Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Hayalimdeki gerçek proje: Afet Otel

Murat Arısoy 5 Mart 2014 Çarşamba 02:00:00
  1-7 Mart Deprem Haftası. Kabul etsek de, kabul etmesek de Afyonkarahisar, deprem bölgesinde. Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, afetlere karşı bilinç oluşturmak konusunda vazifesini yerine getiriyor. Yapımı devam eden Bölgesel Lojistik Depo ile birlikte, Müdürlük’ün ismini daha çok duyacağız muhtemelen.
AFETLERLE İLGİLİ NELER YAPILACAK?
30 Mart’ta bir aydan kısa bir süre kaldı. Belediye Başkan adayları çalışmalarını hızla sürdürüyor. Projeler, kimi zaman topluca, kimi zaman tek tek açıklanıyor. Ama bugüne kadar “kentsel dönüşüm” haricinde afetlere ilişkin iler-tutar bir yanı olan fikre rastlamadım. Bir aday çıksa ve en azından binaların güçlendirilmesi hakkında görüş beyan etse.
HIDIRLIK YOLU DOĞRU BİR YAKLAŞIM
Hıdırlık Yolu’nun yapımı kamuoyuna duyurulurken, “Muhtemel bir afette Kurtuluş Caddesi kullanılamayacağından…” şeklinde bir giriş yapılmıştı. Bu dürüstçe yapılan bir açıklamaydı, durum tespitinin de gereği yerine getirilmiş, Hıdırlık Yolu’nun kullanılması teşvik edilmişti.
TURİZM BÖLGESİNİ AFETLE BULUŞTURALIM
Benim uzun süredir aklımda tasarladığım ve kimilerine “uçuk” gelebilecek bir projem var. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile ilgili bu projenin, üzerinde çalışılması hâlinde hem ekonomiye hem de afet bilincinin yaygınlaşmasında etkili olacağı kanısındayım. Deniyor ki, “İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, turizm bölgesinde kaldı. Çevresinde oteller var. Turistlere mahcup oluyoruz.”
AFET OTEL: BİLİNÇ VE MACERA
Madem öyle, İl Özel İdaresi’ne bağlı yeni bir işletme kurulur, ya da Afyon Jeotermal Turizm A.Ş. (AFJET) önderliğinde yeni bir girişim yapılır. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nü bulunduğu yerden taşımak yerine, turisti o müdürlüğe getiririz. Kullanılan binanın değerlendirmesi yapılır, fazla ya da atıl kalan bazı bölgeler tespit edilir. Çadır, konteynır ve teçhizat araştırmasından sonra projenin adı konur: Afet Otel.
ÇALIŞMANIN KARŞILIĞI ALINIR
“Butik” denilen tarzda, hatta bazı turistlerin çadır ve konteynırda kaldıkları; bahçesinde yapay dağların, şelalelerin yer aldığı, aynı zamanda enkaz çalışması gerçekleştirilebilecek bir otel hayal ediyorum. Zaten İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli cansiperane bir şekilde çalışıyor, bu çalışmanın karşılığını turizm olarak da alabiliriz.
AFET OTEL BAHÇESİNDE AFET PARK
Afet Otel, 40-50 müşteri kontenjanlı olur. Randevu sistemi ile çalışır. Kendi bünyesinde özel birimler oluşturulur. Bir haftalık eğitim ve tatil programının ücreti de tek kişilik 150 lira, iki kişilik 250 lira olarak belirlenir. Çocuklu aileler için özel programlar hazırlanır, çocukların temel bilinci kazanması için bir de Afet Parkı oluşturulur. Deprem Tırı nasıl bir bilinç kazandırıyorsa, Afet Parkı da benzer bir hizmeti görebilir.
SICAK SU BİLE TAHSİS EDİLİR
Böyle bir projede, sıcak su kullanımı da sorun teşkil etmeyecektir. Gerekli protokoller yerine getirildikten sonra sıcak su da tahsis edilir. Macera için ülkenin dört bir yanına giden yerli turistin de, tedavi için birçok yöntem deneyen yabancı turistin de ilgisi çekilir.
Ben şaka yapmıyorum, bu Afet Otel’in üstesinden kim gelirse, o aday ülke için de Afyonkarahisar için de önemli bir görevi yerine getirmiş olur.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER