ne hususta ise meydana gelir. Bundan başka her türlü durum ve haberler ne ise, gönderdiğiniz adamınızdan sorulup öğrenile, şöyle bilesiniz. Bu yazı 1526 yılı Ocak ayının ilk günlerinde saltanat makamı Konstantaniye’de yazıldı.”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER