Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

KADIN MUCİDLER

Bugün birçok erkek, bulaşıklarla da ilgilenerek ev işlerine yardımcı oluyor.
Ancak eskiden bulaşıkların yıkanması sadece kadınların göreviydi. Üstelik bulaşıkları yıkayacak bir makine de yoktu. Bir gün bir kadın porselenlerini yıkarken yasadığı sorunlardan o kadar sıkıldı ki yıllar süren çabaları sayesinde bulaşık makinesini icat etti.
Josephine Cochrane’in bulaşık yıkama sorunu 1858 yılında zengin bir tüccar olan William Cochran’la evlendikten sonra başlamıştı. Yemekler, pahalı porselenlerde servis ediliyordu. Evdeki çalışanlar bulaşıkları yıkarken porselenler genellikle kırılıyordu. Buna öfkelenerek bulaşıkları kendi eliyle yıkamayı seçti. Ancak o da birçok tabağa zarar verdi. Bu durumdan canı çok sıkılmıştı. – Mekanik bir bulaşık makinesini kimse icat etmeyecekse, bunu kendim yapacağım diye kendi kendine söz vermişti.
Bu amaçla makine tasarlamaya karar vermesine karşılık teknik bir bilgisi yoktu. Ancak mühendis ve mucit bir aileden geliyordu. Babası inşaat mühendisi. Büyük babası ise ABD’de patent alan ilk vapuru icat etmişti. Josephine Cochrane ilk bulaşık makinesi modelini evinin arkasındaki kulübede tasarladı. Ancak resmi mühendislik eğitimi almamış olması bir engel oluşturuyordu. Bir tamirciden makinenin prototipini oluşturmak için yardım aldı. Makinenin bulaşıkları verimli bir şekilde yıkamasını sağlamak için fincanların tabakların genliğini yüksekliğini uzunluğunu ölçen Cochrane ardından porselenlerin yerleştirilmesi için tel bölmeler yaptı. Bölmeler tıpkı bugünkü gibi her bulaşık parçaısını ayırıyordu. Josephine Cochrane arkasında da borç bırakarak, bir hastalıktan ölen kocasından sonra azmini kaybetmedi işlerini geliştirmeye koyuldu.
Josephine Cochrane nihayet -Cochrane Bulaşık Makinesi – adını verdiği makinesi için 1886 yılında patent aldı.
İlk makinesini ailesi için yaptı. Makinesinin pazarını büyütmek için şirket kurdu. Şirketi başkaları almak istedi. O ise işin başında kendisi durmaya karar verdi. Josephine Cochrane bulaşık makinesini Chicago Dünya Fuarında sergiledi. Bu fuarda makinenin tasarım ve dayanıklılığı üzerine ödül aldı. Chicago. yakınlarında bir üretim tesisi açtı.
1950’lere kadar bulaşık makinesini halkın pek ilgisini çekmedi. İlk makineler bulaşıkların üzerinde sabunlu bir kalıntı bırakıyordu. Üstelik bir de fazla su kullanıyordu.
Cochrane bulaşık yıkama sürecinde iyileştirme yapma gerektiğini fark etti. Gel zaman git zaman teknoloji ve ev eşyalarına ilginin artmasıyla bulaşık makinesinin popüleritesi halk arasında arttı. Yine de Cochrane bulaşık makinelerinin aranan temel ev aletlerinden birisi haline geldiğini göremedi. 1913 yılında hayatını kaybederken şirketi KitchenAid 1926’da satın alacaktı. Bugün dünyanın dört bir yanındaki mutfaklarda olmazsa olmaz bir nitelik olan bulaşık makinesi Josephine Cochrane’den
bu yana geçen 170 yılı aşan tarihi boyunca bir dizi gelişim yaşayarak bugünkü halini aldı.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti