Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

KOLAYLAŞTIRIN ZORLAŞTIRMAYIN

Şüphesiz İslam dini, esas itibarıyla kolaylık prensibine dayanan son ilahi dindir. Nitekim Cenab-ı Hakk, insanın altından kalkamayacağı hiçbir şeyi teklif etmemiş, bu durumu ‘‘Allah kimseye gücünün üstünde sorumluluk yüklemez’’ (Bakara, 286)
“Böylece biz sizi, insanlara şahid (ve örnek) olmanız için orta bir ümmet kıldık.” (Bakara/143) ayetleriyle açıkçalamıştır. Hz. Peygamber de her konuda olduğu gibi, ibadetleri de zorlaştırma cihetine gidenleri şiddetle tenkit etmiş, ‘‘Kolaylaştırın, zorlaştırmayın; müjdeleyin, nefret ettirmeyin’’ demiştir.
Yüce kitabımız Kur’an’da orta yolu tutmak tavsiye edilmektedir:
“Yürüyüşünde orta bir yol tut, sesinden de (yüksek perdeleri) eksilt. Çünkü, seslerin en çirkin olanı gerçekten eşeklerin sesidir.” (Lokman Suresi / 19)
”Sonra Kitabı kullarımızdan seçtiklerimize miras kıldık. Artık onlardan kimi kendi nefsine zulmeder, kimi orta bir yoldadır, kimi de Allah’ın izniyle hayırlarda yarışır öne geçer. İşte bu, büyük fazlın kendisidir.” (Fatır Suresi / 32)
Hz. Peygamber,
‘‘İşlerin en hayırlısı orta olanıdır’’ buyurmuştur.(Keşfü’l Hafa, C.1. S. 391
Bir Hıristiyan olan müşteşrik M.G. Demombynes,
‘‘Muhammed’’ isimli önemli eserinde, İslamiyet’in Hıristiyanlığa üstünlüğünü şöyle anlatıyor:
‘‘İsa’nın vaazında öbür dünya için hazırlık, bu dünyanın nimetlerinden vazgeçmekle başlar. İslam’da ise kesinlikle böyle bir şey yoktur. İslam’a göre, iyi bir şekilde kullanmak şartıyla hiçbir nimet kötü değildir.’’
İBADETLERDE
ORTA YOLU TUTMAK
“— Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Kolay ve temiz olan bu dine sarılın. Meşru kılınan dini emirlerin üzerine bir şey artırıp da dini zorlaştırmayın, zira sonra bu zorluklara mağlup olursunuz. Meşru olan emirleri de kısaltmayın, sonra yapılması lazım gelen hususları yapmaktan mahrum kalırsınız.” (İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir Ve Tercümesi, Aydın Yayınevi: 1/186)
Bir kadın Sevgili Peygamberimize gelerek, kocasının devamlı oruç tuttuğundan ve kendisine zaman ayırmadığından şikâyet etti. Peygamberimiz o adamı uyararak:
“Bir gün oruç tut bir gün ye, eşine karşı görevlerini de yerine getir” dedi.
Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki:
“Bu din haddi zatında metin ve sağlam temeller üzerine oturtturulmuştur. Mugalâta ve zorlaştırmaya muhtaç değildir. İbadetlerinizi zorlaştırmayın, nefsinizin yapamıyacağı ibadetlere koyulmayınız, çünkü bu tutum sizi usanç ve amelin terkine zorlar.” (İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir Ve Tercümesi, Aydın Yayınevi: 1/186)
— Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Ben başkalarına azap ve eziyet vermek için değil, rahmet ve iyilik yapmak için gönderildim.” (İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir Ve Tercümesi, Aydın Yayınevi: 1/186)
— Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “İslam kolay bir dindir, bu dinde taassuba (zorluğa) kaçan kimse bir gün usanır ve o zorluklara mağlup olur. O halde doğru yoldan ayrılmayın, yaptıklarınızı iyi yaparak en mükemmelini yapmaya çalışınız, müjde veriniz (korkutmayınız), sabah, akşam ve gecenin bir cüz’ünde ibadete sığınınız çalışınız.” (İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir Ve Tercümesi, Aydın Yayınevi: 1/188)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti